在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人既小朋友同我一樣, 2009升中, 一齊傾吓啦!

大宅

我的小朋友是今年升初中, 可給你一點意見, 你要叫小朋友要用心考好6年級的報分試成續, 真係好重要, 影響將來派位的結果呀. 努力吧! 希望你的小朋友能夠派好心儀的中學呀!

別墅

好多謝妳呀! 我可唔可以問吓妳小朋友係邊一區呀? 當時派第幾志願呀?

原文章由 kck123 於 08-9-12 00:18 發表
我的小朋友是今年升初中, 可給你一點意見, 你要叫小朋友要用心考好6年級的報分試成續, 真係好重要, 影響將來派位的結果呀. 努力吧! 希望你的小朋友能夠派好心儀的中學呀! ...

大宅

唔駛咁客氣, 因為我是過來人, 子女選校真是很煩腦的, 希望可以幫到你.
我是住屯門的. 小朋友派第1志願 (band 1 英中)

大宅

happytse,

忘記了, 中一選校的排位很重要的, 選錯了會令小朋友派到很差的志願呀! 小心! 小心!

不過學校會開家長會給你們意見的.

請又住那一區呀!

別墅

我住沙田區, 但小朋友讀書係九龍城區! 我想問吓妳知唔知叩門係咪機會得好細咋!

原文章由 kck123 於 08-9-12 10:14 發表
happytse,

忘記了, 中一選校的排位很重要的, 選錯了會令小朋友派到很差的志願呀! 小心! 小心!

不過學校會開家長會給你們意見的.

請又住那一區呀! ...

大宅

九龍城校網很好呀! 名校區, 我相信你的小朋友成續唔差啦! 不用擔心吧!

叩門? 你指的係派位不理想的話, 叩門, 機會真係很細呀!好似我小朋友的同班同學獲派第二志願(中中), 其後由小校學校幫忙向第一志願的英中叫門, 但都失敗呀

選校時, 你可以選兩間心儀的學校自行投校, 我個人認為是幾難, 不過你先要參考學校的收生條件的比重來決定, 因為有此注重學業成續, 有些注重運動技能. 遲些, 學校會給你有關中校的參考資料給你參閱.

你住沙田區, 我朋友同樣也是住沙田區, 小朋友同是今天升中一, 由於沙田區學網很好, 有很多英中, 所以很易選校, 佢的小朋友也派第1志願(英中).

首頁

尾頁

跳至