懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我原本諗住俾bb食埋輪狀,但醫生話無咁既需要,佢都無存貨(要就幫我訂)!一來佢話呢隻病毒無其他併發症,只係脫水,無特別需要食,二來佢話餵bb食時,bb通常會吐番哂出黎吾肯吞,咁都吾知佢食左幾多落肚喎!!攪到我而家都吾知俾吾俾小b食好?!!因為兩劑夾埋都要$1400,如果小b真係吐番出黎就好浪費,亦都無效!!

各位媽咪,你地會點??

另外,小b食左呢隻口服疫苗既媽咪,你地小b食既時候有無真係吐番出黎,吾肯食??可以成功餵到嗎??

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我都頭痛緊.

因為仲要打肺鍊, 夾埋成4千幾, 所以我或者會放棄輪狀, 因為我係全職湊佢的, 我可以好小心衛生. 又學你話齋, 吐出來又係搵錢來side.

男爵府

我個E生都話可以唔食輪狀呀..不過就話一定要打肺炎連球同HIB

原文章由 pino 於 08-9-10 15:48 發表
我原本諗住俾bb食埋輪狀,但醫生話無咁既需要,佢都無存貨(要就幫我訂)!一來佢話呢隻病毒無其他併發症,只係脫水,無特別需要食,二來佢話餵bb食時,bb通常會吐番哂出黎吾肯吞,咁都吾知佢食左幾多落肚喎!!攪到我而家都吾知 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 pino 於 08-9-10 15:48 發表
我原本諗住俾bb食埋輪狀,但醫生話無咁既需要,佢都無存貨(要就幫我訂)!一來佢話呢隻病毒無其他併發症,只係脫水,無特別需要食,二來佢話餵bb食時,bb通常會吐番哂出黎吾肯吞,咁都吾知佢食左幾多落肚喎!!攪到我而家都吾知 ...

我小b食咗....
係醫生餵架, 一滴都冇吐返出黎, 好似幾好味咁...

別墅

原文章由 siusum 於 08-9-10 16:05 發表

我小b食咗....

我亞女都係醫生餵,一滴都冇流番出來,而且亞女食到"集""集"聲添

睇黎唔係咁難食咋喎

大宅

真係吾係咁難食??.....心大心細中.......

moonychan ,
4千幾咁平既??未計水痘同流感,我要6千幾呀(連輪狀$1400)!!!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

pino

輪狀 = 1500
肺鍊 = 3200
6合1 = $800 一針

未計水痘 & 流感, 呢2種針我唔會咁早打.

男爵府

畀面勳章

我阿B係仁安食,由姑娘餵,佢地話係無味架,所以阿B一滴都無吐喎.

別墅

Same here. My bb ate all quickly.

原文章由 siusum 於 08-9-10 16:05 發表

我小b食咗....

大宅

原文章由 chilongma 於 08-9-10 17:30 發表
我阿B係仁安食,由姑娘餵,佢地話係無味架,所以阿B一滴都無吐喎.

無味架??睇大家講好似吾難食喎!!我小b食保嬰丹都食到嗒嗒聲,咁應該ok掛......

moonychan,

咁原來我果度平d......

輪狀 = $700*2
肺鍊 = $700*4
6合1 = $700*2

但係,原來我果度都吾平呀!!我見其他媽媽講佢地打針果度,都係五百幾/六百幾一支咋,但我問過3間都係~$700,我而家果度叫最平啦!!!

不過,你bb吾打5合1嗎??

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原文章由 happybady 於 08-9-10 16:32 發表

我亞女都係醫生餵,一滴都冇流番出來,而且亞女食到"集""集"聲添

睇黎唔係咁難食咋喎

我個囡都係呀!飲奶前食可能肚餓好似好好味

大宅

我阿B昨天已經食第一劑;阿B好配合,一滴不漏。我係kinetics join了$5800的package,我覺得都幾抵。
http://www.kinetics.hk/group_benefits/baby-kingdom/web_adv.pdf
我們一定要幸福

伯爵府

畀面勳章

我想問乜野係HIB?同六合一同健康院的四合一有乜野分別傢?

大宅

我小B (細仔) 都有食,一滴都食埋. 我比小B 食因為大女在2歳多時中了輪狀病毒, 好慘! 入了3晚院, 一日肚瀉十多次,不停同她換褲, 又不停嘔. 不停發燒,仲 '野' 到家中另外3成人中招 (醫生話我個女一嘔, 病毒就會在
air 中極速spead out, 我已不停用bleach抺屋,抺嘔吐物,仍有3個家人中招) 好啦, 到出左院啦, 阿女仲連續3個星期食什麼就嘔什麼, 即食即嘔果隻, 完全沒胃口. 又要再入院2日先至好小小....搞了成個月先好得番.

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

我都會幫bb join kinetics個個package...但我要$6300~可能加左價喇~

複式洋房

我BB所有要打的都打晒, 唯獨口服輪狀無, 我個醫生唔建議食, 佢話食咗有小部分的BB會出現套腸的可能. 佢話只要保持清潔, 如果真的中咗, 亦唔會有生命危險,但如果出現套腸就可大可小!!!

大宅

原文章由 CinCinla 於 08-9-10 23:55 發表
我小B (細仔) 都有食,一滴都食埋. 我比小B 食因為大女在2歳多時中了輪狀病毒, 好慘! 入了3晚院, 一日肚瀉十多次,不停同她換褲, 又不停嘔. 不停發燒,仲 '野' 到家中另外3成人中招 (醫生話我個女一嘔, 病毒就會在
air ...

咁犀利呀?!!我就係擔心如果吾俾佢食,萬一真係咁吾好彩中左,佢會好辛苦!!

大宅

原文章由 tintinhappy 於 08-9-11 04:02 發表
我BB所有要打的都打晒, 唯獨口服輪狀無, 我個醫生唔建議食, 佢話食咗有小部分的BB會出現套腸的可能. 佢話只要保持清潔, 如果真的中咗, 亦唔會有生命危險,但如果出現套腸就可大可小!!! ...

但好似輪狀病毒中左都有致命既危險喎!雖然自己響屋企各方面都會好清潔,但到bb一歲幾大,可能都會同佢出去上playgroup之類,出面咁多菌,又好令人擔心呀!!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原文章由 moonychan 於 08-9-10 15:59 發表
又學你話齋, 吐出來又係搵錢來side.

我個e生話, 藥廠預多咗~ 其實一滴咁多都夠身體起個免疫作用~~
我個仔嗰時仲好細, 唔識吞嘢, 個e生教我即刻俾d奶/水佢飲 (i.e. 食奶咀個動作有reflex吞嘢~)

首頁

尾頁

跳至