興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個部係canon450d, 話說個日用布抺個body,
點知比個仔塞咗塊布入去個"內籠"到抺咗一陣,
我再裝番個鏡頭睇下, 個觀景器就見到有d毛毛同小黑點,
跟住我咪用個掃同泵氣試下整走佢, 但都唔得呀, 點算好呀各位高手??? 可否敎下小妹呀? Thanks!

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 凱嵐 於 08-9-11 14:59 發表
跟住我咪用個掃同泵氣試下整走佢, 但都唔得呀, 點算好呀各位高手??? ...

試下影張相出黎, 睇下張相有冇毛同黑點先啦...

好大機會係個五菱鏡入左塵, 不過係唔影響相片o既.
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

男爵府

原文章由 凱嵐 於 08-9-11 14:59 發表
跟住我咪用個掃同泵氣試下整走佢, 但都唔得呀, 點算好呀各位高手??? ...

再唔得咪比三舊水canon 洗洗機囉

大宅

我睇番d相就無事, 但個觀景器都係攪唔掂.........

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 凱嵐 於 08-9-12 11:32 發表
我睇番d相就無事, 但個觀景器都係攪唔掂.........

咁係咪好嚴重呢?因為你應該係五菱鏡入塵, 上CS 要成千銀洗一洗...
一張好的作品,畫面要簡潔有力。所以有人說攝影是減法畫畫是加法的意思就在這。

一張好的作品,需要有好的內容,好的構思、好的規劃,最重要的是觀察力、有人文藝術涵養以及感性知性的心。當然,相機隨身帶著。

大宅

原文章由 Simar 於 08-9-12 11:52 發表

咁係咪好嚴重呢?因為你應該係五菱鏡入塵, 上CS 要成千銀洗一洗...

由觀景睇就有一條明顯的毛線, 有三至四下抺印, 仲有一粒小黑點, 算小許嚴重, 如果要成千蚊洗一洗, 咁我就不會考慮了.

[ 本文章最後由 凱嵐 於 08-9-12 23:15 編輯 ]

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 凱嵐 於 08-9-12 23:13 發表

由觀景睇就有一條明顯的毛線, 有三至四下抺印, 仲有一粒小黑點, 算小許嚴重, 如果要成千蚊洗一洗, 咁我就不會考慮了.

亦有可能係在對焦屏上, 即係按快門時反光鏡拍上去果塊
可以試下自己抺

大宅

原文章由 chloepapa 於 08-9-12 23:40 發表

亦有可能係在對焦屏上, 即係按快門時反光鏡拍上去果塊
可以試下自己抺

試咗了, 抺走咗條毛線同一半抺印, 但仲有黑點未得....唉! 但都好啦, 真係唔該各位意見!

大宅

我部機都有呢個情況.要搵咩抺?點樣抺?

原文章由 凱嵐 於 08-9-13 17:41 發表

試咗了, 抺走咗條毛線同一半抺印, 但仲有黑點未得....唉! 但都好啦, 真係唔該各位意見!

首頁

尾頁

跳至