跳至

首頁

尾頁

子爵府

Hello~~我的bb將會於10月出世,但其實我係由香港o黎的,我老公係greencard holder不過係hk做野........我宜家要同奶奶及叔仔一齊住,直到bb出左世先返到hk~~不過我好掛住老公同自己媽咪呀,我o係呢度咩都無,我好想bb出世之後快d可以返hk呀.........我驚成日得自己一個會抑鬱~~我想問o下有無人知道o係NY攞出世紙同護照要等幾耐呢??會唔會有快証攞呀??唔該晒!!!!

複式洋房

mini_cc

bb出世後,大約一個月出世紙和工咭寄去你屋企。不果冇特快件!
你都要坐滿月先可以出街啦!咁未等到証件..有咩問題add我msn 話你知.
恭喜晒!祝bb同你平安!

原文章由 mini_cc 於 08-9-11 03:47 發表
Hello~~我的bb將會於10月出世,但其實我係由香港o黎的,我老公係greencard holder不過係hk做野........我宜家要同奶奶及叔仔一齊住,直到bb出左世先返到hk~~不過我好掛住老公同自己媽咪呀,我o係呢度咩都無,我好想bb出世 ...
sandy

子爵府

原文章由 bearbearmatthew 於 08-9-11 03:56 發表
bb出世後,大約一個月出世紙和工咭寄去你屋企。不果冇特快件!
你都要坐滿月先可以出街啦!咁未等到証件..有咩問題add我msn 話你知.
恭喜晒!祝bb同你平安!

...

我msn add左你喇~~大家做個朋友呀,我係us無朋友ga.....

複式洋房

mini_cc,
妳好呀,妳要堅持呀,我都係新媽媽,BB九個月了,我果時出咗院兩個星期就收到出世紙同工卡,妳坐完月後先攞出世紙帶埋BB同DADDY一齊去郵局申請BB本PASSPORT,兩星期內就收到,都好快手,証件相可以自己影同PRINT,但就要合佢規格,可以叫親人去郵局攞咗FORM回家先。
唔好咁担心,開心迎接BB呀,這裡好多媽媽可以傾計架。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原文章由 mini_cc 於 08-9-11 03:47 發表
Hello~~我的bb將會於10月出世,但其實我係由香港o黎的,我老公係greencard holder不過係hk做野........我宜家要同奶奶及叔仔一齊住,直到bb出左世先返到hk~~不過我好掛住老公同自己媽咪呀,我o係呢度咩都無,我好想bb出世 ...

Hi mini_cc,
你好,我都係香港嚟,嚟咗4年啦。你老公同媽咪會唔會嚟美國陪你生或者坐月呀?因為BB出世之後1星期、1個月、2個月、3個月都有檢查同打針,如果你咁快返香港,可能會要喺香港搵醫生又要跟病歷喎,仲唔方便啦。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

原文章由 rose-mag 於 08-9-11 15:06 發表

Hi mini_cc,
你好,我都係香港嚟,嚟咗4年啦。你老公同媽咪會唔會嚟美國陪你生或者坐月呀?因為BB出世之後1星期、1個月、2個月、3個月都有檢查同打針,如果你咁快返香港,可能會要喺香港搵醫生又要跟病歷喎,仲唔方便啦。 ...

我媽媽唔會o黎呀,因為佢好驚搭飛機的.....我老公可能會o黎,不過我叫o左佢等我同bb出院先o黎,因為係醫院有時間限制,佢都唔係成日可以陪到我喇,反而返到屋企自由d,咁都會開心一D,不過佢最多留一個星期就要走,因為佢係香港的工作好忙,無可能陪到我一個月的......所以要一家團聚就要我返到HK先做到....雖然係呢度有奶奶,但我其實無同佢生活過ga(佢一直住係NY),有時大家意見都唔係好同,不過我本住仲要留多最少兩個月,所以我事事都忍住先,唔想攪壞D關係,不過有時真係好辛苦(佢成日都攞三,四十年前D準備O黎同宜家比較)....我都驚會產後抑鬱呀!!!!
至於BB檢查方面都唔使擔心,我老公都係做Health Care方面的工作,所以問題不大

