跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有冇jm住緊townhouse? 升值能力如何?係咪冇house咁有潛力?
最近睇中一間,個地區好好,好寧靜,但見到屋主放左3個月都未賣出。
反而另一間心儀既半獨立屋一早就俾人落左訂,想知如果第時賣townhouse會唔會有d難度?

大宅

Where is it?
It depends on the location of the house!
Usually single people might prefer to buy a townhouse or new couples might consider buying a townhouse to start with, but families with kids usually prefer to buy single family house unless they can't afford to buy a single family house in an expensive area.

別墅

回覆:關於townhouse

升值潛力由好多因素造成,好難簡单一既而論。但我个人認为,外个人比較著重私隱,他們会比較喜歡SFH 多过 townhouse, 屋与屋距離大D,沒有共用牆的問題,加上花園又大D,多D戶外活动空間。好多townhouse HOA 比較貴,而有D屋齢大D的SFH可能沒有HOA.

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

邊一區?的確係,Townhouse保值能力係比獨立屋低,以前我都睇過屋,老公第一樣就話一係唔買,買就買屋,唔買Townhouse或Condo,因為多數有HOA費用,即使已經供完都要一直個個月交,如果唔交,即使供完間屋都可以俾人收咗去,而且有D較大屋苑會有規定,間屋要修整都要按規定,又或者要請指定維修工人,所以有D人會唔鍾意。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

引用:Where+is+it?It+depends+on+the+location+o

原帖由 bee_happy 於 16-01-18 發表
Where is it?
It depends on the location of the house!
Usually single people might prefer to buy a to ...
我睇中既係Staten Island,依家兩大兩b,其實依家睇中既townhouse同sfh價錢一樣,大細都差不多,所以想知值唔值得

伯爵府

引用:邊一區?的確係,Townhouse保值能力係比獨

原帖由 rose-mag 於 16-01-18 發表
邊一區?的確係,Townhouse保值能力係比獨立屋低,以前我都睇過屋,老公第一樣就話一係唔買,買就買屋,唔 ...
係NY Staten Island, 依家睇中個townhouse係新起,個單位全新未住過,成個community都好靚好新淨,seller話hoa只係34蚊一個月 我老公本身都話一定要house,但睇完呢個就心郁郁,因為整體黎講都好ok...

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:關於townhouse

我覺得保值或升值能力同校區關係大啲,如果同一區當然SFH保值啲,仲有經濟大環境,如果樓市升,townhome同SFH都會升。

但townhome同SFH都有唔同客路,我第一次置業係買townhome. 同一樣價錢可以買間新啲,而且唔駛理前園後園,有個小grass area, 鄰居們多數都係young professional couples. HoA 整到門口靚靚哋,有啲地方仲有埋泳池,clubhouse 咁。

買邊間真係睇你嘅budget同想要啲咩

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

HOA要睇清楚包乜。
聽過有d俾完仲要各鄰居輪住出來鏟草鏟雪。
有d包倒垃圾,看更,水,煤氣,冷暖氣,熱水,clubhouse,游泳池不等。。。
最緊要係有冇包master insurance同現金儲備。
聽聞香港大廈維修係整時先齊齊夾錢。
呢度我覺得行唔通囉,都係預先儲起筆錢好。
唔係到要時先走去逐戶夾喎。。。
所以$34係紐約我覺得有d驚。。。
睇多d其他townhouse比較吓d HOA先。
你今日backup左未?

伯爵府

引用:我覺得保值或升值能力同校區關係大啲,如果

原帖由 babytomato 於 16-01-19 發表
我覺得保值或升值能力同校區關係大啲,如果同一區當然SFH保值啲,仲有經濟大環境,如果樓市升,townhome同S ...
係,我依家睇中呢個就貪佢社區夠好,感覺好純樸,個後園已經鋪埋石屎,基本上唔洗點打理。
煩緊既係,同一價格可以買間house,所以會諗,其實值唔值

伯爵府

引用:HOA要睇清楚包乜。聽過有d俾完仲要各鄰居輪

原帖由 眼訓 於 16-01-19 發表
HOA要睇清楚包乜。
有d包倒垃圾,看更,水,煤氣,冷暖氣,熱水 ...
當然唔係紐約旺區啦,不過有住附近既朋友話佢hoa都係50幾一個月。
今日再問過seller,佢話會包倒垃圾同鏟雪,前園冇咩草,應該問題不大

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

jzzz1102 發表於 16-1-19 06:13
當然唔係紐約旺區啦,不過有住附近既朋友話佢hoa都係50幾一個月。
今日再問過seller,佢話會包倒垃圾同鏟雪 ...
係外判管理定係業主團管理?
故事時間:
某community某春天融雪時發現有好幾間屋漏水,咁當然係業主團帶頭claim master insurance整啦。
點知業主團d屋就豪裝,其他人d屋求其補吓就算。
俾人發現左,就算俾你爭贏都煩死,日後隔離鄰舍都有條刺。

