跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我都想揀靈愛, 星期一去了靈愛參觀, 校長話如果想叩門, 首輪一定要選它, 以表誠意, 否則他們不會給予接見機會. 但首輪 : 靈愛往年都是20分才有機會入讀, 我得15分即唔使唸, 浪費了此機會; 而第二輪只得30個位, 機會很微. 搏叩門又要考普通話及英文, 我個小朋友又兩種語言都唔掂. 都唔知點好, 所以我正考慮是否應選第二間小學. 真係心大心細......煩死人.

原文章由 fannynsf 於 08-9-10 01:09 發表
得果人人都有5分, 睇番上年肖珍派位有25人入到靈愛, 想試但高風險, 定係選校友會穩陣D?

複式洋房

星期一下午我也參觀了校友會, 校長及老師給我的感覺都幾好, 而我幼稚園的主任也說此小學唔錯, 值得考慮. 所以我奇怪你說最好唔好選, 請問你是否知道此學校有一些不好的地方呢, 可否說一些實質的個案呢.

原文章由 yoyo714 於 08-9-10 08:00 發表
校友會唔係咁好,有好多學生都退左學,我建議你唔好選好d!

複式洋房

肖珍

原文章由 qbmama 於 08-9-10 10:55 發表
我都係得15分....係呢...你小朋友讀邊間幼稚園呀

複式洋房

係我星期一參觀學校時校長說的.

原文章由 fannynsf 於 08-9-11 10:13 發表
請問叩門靈愛要考普通話同埋英文, 是否入面d老師講?

複式洋房

我同意 ! 平時大都是坐校車 or 保母車, 可能只是一些週末的活動回學校才要自己坐車. 只要不是誇區, 我認為地址不是大問題. 我覺得73區已很好, 最遠還是在元朗區內, 不像74區, 若派到八鄉的小學便麻煩了.

原文章由 bobo 於 08-9-11 12:02 發表

校友會近 d, 因都有巴士到, 行無耐就係輕鐵, 官小更加出 tim 啦

其實除非諗住自己帶返學遮, 如搭校車 or 保母車, 其實都係區入學校, 遠得有幾多呢, 呢個唔會係我揀學校o既重要因素囉, 好多小朋友都誇區返學啦:fun ...

複式洋房

我好奇想問吓你, 點解光明一定唔揀既 ? 是否怕多功課壓力大呀 ??

原文章由 fannynsf 於 08-9-11 11:47 發表
73區真係無咩好揀, 光明我一定唔揀, 南元小同陳榮根又遠, 得番0愛, 校友, 同商會...煩死..

複式洋房

係呀, 佢地有齊各種活動室, 但我覺得學校周圍好細, 不像其他新校空間感大得多. D人鍾意此學校大都是因為升中派位幾好.

如果要我揀, 當然小班教學好D啦, 每班一個老師, 如果每位學生一個問題, 學生少D, 老師處理的事也少D, 亦相對較容易記得每個學生的特質. 所以教25個學生好一定好過教35個學生吧 !

而點解好小學都是大班教學, 我就唔知啦......但早前政府不是要求各小學於明年開始要每年遞減學額, 改行小班教學嗎 ???

原文章由 lamfanny 於 08-9-11 18:34 發表
靈愛的校舍係咪好細 ga ?
南元官小, 好似大好多, 同新校舍, 唔知呢間好冇 ? (因為新搬來元朗, 不知道這裡的學校情況)
前日報紙報導有部份小學仍會是大班教學, 南元官小有份, 那究竟是好 or 不好?
我留意到大班教學 ...

首頁

尾頁

跳至