男爵府

I would suggest that your husband can come on the time you labour, as he can give you a lot of support.
also, husband has "no time restriction" for visit. But we would suggest them to leave before 11pm as Mommy needs to sleep too. (or if you are in single room, no restriction at all)
the day you discharge, it will be good if he can sit down and listen to the discharge nurse's instruction. we provide a lot of information that time.. how you take care of yourself, and how you are going to take care of your baby.
Now, go and sign up with your OB. requested to have a visiting nurse to go to your home, to take care of your and your baby until you leave US. that is a free service for all mommy who is bilingual and primary language is not English. it is a service for all 1st time mom in NYC
If you have any problem of taking care of new born..
remember to ask.. I was a nursery nurse, a child care worker.. and I am a RN as well. we are here to help
also, remember to provide your marriage certificate copy to the birth certificate registration officer. otherwise, they may mess up your baby's last name.
if you really want fast-track for passport, once you got your baby birth cert, then go to chinese travel agent. They can issue a real air ticket for you, and you can bring it to the passport office in Manhattan in the morning, you will get the passport at the same afternoon. I got it for Amanda that way, because I am afraid the birth cert will be lost by mail. It takes about 2 weeks for us to get Gabriel's birth cert and SSI as well.. not too long. as you are "sit moon" anyway.
take care.. ok? which neighbourhood you are living.. see if I can find BK mom to be your buddy?
原文章由 mini_cc 於 08-9-11 01:07 PM 發表

我媽媽唔會o黎呀,因為佢好驚搭飛機的.....我老公可能會o黎,不過我叫o左佢等我同bb出院先o黎,因為係醫院有時間限制,佢都唔係成日可以陪到我喇,反而返到屋企自由d,咁都會開心一D,不過佢最多留一個星期就要走,因為佢 ...

[ 本文章最後由 Nillie_Mami 於 08-9-11 18:49 編輯 ]

複式洋房

mini_cc

你 add多我 id一次,冇收到你add ! 你加油

原文章由 mini_cc 於 08-9-11 05:15 發表

我msn add左你喇~~大家做個朋友呀,我係us無朋友ga.....
sandy

子爵府

原文章由 Nillie_Mami 於 08-9-12 07:48 發表
I would suggest that your husband can come on the time you labour, as he can give you a lot of support.
also, husband has "no time restriction" for visit. But we would suggest them to leave before 11 ...

其實我都真係好想好似你咁講有老公係身邊.....不過真係好難,其實我老公係香港都係一個婦產科醫生.....因為我10月尾先預產,所以有d10月頭的產婦係我驗到有bb之前已book左我老公,但老公又好想阿b係美國出世,因為等阿b大d的時候我地會一齊過返us住....咁我地又唔可以因為自己要生仔而要人地幾個產婦轉醫生ga,人地又會好不安好無助!!!但最後當然就係要自己不安喇 ......你地做醫護的其實都知婦產醫生係好忙,要隨傳隨到,身邊o既人其實都好慘ga.....所以我老公最後至少都要10月頭due date的順產產婦們生完先可以過到o黎.........陪產對好多媽媽o黎講可能係"當然",但我o黎講係好"奢侈"ga.......

男爵府

In this case, we can't say much.. as he is a OB/GYN, he knows more than all of us, how much support he can provide for his love one.
That is truth, I can understand! OB/GYN is one of the extreme busy profession.
As if your husband is citizen, it makes not much different.. for your lil one to born in hk or US. s/he will have US passport right away plus to have HK birth certificate as well, unless you want him to be the president.
as you are close to due date, try to walk a lil bit more.. that help to make the labor easier.
oo.. still don't know which area you are living.. which boro are you in?

原文章由 mini_cc 於 08-9-12 04:03 PM 發表

其實我都真係好想好似你咁講有老公係身邊.....不過真係好難,其實我老公係香港都係一個婦產科醫生.....因為我10月尾先預產,所以有d10月頭的產婦係我驗到有bb之前已book左我老公,但老公又好想阿b係美國出世,因為等阿b ...

複式洋房

do you know how many days bb can stay in Hk if using US passport?

原文章由 Nillie_Mami 於 08-9-12 15:05 發表
In this case, we can't say much.. as he is a OB/GYN, he knows more than all of us, how much support he can provide for his love one.
That is truth, I can understand! OB/GYN is one of the extreme busy ...