最緊要你接受到佢既條款就得啦。唔怕一萬只怕萬一。

不過間屋咁新,應該冇事既。。。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:HOA要睇清楚包乜。聽過有d俾完仲要各鄰居輪

HOA要睇清楚包乜。
有d包倒垃圾,看更,水,煤氣,冷暖氣,熱水 ...
係呀,真係要查清楚,我有朋友要夾錢油外牆,佢話條數真係幾得人驚,唔俾又唔得,佢仲要成兩百幾一個月,有一年一加加咗成百蚊一個月,但其實設施又冇咩,得個公園同細到死嘅泳池,係包車位,但車位都係要俾月費。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+babytomato+於+16-01-19+發表

原帖由 jzzz1102 於 16-01-19 發表
係,我依家睇中呢個就貪佢社區夠好,感覺好純樸,個後園已經鋪埋石屎,基本上唔洗點打理。
煩緊既係,同一 ...
同一個價可以買到house? 係咪全新先?個人喜歡新屋,如果同一價錢我會買新townhouse .. 舊屋唔多唔少實有嘢整 ... 我最憎整屋

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+16-01-19+發表係

原帖由 pippo7389 於 16-01-19 發表
同一個價可以買到house? 係咪全新先?個人喜歡新屋,如果同一價錢我會買新townhouse .. 舊屋唔多唔少實有嘢 ...
係,啱起出黎既屋同呢個都係全新,冇人住過,一樣價錢,所以好迷茫 我都唔鐘意二手屋,翻新又一筆錢,寧願買新既

伯爵府

引用:Quote:jzzz1102+發表於+16-1-19+06:13+當然

係外判管理定係業主團管理?
故事時間:
某community某春天融雪時發現有好幾間屋漏水,咁當然係業主團帶頭c ...
未問得咁清楚tim! c6約左屋企聽日見多次面,再問得仔細d先,thanks!

伯爵府

引用:Quote:原帖由+眼訓+於+16-01-19+發表HOA要

原帖由 rose-mag 於 16-01-19 發表
係呀,真係要查清楚,我有朋友要夾錢油外牆,佢話條數真係幾得人驚,唔俾又唔得,佢仲要成兩百幾一個月,有 ...
嘩,你朋友果度都好拿利下喎!車位都要租

伯爵府

引用:Quote:原帖由+pippo7389+於+16-01-19+發表

原帖由 jzzz1102 於 16-01-19 發表
係,啱起出黎既屋同呢個都係全新,冇人住過,一樣價錢,所以好迷茫 我都唔鐘意二手屋, ...
如果同一價錢,個區又差不多,我會買house ..但我會睇埋builder ,如果大builder (like Tall Brother) 同私人或者細builder 比,我會揀大builder, 細builder 有時啲用料好差,同埋個人喜歡可以自己揀upgrade 嘅屋 .. 裝修好冇得揀自己鍾意嘅我唔會考慮 ..

伯爵府

引用:Quote:原帖由+jzzz1102+於+16-01-19+發表係

原帖由 pippo7389 於 16-01-19 發表
如果同一價錢,個區又差不多,我會買house ..但我會睇埋builder ,如果大builder (like Tall Brother) 同私 ...
我睇中果間全新house已經under contract。。agent話附近又冇新起既屋。。又急住要搵屋搬。。唉

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 16-1-19 07:18
係呀,真係要查清楚,我有朋友要夾錢油外牆,佢話條數真係幾得人驚,唔俾又唔得,佢仲要成兩百幾一個月,有 ...
唔想任人割,就唯有自己做業主團,或者同業主團d人friend。。。總之自己跟緊d啦。
另外有d community有rental restriction。
小則唔俾你玩airbnb呀,放租要最少一年呀等。
大則只會俾一部份單位放租,其餘既一定要owner occupied。
如果唸住買來住一排就將佢放租就要留意。

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

jzzz1102 發表於 16-1-19 09:05
未問得咁清楚tim! c6約左屋企聽日見多次面,再問得仔細d先,thanks!

...
可以既話,直頭問佢拿本HOA rules返來熟讀遊戲規則吧,口問不及白紙黑字。唔好以為你個friend係咁,你就一定係咁上吓。
老實講,你$35,佢$5x,其實差距都有20%-25%啦。

Just for entertainment。而家咪有d酒店式住宅既。。。
我去過一棟,HOA由千幾都4千不等,但乜鬼都唔包。用個gym要另外俾錢,好似$150咁上下。
不過,如果屋內有乜頭暈身慶,可以call大廈內既staff幫你整,連燈膽都唔洗自己換架!

首頁

尾頁

跳至