自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

兩款金寶湯疑有異味停售
(明報)9月11日 星期四 16:10
食物安全中心 呼籲市民停食用兩款罐頭金寶忌廉湯,因為兩款湯懷疑出現異味。

食物安全中心稱,受影響的產品為所有批次「金寳忌廉蘑菇湯」(Campbell's Condensed Cream of Mushroom Soup)405克/14.5安士裝。

食物安全中心發言人說:「如業界有售賣該兩款罐頭湯,亦應停止出售。」

發言人表示,作為預防措施,進口商「金寶湯亞洲有限公司」正全線回收受影響產品。該公司並設立熱線(電話:31288022),供消費者查詢。
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

男爵府

回收懷疑有異味的罐頭湯

發出日期

二零零八年九月十一日

資料來源

金寶湯亞洲有限公司

食品

罐頭湯

產品名稱

「金寶忌廉蘑菇湯」(Campbell's Condensed Cream of Mushroom Soup)及
「金寶忌廉雞粒蘑菇湯」(Campbell's Condensed Creamy Chicken Mushroom Soup)

進口商名稱

金寶湯亞洲有限公司

資料

下列 產品 的所有批次
1. 「金寶忌廉蘑菇湯」( Campbell's Condensed Cream of Mushroom Soup) 405克/ 14.3安士裝及

2. 「金寶忌廉雞粒蘑菇湯」( Campbell's Condensed Creamy Chicken Mushroom Soup) 410克/ 14.5安士裝

回收原因 產品懷疑有異味

食物安全中心
採取的行動
食物安全中心已知會業界有關事件,並會繼續密切留意情況。

給業界的建議 停止售賣該批產品

給消費者的建議 停止食用該批產品

更多資料 中心發出的新聞公報

金寶湯亞洲有限公司熱線電話:3128 8022

食物環境衞生署

食物安全中心

二零零八年九月十一日

http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/wha ... ll_canned_soup.html
愛一個人的優點而誠心接納他全部的缺點,就是婚姻最偉大的地方。

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

THANKS!~

子爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章

[img align=left]http://netalbum2006.netvigator.com/netalbum/photos/9585b1e661a2d0b43ec2349a62b572813935cda70e06d4ae9ab567687fb7928e734576ce5aa368f62a7d873a36aa5b0df77f72844f370398[/img]

男爵府

最鍾意買呢兩隻味道。

男爵府

me too..........

原文章由 mos2468 於 08-9-12 00:51 發表
最鍾意買呢兩隻味道。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

最鍾意買呢兩隻味道。

男爵府

If I don't have the original receipt, can I take the soup to supermarket to refund?

原文章由 GiCa 於 08-9-11 23:36 發表
回收懷疑有異味的罐頭湯

發出日期

二零零八年九月十一日

資料來源

金寶湯亞洲有限公司

食品

罐頭湯

產品名稱

「金寶忌廉蘑菇湯」(Campbell's Condensed Cream of Mushroom Soup)及
「金寶忌廉雞粒蘑 ...

別墅

lee兩隻味最好味喎,好在lee期冇買,唔係就
Miranda :-D

珍珠宮

熱血金章

原文章由 cindytam 於 08-9-12 09:24 發表
If I don't have the original receipt, can I take the soup to supermarket to refund?

剛問左hotline, 如果冇單, 去任何一間惠康, 都可以做到退款.
(12/9/08 9:53am 鄭小姐覆)
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

子爵府

咁咪可能會有人去雜貨舖平入貨, 再去惠康退錢

原文章由 toffeetong 於 08-9-12 09:55 發表

剛問左hotline, 如果冇單, 去任何一間惠康, 都可以做到退款.

超級版主

2024勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 toffeetong 於 08-9-12 09:55 發表

我都打左落惠康........岩岩屋企有一罐mouth: mouth:

別墅

好媽媽勳章

之前未知可以去惠康換,但今早都試下博一博,唔使單都可以照退錢,其實只是大size有問題,不過有人攞細size去換,個經理解釋話無問題,但個顧客要求換最後都可以退錢

子爵府

係咪只係大罐有問題,細罐無問題呀?
啱啱買左2罐細,都唔知食唔食好.
唔知細罐係咪間間惠康都退到錢呢?

原文章由 GiCa 於 08-9-11 23:34 發表
兩款金寶湯疑有異味停售
(明報)9月11日 星期四 16:10
食物安全中心 呼籲市民停食用兩款罐頭金寶忌廉湯,因為兩款湯懷疑出現異味。

食物安全中心稱,受影響的產品為所有批次「金寳忌廉蘑菇湯」(Campbell's Condensed ...

珍珠宮

熱血金章

換左$9.9/罐. 我買個時係7.9
哈哈! 賺左2蚊. yeah!
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.

子爵府

toffeetong,

Is yours big can or small can gar. Mine is small can but afraid can't get refund....but I am a bit worry to eat the small can soup wowmouth:

原文章由 toffeetong 於 08-9-12 22:39 發表

換左$9.9/罐. 我買個時係7.9
哈哈! 賺左2蚊. yeah!

男爵府

我都有兩大罐係手,仲係上個星期入,明天去回水。

子爵府

打去問咗,話2種size係唔同廠生產,大係馬來西亞,細係美國,只係馬來西亞果種有問題啫,細既無事!

原文章由 littlecook 於 08-9-12 12:14 發表
係咪只係大罐有問題,細罐無問題呀?
啱啱買左2罐細,都唔知食唔食好.
唔知細罐係咪間間惠康都退到錢呢?

王國長老

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 王國長老 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 魅力王子 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

thx

珍珠宮

熱血金章

原文章由 yuetmama 於 08-9-12 23:54 發表
toffeetong,

Is yours big can or small can gar. Mine is small can but afraid can't get refund....but I am a bit worry to eat the small can soup wowmouth:

yuetmama,
我係大既size 405g. 樓上d mami 報料, 唔同size有唔同產地, 應該唔洗担心. 另一位mami 話, 如果你堅持, 細size的貨, 超市都會退給你. 睇你夠唔夠薑.

首頁

尾頁

跳至