複式洋房

coltochen
90日呀

mini_cc
妳要堅強呀,冇嘢係冇可能的,好多事係控制不來的,比心機,女人都好本事架,妳住邊區架,我地lee到媽媽會個個都會幫妳,只要妳開口,唔好坦心咁多嘢,準備好一切就開心迎接BB出世,將來一定會一家開心生活架,好快就可以見到BB同老公,唔好唔開心,睇吓BB仲有咩需要又未準備,BB出世後一切的安排都好重要架,為所自己同BB,好好休息多啲先再作安排,太急返香港未必係一件好事架,最好等BB適應咗新生活先嘛。

男爵府

yup.. Amanda 本passport個印都係90日..

wei.. Leighton, 今晚上Flushing 食飯, 我哋car pool 你上去呀.. 打不死2號Bosco+Kieran 媽咪生日呀! MSN.. ok?

mini_cc,
担心唔嚟, 我哋只有等你老公做完手頭工作呢.
你用邊個OB?
想唔想有baby shower.. 開個小party, cheer up, 好唔好?
呢喥媽咪冇乜機心, 係交得過嘅朋友呢
原文章由 leighton-112107 於 08-9-12 10:13 PM 發表
coltochen
90日呀

mini_cc
妳要堅強呀,冇嘢係冇可能的,好多事係控制不來的,比心機,女人都好本事架,妳住邊區架,我地lee到媽媽會個個都會幫妳,只要妳開口,唔好坦心咁多嘢,準備好一切就開心迎接BB出世,將來一定會一家開心生活架 ...

子爵府

原文章由 Nillie_Mami 於 08-9-13 19:22 發表
yup.. Amanda 本passport個印都係90日..

wei.. Leighton, 今晚上Flushing 食飯, 我哋car pool 你上去呀.. 打不死2號Bosco+Kieran 媽咪生日呀! MSN.. ok?

mini_cc,
担心唔嚟, 我哋只有等你老公做完手頭工作呢.
你 ...

我住係Brooklyn ga~~老公已經買o左機票21/10-25/10 過o黎陪我,唔理bb出左世定未喇,不過都好差不多喇,有都好過無,自己都唔會要求太多,咁會開心d ga~~hehe!!!
原來老公同我講,佢話佢好多年無入美國境,綠卡都可能已經無效,要去領事館問o下先得喇.....至於我係us係無身份ga~~我想問你之前提及過生完bb之後一個月可以申請希望有姑娘幫忙呀?以我的情況係咪都可以呢??因為我奶奶剛比醫生照到佢肺部有d問題,可能係隱性肺炎(仲要等去皇后區睇胸肺科),佢同我講可能都幫唔到我照顧bb,因為驚傳染埋比佢........但我又得自己一個咩都唔識,如果申請唔到我就要著手去請位助理幫忙喇~~你可以話多d比我知嗎??

男爵府

mini_cc,
你留手机number, 我至教你喇, as 你老公有身份, 我教你點做喇.
or check pm.. 我留 cell number 俾你.
你老公.. greencard 多過一年出境就作廢, 但好多人只要解釋點解離境咁耐.. officer ok 就得..
你叫你老公provide document, support evidence.. 最多俾個移民官鬧吓.. 叫佢唔好駁嘴, 自已知錯.. 又講老婆生仔.. 希望ok喇
brooklyn-- dorisbee, greentree, 等媽咪都住嗰區
family partnership program-- visiting nurse program, call 我.. I will explain to you
原文章由 mini_cc 於 08-9-13 07:55 AM 發表

我住係Brooklyn ga~~老公已經買o左機票21/10-25/10 過o黎陪我,唔理bb出左世定未喇,不過都好差不多喇,有都好過無,自己都唔會要求太多,咁會開心d ga~~hehe!!!
原來老公同我講,佢話佢好多年無入美國 ...

大宅

醒目開學勳章

Mini-cc
我住manhattan架, 不過99就住brooklyn, 住brooklyn仲有swb91, 不過佢最近整親, 所以都未必幫到你啦, 我而家都大緊肚, 不過就一月先生得, 你個ob係邊個呀?會去邊間醫院生呀?如果第一胎, 都係有老公陪住好, 呢度興老公陪住生架.呢度生時唔似hk咁,張床有野比腳撐架, 要老公幫手扶住腳架, 不過如你老公黎唔到就冇法啦, 你睇下你ob度有冇生仔既seminar去聽下啦.
另外, 都可請個坐月婆架, 不過都幾貴架.你要買份中文報睇下廣告.就有啦. 我就未請過.

首頁

尾頁

跳至