親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

熱血金章 hashtag旅遊勳章

我plan緊初一出發去台灣玩9日,打算去台北花蓮宜蘭,花蓮諗住留3晚,宜蘭留兩晚。

知道台灣今年公眾假期由初一到初五,連埋星期六日有7日假期,肯定多人返鄉下,所以諗住頭3晚住台北,初四先坐火車到花蓮,我見19/1開始預售春節火車飛,現有以下問題想請教:

1)如我初四先去花蓮,係咪火車應該冇咁爆?要否19/1就立即網上預訂去花蓮的火車飛?
2)諗住初7坐火車由花蓮去宜蘭,這程又需要19/1買埋嗎?定係可以到時先買?
3)現場買火車飛係咪都收信用卡?
4)台北去宜蘭那程,單號定雙號的位看風景較好?

行程方面,
5)有冇人試過春節去太魯閣?會否多人到唔建議去?
6)知唔知東大門/羅東夜市春節會否唔開?
7)礁溪浸溫泉(大眾池)係咪都好似日本咁唔包得毛巾架?定係有d可以著泳衣?
8)春節去花蓮宜蘭有冇咩野要留意?

謝謝

男爵府

回覆:請教農曆新年去花蓮問題

19/1零時開始預售車票

珊瑚宮

引用:我plan緊初一出發去台灣玩9日,打算去台北

原帖由 HippoHippo 於 16-01-17 發表
我plan緊初一出發去台灣玩9日,打算去台北花蓮宜蘭,花蓮諗住留3晚,宜蘭留兩晚。

知道台灣今年公眾假期由 ...
19/1訂春節(后14日)。

初七-吾止后14日呀。

花蓮除了初一外,初二后都會多人。

珊瑚宮

網上訂票,.無得選座位。(買到座位已好難得了)

珊瑚宮

還有初二后,極多\"大陸遊客\"(太魯閣是大陸遊客必遊景點)

另外吾見礁溪公園\"大眾池\"有人浸\"全身\",通常只浸腳,大眾池是\"大眾\"既人都可以看晒。

珍珠宮

HippoHippo 發表於 16-1-17 03:30

最好準時搶,我上次買中秋連假之後一天入花蓮,都要搶,仲要開賣的時候,系統死晒,攪左個幾鐘先買到。

珊瑚宮

引用:Quote:HippoHippo 發表於 16-1-17 03:30 我

原帖由 MissMaMa 於 16-01-17 發表
最好準時搶,我上次買中秋連假之後一天入花蓮,都要搶,仲要開賣的時候,系統死晒,攪左個幾鐘先買到。 ...
我暑假返\"花蓮-宜蘭\"(平日),想要既時間都搶吾到,要改后1小時才有車

禁止訪問

男爵府

引用:Quote:HippoHippo 發表於 16-1-17 03:30 我

最好準時搶,我上次買中秋連假之後一天入花蓮,都要搶,仲要開賣的時候,系統死晒,攪左個幾鐘先買到。 ...
搭單問問,唔好意思…

請問 上網訂火車票,即時網上畀錢後,係未可以開車前30分鐘攞票?(我搵咗好耐都係要早日攞票)

謝謝!

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 MissMaMa 於 16-01-17 發表最

原帖由 心大心細 於 16-01-17 發表
搭單問問,唔好意思…

請問 上網訂火車票,即時網上畀錢後,係未可以開車前30分鐘攞票?(我搵咗好耐都係要 ...
yes

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 MissMaMa 於 16-01-17 發表最

原帖由 心大心細 於 16-01-17 發表
搭單問問,唔好意思…

請問 上網訂火車票,即時網上畀錢後,係未可以開車前30分鐘攞票?(我搵咗好耐都係要 ...
但如果30分前才拿票,有機會上吾到車。因要和其他人一起排隊拿飛,我8月果次排了1小時分鐘到門櫃位(台北站)。

珊瑚宮

引用:19/1零時開始預售車票

19/1零時開始預售車票
你都有台灣自駕經驗,不如自駕算啦

珍珠宮

心大心細 發表於 16-1-17 13:00
搭單問問,唔好意思…

總之上車前攞到票就可以,不過台北車站早上的話係超多人,上次我提早30分鐘排,眼見條人龍好長,心想:大件事喇,趕唔切拎飛不過,最終都順利取飛,但捏了一把冷汗。但後來,有個台灣伯伯同我講,萬一真的趕唔切,照去入閘,通常職員會通融比你入。不過,我未試過咁做,所以都係最好趁得閒時換定飛。

男爵府

好媽媽勳章

回覆:請教農曆新年去花蓮問題

春節去太魯閣真係一個大挑戰

All things bright and beautiful. All things great and small.
All things wise and wonderful. The Lord God made them all.

Cecil Frances Alexander 1818-1895

男爵府

引用:Quote:原帖由+HippoHippo+於+16-01-17+發表

原帖由 12312 於 16-01-17 發表
19/1訂春節(后14日)。

初七-吾止后14日呀。
唔係好明添
我見官網有這個表寫住6/2-14/2期間,開放訂票日為19/1,乜唔係19/1就可以訂到14/2(初七)的火車飛咩?

如只可買往後14日內的飛,咁我想買11/2的話,係咪28/1先買得?

其實一日有咁多班火車由台北去花蓮,如我咩時間都冇所謂,都同樣咁難買呀?

係咪就算不是春節,台北去花蓮的火車飛都係咁爆架

男爵府

引用:Quote:原帖由+HippoHippo+於+16-01-17+發表

原帖由 12312 於 16-01-17 發表
還有初二后,極多"大陸遊客"(太魯閣是大陸遊客必遊景點)

另外吾見礁溪公園"大眾池"有人浸"全身",通 ...
我唔係問礁溪公園呀,我係想問礁溪那些溫泉酒店入面的大眾池,係咪可著泳衣浸?

男爵府

引用:Quote:HippoHippo+發表於+16-1-17+03:30+我

咁誇張
咁當地人如果想即興入花蓮,walkin都未必買到飛

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 16-01-17 發表還有

我唔係問礁溪公園呀,我係想問礁溪那些溫泉酒店入面的大眾池,係咪可著泳衣浸?

...
2月去,觀光局温泉眷已完結。

(酒店大眾池,要穿泳衣)

珊瑚宮

咁誇張
咁當地人如果想即興入花蓮,walkin都未必買到飛
駕車入多。前排有多了條\"海線\"

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 16-01-17 發表還有

...
所以,台北有航空公司到花蓮,台東

首頁

尾頁

跳至