親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

終於去完返嚟, 玩得非常開心, 十分盡興, 所以花咗好多時間整理同寫回憶錄, 而家回饋返bk 各位爸爸、媽媽
呢度只介紹簡單行程, 詳細資料我已經寫曬係我個blog度, 觀迎大家瀏覽參考。

Day 1
香港機場-->台北-->宜蘭-->午餐-->幾米廣場-->蜡藝彩繪廠-->晚餐-->礁溪長榮鳳凰酒店
相關blog: http://k314321.pixnet.net/blog/p ... C%E4%B8%80%E5%A4%A9

Day 2
宜農牧場-->廣興農場-->蘇澳漁港-->湯圍溝溫泉公園-->晚餐(甕窯雞)-->礁溪長榮鳳凰酒店
相關blog: http://k314321.pixnet.net/blog/p ... C%E4%BA%8C%E5%A4%A9

Day 3
北關休閒農場-->幸福20號農場-->菓風小鋪-->香草菲菲芳香植物館-->羅東夜巿-->宜蘭晶英酒店
相關blog: http://k314321.pixnet.net/blog/p ... C%E4%B8%89%E5%A4%A9

Day 4
酒店喪玩-->橘之鄉-->龍潭湖風景區-->晚餐(鮮靚海鮮館)-->宜蘭晶英酒店
相關blog: http://k314321.pixnet.net/blog/p ... C%E5%9B%9B%E5%A4%A9

Day 5
酒店-->台北-->買肉乾、鳥結糖-->香港
相關blog: http://k314321.pixnet.net/blog/p ... C%E4%BA%94%E5%A4%A9

我小朋友4歲半, 所有行程都為佢而設, 我哋想玩得輕鬆啲, 所以行程唔算緊密, 非常舒服, 加上有車, 點對點, 大人小朋友都好輕鬆

我個司機係朋友介紹, 非常好, 但佢比其他包車司機貴20%左右

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Your son is soooo cute

子爵府

引用:Your+son+is+soooo+cute

原帖由 Singpiano 於 16-01-13 發表
Your son is soooo cute
多謝呀,唔顛時係好可愛架

大宅

多謝分享, 我暑假一家四口都會去, 都諗住住蘭成晶英酒店, 因為實再太正,我會預留1整日酒店喪玩, 但想問問係咪係官網BOOK 呢? 因為我係HOTEL.COM Book 唔到

子爵府

引用:多謝分享,+我暑假一家四口都會去,+都諗住住

原帖由 suetyizoe 於 16-01-13 發表
多謝分享, 我暑假一家四口都會去, 都諗住住蘭成晶英酒店, 因為實再太正,我會預留1整日酒店喪玩, 但想問問係 ...
我當日經booking.com訂,訂完後,記住係酒店官網留言,表示自己經booking.com訂房,想入住8或者9樓,佢哋好快有專人打長途比你,同你confirm, 所以一定要確保收到電話,否則到時8、9樓無房就慘,小朋友超失望,記住8、9樓要加房價16.5%

大宅

係呀, 我一定住8, 9/F , 謝謝回覆, 而家上BOOKING.COM 睇下先

男爵府

引用:Quote:原帖由+suetyizoe+於+16-01-13+發表

原帖由 jessiechen 於 16-01-13 發表
我當日經booking.com訂,訂完後,記住係酒店官網留言,表示自己經booking.com訂房,想入住8或者9樓,佢哋好 ...
經booking.com訂是否比直接跟酒店訂便宜?

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 suetyizoe 於 16-01-13 發表

我當日經booking.com訂,訂完後,記住係酒店官網留言,表示自己經booking.com訂房,想入住8或者9樓,佢哋好 ...
我打算暑假去玩,現在可book嗎?

子爵府

引用:Quote:原帖由+jessiechen+於+16-01-13+發表

原帖由 lokjoan 於 16-01-13 發表
經booking.com訂是否比直接跟酒店訂便宜?
一般都係,你可以比較下

子爵府

引用:Quote:原帖由+jessiechen+於+16-01-13+發表

原帖由 niclsc315 於 16-01-13 發表
我打算暑假去玩,現在可book嗎?
可以呀,booking.com有兩種價錢(其實大部分酒店網都係咁),一種平啲,book咗就無得改、無得退,另一種貴啲,係指定日期內可以免費取消或更改,兩個價多數爭好多,而且越遲book一般越貴,暑假旺季,所以早啲book安全啲,如果未決定到日子,揀可以取消嘅房囉

留意返價錢上寫明係去到酒店先比錢定即時確認就經網上過數

大宅

牛年勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 niclsc315 於 16-01-13 發表

可以呀,booking.com有兩種價錢(其實大部分酒店網都係咁),一種平啲,book咗就無得改、無得退,另一種貴 ...
好詳細

大宅

回覆:2015聖誕節宜蘭、礁溪5日4夜親子遊分享

樓主太捧了!

水晶宮

我想問樓主大約用左幾錢响機票酒店交通費?
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

子爵府

引用:我想問樓主大約用左幾錢响機票酒店交通費?

原帖由 蕃茄薯仔湯 於 16-01-13 發表
我想問樓主大約用左幾錢响機票酒店交通費?
我聖誕節去,旺季,所以貴

機票:5500 (長榮,早機去、下午機返)
酒店:7500 (連稅、包早餐)
包車:5000 (五日全包,無限時間)

吃就好平,最好嗰餐都係300左右,而且台灣消費平,去農場、公園都非常平,我估雜費只用咗2000左右,所以夾埋2大1小呢次旅行大約用咗20000

包咗車,又住靚酒店,所以真係好舒服,係最舒服嘅一次,大人小朋友都唔洗舟車勞頓,大家真係盡情享受玩嘅時間

蕃茄薯仔湯    發表於 16-1-13 20:58

大宅

回覆:jessiechen 的帖子

請問礁溪鳳凰酒店在那裡book? 幾$晚?
謝謝!

子爵府

引用:請問礁溪鳳凰酒店在那裡book?+幾$晚?謝謝

原帖由 yonniemarn 於 16-01-14 發表
謝謝!
我用booking.com

子爵府

引用:請問礁溪鳳凰酒店在那裡book?+幾$晚?謝謝

原帖由 yonniemarn 於 16-01-14 發表
謝謝!
我聖誕節去,比較貴,連稅包早大約1700左右一晚

大宅

引用:Quote:原帖由+yonniemarn+於+16-01-14+發表

原帖由 jessiechen 於 16-01-14 發表
我聖誕節去,比較貴,連稅包早大約1700左右一晚
謝謝你

子爵府

順便同大家分享埋機票同酒店

機票:
我用hutchgo.com.hk 訂機票, 長榮早上9:50 飛台北, 回程下午4:25 飛香港, 格過呢間同用zuji差不多, 都算平, 兩大一小, 連稅大約5500來回

酒店我全部用booking.com 訂, 我10月已經訂, 時間尚早, 所以怕有變動, 就揀咗可以免費取消同更改, 比較貴小小

- 長榮鳯凰兩晚連程包早大約3400
- 宜蘭晶英兩晚連稅包早大約4100 (另外仲要加房價16.5%, 因為我指定入住8樓, 所以實質應該約47XX)

首頁

尾頁

跳至