婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問你的外傭怎樣稱呼你的99。因為我要生bb,所以要請工人,99話不要叫工人稱呼她做「女麻女麻」,她說「女麻女麻」是孫仔叫的。她亦說要我的工人叫她做99。我覺得怪怪的,而c6也很抗拒,他說我幾時多了個29!!!請大家給些意見。

大宅

如果佢真係咁介意工人叫佢做嫲嫲, 不如叫 x 老太啦! 夠哂尊重。

[ 本文章最後由 debc 於 08-9-11 10:28 編輯 ]

大宅

我外家個工人會叫阿媽做婆婆,
阿爸就公公,佢地通常都係跟屋企人叫法,
點會叫99架,佢想多個新抱咩

大宅

原文章由 ngauBBmon 於 08-9-11 09:22 發表
請問你的外傭怎樣稱呼你的99。因為我要生bb,所以要請工人,99話不要叫工人稱呼她做「女麻女麻」,她說「女麻女麻」是孫仔叫的。她亦說要我的工人叫她做99。我覺得怪怪的,而c6也很抗拒,他說我幾時多了個29!!!請大家給些意見 ...

This is not good as your maid will think she is equal to you. Is your 99 playing game here?

男爵府

佢唔係想多個新抱, 只係仲當依家係咸豐年, 要叫屋企個老人家做奶奶(銀樓金粉咩, 叫太上老君好唔好 )

我屋企個工人叫我阿媽同埋隻9 做 mum, 叫我同c6就叫名, 我唔介意佢叫我個名,因為都係一句稱呼o者...如果你唔想工人叫佢做99, 可以考慮下咁安排.....

原文章由 yuet 於 08-9-11 10:30 發表
我外家個工人會叫阿媽做婆婆,
阿爸就公公,佢地通常都係跟屋企人叫法,
點會叫99架,佢想多個新抱咩

大宅

工人主要係要來照顧小朋友, 所以跟小朋友叫"嫲嫲". 你話比你99聽, 不想小朋友亂, 都係跟小朋友叫好D.

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 debc 於 08-9-11 10:27 發表
如果佢真係咁介意工人叫佢做嫲嫲, 不如叫 x 老太啦! 夠哂尊重。

大宅

原文章由 debc 於 08-9-11 10:27 發表

NO LA, 我家99好串鬧我工人:我好老咩, 叫我太太. 最後我老公叫工人唔使叫人, 反正都唔係成日叫.

伯爵府

其實點解你唔問返 99 想個工人點叫佢啫. 正如我地結婚時都會問清楚隻雙方父母想我地點叫佢一樣啫.

大宅

你99都幾搞笑,我個工人(印印)都係叫嫲嫲同爺爺有咩問題,叫我亞爸亞媽婆婆公公囉,有咩問題先,叫99反而仲怪,你老公有倆個老婆咩。

男爵府

如果工人叫你99做99,咁使唔使叫你c6做少爺,你就係少奶,你d仔女就係大官同小姐咁呀,好有 "家春秋" feel 呀

大宅

原文章由 水媽媽 於 08-9-11 12:56 發表
如果工人叫你99做99,咁使唔使叫你c6做少爺,你就係少奶,你d仔女就係大官同小姐咁呀,好有 "家春秋" feel 呀

咁個工人要唔要訓柴房

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

咁叫你工人叫返佢做x太orx小姐囉,,,,咁奇怪既你個奶奶
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

男爵府

哈~我有個同事就同我地講喇,
佢個朋友真係要工人稱呼如下:
女主人: 太太 (好正常吖)
男主人: 先生 (又好正常吖)
大兒子: 大少爺 (其實係味叫哥哥)
大兒子老婆 : 大少奶 (呢個真係唔知點叫)
大兒子女兒 : 小小姐 (係咪叫bb or 佢個名) 
二女: 小姐 (係味叫姐姐呢)
二女老公: 姑爺 (又係唔知點叫呢)
佢地唔係一齊住,只係bb比嫲嫲"臭"唧.

原文章由 水媽媽 於 08-9-11 12:56 發表

男爵府

原文章由 好好笑 於 08-9-11 15:17 發表
哈~我有個同事就同我地講喇,
佢個朋友真係要工人稱呼如下:
女主人: 太太 (好正常吖)
男主人: 先生 (又好正常吖)
大兒子: 大少爺 (其實係味叫哥哥)
大兒子老婆 : 大少奶 (呢個真係唔知點叫)
大兒子女兒 : 小小姐 ...

我諗大仔叫哥哥都好似唔係好好,或者叫細先生同細太太,個女就叫名都得。另外個個姑爺就直情叫佢x生la。

大宅

同工人講唔使叫佢!!
如果係都要叫, 就叫佢做 x 太 (你老公個性)
問你做咩唔要個工人叫99, 你就話 "我驚d細佬唔識分, 以為個個都係叫你做 99, 佢地第日叫埋一份你咪冇嫲嫲做囉?!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

咁問佢想點叫至高興~
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

俾我實呷醋c, 老公幾時有多個29??

叫太太 得唔得, 我工人都是叫99做太太, 有時我都唔知工人叫我定叫99

複式洋房

你99好似玩你咁, 你即係同工人既身份, 地位一樣, 都係"工人"

民房

你99係咪玩嘢呀!如果你工人叫佢做99,咁佢個仔未好著數

首頁

尾頁

跳至