夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

大宅

引用:Background: 已婚2年, 有一個2歲小朋友女家

原帖由 fannykhk 於 16-01-13 發表
Background: 已婚2年, 有一個2歲小朋友女家長輩: 傳統思想, 咩都要跟傳統做, 喜歡人擦鞋, 要體面 男家長輩: ...
宜家搬左出去未?嘗試下同佢傾下,叫佢改變。我C6都系唔多理個仔滴野,放工叫佢開瓶奶都唔肯,又成日掛住打機。不過佢都會肯聽我講既,最主要係妳肯同佢溝通

大宅

由頭到尾 就看樓主寫ga野全部都係不滿 咁唯有離婚先幫到你 記得拿足贍養費啦
凡事阿b為重 !人奶妈加油!

別墅

回覆 Dannyl.. 的帖子

未, 因搬出去唔夠錢

翡翠宮

男家長輩: 咩都唔理, 咪煩佢地, 有咩你自己攪掂
簡直係模範長輩, 比個佢地.

咁唔滿意, 只可以離婚.

別墅

回覆 Dannyl.. 的帖子

我有同佢講, 但佢唔聰, 都係唔做, 我都無晒方法

侯爵府

回覆:呢個老公有咩用...(故事有點長, 勿介意)

你兩公婆結婚,查實做咩要關四大長老事?你女家傳統,咁你咪做曬佢囉,做咩又要怨人地男人家新潮唔做野?你覺得既積怨,根本全部來自你父母既傳統搞事,男家有咩錯?你地咁跟傳統,又跟個\"先上車後買票\"既潮流,呢下唔見得你地幾傳統。。。

唔好揾野懶啦,人地父母養大左個仔,佢娶邊個佢無咩能力理,咁咪唔好出聲囉。。你父母大把錢,可以阻你唔帶人地個孫唔俾人見,人地依家都表示出唔恨見,咁離婚都只係你個老公無地方住姐。。根本無損失,你仲考慮D咩呀。。離啦。。。

別墅

回覆:lazywife 的帖子

多謝你意見

子爵府

女家長輩好煩,咁傳統咪自己搞囉,人地白事都冇計架。你同老公又係,明知傳統唔好大肚結婚啦,咪盞陷老公於不義

男爵府

錯配,你地兩家人狗咬狗骨

公爵府

首先男女家恩怨,我就覺得男家並非全錯,只是女家小氣咗,男家講明唔攪,女家要攪,當然唔參與啦。傾婚事時因男家大嫂有白事在身,女家都黑晒面,到你哋結婚,又剛有親戚去世,試問男家又點敢出席婚宴哩。男女家恩怨,講不上罪大惡極,你哋冇理由唔俾個孫男家見。
至於你C6,雖然佢好似好不負責任,其實係你哋迫成,(你話結婚前佢都唔係咁),但我覺得佢都好慘,係女家都好無尊嚴,所有事都要聽從女家,連帶個小孩見父母都唔可以,佢已經有交屋租,並非一毛也不負責,佢係一個男人,但女家強勢,佢的說話,任何意見,女家都挑,佢就會採取放任態度,你試下在佢角度想想,如果你要他活得咁無尊嚴,離婚只是唯一出路!

大宅

回覆:fannykhk 的帖子

就咁睇女家長輩都幾煩,人地男家大嫂有親人過身就話連傾婚事都唔准去,去到都要黑面,到結婚前男家有長輩過身,咁唔可以出席飲宴唔係女家都應該支持咩?男家人去左如果對新人大吉利是有咩事咪比女家怨死?比我都唔去啦。即係唔去又嬲,去又嬲。

其實而家同婆媳糾紛一樣,只係男女角色調轉,你父母好憎佢父母,相信佢如果同你呻,你一定會幫住你父母。但講真,邊個鐘意比人講自己屋企人架。你話佢鬧你阿爸,我估你阿爸都鬧佢父母唔少啦。
你阿爸阿媽唔比佢阿爸阿媽見個孫,你話佢無承認過你,我好好奇,佢點唔承認你?你斟茶比佢佢唔飲?當日無入男家門係邊個決定?男家唔比你入?
就算點不和,個個都係你老公既父母,你個仔既阿爺阿麻,點解要由個阿公去決定唔比人地見個孫,講到尾大家既輩分一樣,都係祖父級,點解可以唔比人見。

總結,每個人都有自己既家人你就可以同你家人住,父母成日可以見個孫,但你老公就唔可以,仲要日日對住個強勢外父,仲要話個外父母幫左你地好多,佢點抬得起頭呀。
你都識講佢結婚前係好積極搵錢,咁點解結婚後會變左?你覺得自己同你屋企有無令佢變到咁?佢唔多理個女會唔會都係因為你父母成日係側面依依哦哦?
我覺得你可以多啲企係你老公個面諗下,究竟你識既佢係咪真係一個咁既人,定係環境因素令佢變成咁?

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

正常有能力0既男人, 點會想住外家, 但馬死落地行, 唔住都住左, 個老婆仲要下下由自己女家果邊出發去思考, 我係你老公都會變

其實, 你地女家要傳統, 咪自己傳統到夠啦, 點解仲要期望男家就晒你地女家先? 人地屋企有白事都唔係佢地想架, 唔體諒仲要話番人轉頭, 其實無道理的係邊個?

到底當初你點解要嫁俾哩個人? 宜家就咁就放棄?

不如退後一步, 諗清楚前因後果, 再搵個方法去解決大家0既問題啦

陪你終老果個係你另一半, 唔係你爸媽呀
.........................................

侯爵府

我就比較傾向男家做法,但亦理解女家嫁女想風風光光,只可以話呢對新人做中間人做得好差,而女家人亦太霸氣凌人,令男家本來好多野都無所謂變左都不滿女家。 有d難收科,但個仔結婚甘大件事可以唔到,真係好令人想不通,呢個女人嫁得好委屈,唔比男家見孫都正常,但有時為左家庭和睦都要隻眼開隻眼閉。好好地同先生傾下,唔好一昧怪責佢,千奇唔好發惡難佢先,嘗試用軟方式溝通。其實好多家庭都係甘,以為嫁左個歸宿可以好好照顧自己,其實係幫人湊仔。女人天生就苦命

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

當一個唔愛另一個人的時候
眼中全部都是缺點
唔愛的話分開
好過對住變仇人

未經本人同意,請勿轉載內容!

侯爵府

支持離婚

翡翠宮

男家大嫂剛有親人去世, 女家知道話帶孝不宜出黎傾婚事

咁你結婚當日, 男家有孝就更加唔敢出現啦; 容乜易又比你地鬧? 有咩需要個男家道歉?

女家強勢成咁; 係人都怕左你地.

別墅

翡翠宮

fannykhk 發表於 16-1-13 14:53
話要放棄就係唔想佢活得咁無尊嚴, 就係知佢辛苦, 女方父母既固執, 女方改變唔到, 女方亦因始同屋企鬧大咬, ...

咁你2個有無傾過, 可唔可以完全唔要女方資助; 住劏房都要自立; 得唔得?

大宅

引用:話要放棄就係唔想佢活得咁無尊嚴,+就係知佢

原帖由 fannykhk 於 16-01-13 發表
話要放棄就係唔想佢活得咁無尊嚴, 就係知佢辛苦, 女方父母既固執, 女方改變唔到, 女方亦因始同屋企鬧大咬, ...
但係你一開就不停數你老公不是,唔係因為體諒佢唔想佢辛苦喎。
唔好講埋呢啲晦氣說話,有問題就積極解決。

首頁

尾頁

跳至