烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 stephenietam 於 08-9-10 06:21 PM 發表
咁係咪你地都試過m黎時做蛋糕, 蛋糕出黎都ok呢?

係, 我就去開工架啦~~ hehe~

蛋糕發唔發都係睇整個位手勢好唔好、食譜好唔好同用料是否正確,唔好學妳阿媽咁迷信
盡我一己之力,發放正能量!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 熱血金章 精緻種植勳章 好媽媽勳章 超級版主 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

原文章由 stephenietam 於 08-9-10 11:13 PM 發表

海棉蛋糕就唔洗落泡打粉架... 總之失敗...mouth:

如果係新手,海綿蛋糕唔係易整架,唔好咁多心,做多D一定得。

妳係用分蛋法定全蛋法呀?

超級版主

原文章由 stephenietam 於 08-9-11 12:59 PM 發表

全蛋法~

全蛋夏天要常溫蛋先打得起,仲要打到佢杰到可拉到d蛋漿係個面度畫花紋幾秒都唔化開先可加麵粉架。

超級版主

原文章由 mimi362436 於 08-9-12 12:49 PM 發表

我都第一次..好好笑..做鋪頭點算丫..kakakakaka..笑死我啦...

可能係咁,所以好多整餅師傅都係男人。

首頁

尾頁

跳至