家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

....
http://www.editgrid.com/user/wargodriver/adr

這是即時adr網, 可以看到美國上市的預x證券
不過每2-4分鐘才update
941,5等重磅股, 對開市價有參巧作用
美國時段見過80.5中移動
中移動短時支持位, 不可以穿的, 一穿70蚊等見
不可以還不可以..隨時明天會見80蚊
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
--------------------------------------------------
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
--------------------------------------------------
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

男爵府

Destiny,

想問吓我在$114買入941, 若現在止蝕, 等$70再買回.

這個方法可以嗎?

我自己不等這筆錢用, 用這方法只是平衡自己心理, 好似冇咁傷.

別墅

原文章由 bread 於 08-9-10 16:44 發表
Destiny,

想問吓我在$114買入941, 若現在止蝕, 等$70再買回.

這個方法可以嗎?

我自己不等這筆錢用, 用這方法只是平衡自己心理, 好似冇咁傷. ...

你70蚊再入返, 隨時都要再輸4成資金
勿以常理去分析941
941, 00年由80蚊跌到14蚊, 那時開始, 我已經認為不能以常理去分析.今次941 見160蚊, 岩岩是上次的2倍, 如果循環理論
今次941個底,可能是28蚊, 即係岩岩都是上次個底既2倍
你要走, 反彈先好走
而家走...無謂, 睇下80蚊會不會頂住中移動
80蚊是大阻力
上得返80蚊, 就唔好賣住, 或者賣少少
我不知個底是不是28蚊, 但見到28蚊的話, 不會太驚訝
而家睇住70蚊, 60, 45蚊咁睇住來做野
如果你走出貨, 就勿回頭...回頭多數再輸
因為今次股災...我真係覺得要調整不短
香港經濟已經出了事....股市領先經濟
任何股市一筆過撈底的投資, 我也不會做, 除了月供....
941穿左80蚊, 下面個位可以睇到好多, 跌幅可以很驚人..

你的方法, 只會令你壓力更大...

基金洗完倉. 就會到散戶洗自己股票倉....
何況基金都未洗完倉啦, 熊三的洗倉是幾個月的, 點會一星期就完
你想一想,恆指真係去萬6, 即係仲有2成跌幅
即係中移動肯定不止2成跌幅....
如樂觀計跌2成半, 即係跌到58.5
與我認為的60蚊接近
如悲觀的計, 跌4成, 即係跌到42
與我認為下一個位45蚊接近
係要這些位的啦, 無可避免, 未見過中移動可以輸俾恆指

即係中移動升會升得快過恆指
為何不相信中移動跌超過恆指?
1.25比率去跌, 恆指每跌1%, 中移動就要跌1.25%

升得快, 跌得快...股票定律
思捷一樣, 熊市是沒有奇跡的....
恆指跌一半或以上, 可以不用跌一半的公司, 相信是匯豐, 恆生, 各公用股 支持住, 其他公司則要跌5成以上, 跌超過8成的成份股已有7隻

更正返先....
28蚊中移動是極極悲觀的情況, 我無預期發生, 但只是預期發生後, 是循環而宜, 我的立場是中移動要見70蚊
一個價位一個價位睇, 如果穿左70蚊, 就要看70蚊企不穩
勢必見60蚊....故不宜溝貨...強調一直不宜溝貨...

[ 本文章最後由 destiny+ 於 08-9-13 11:14 編輯 ]
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

首頁

尾頁

跳至