論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

今年將滿第6年(我一家3口+隻狗,平時小朋友上學,only 得佢,自由的)
,上年近年尾约10 , 11月講開都話繼,但今日突然唔繼,佢話吾係做夠回鄉,會繼續打工,但我呢個老闆做左6年夠啦!又話唔係找到新老闆,又話暫未找到新工,佢話係A準幫佢找到一些工(照顧老人家),叫佢唔好繼喎!

_
咁我當然要了解下,是否我這裡工作辛苦/吾開心/想+人工等等? 佢全部話吾係,係因為一個老闆做咁耐夠了,想轉!

我叫佢諗清楚,我話如果你自己走就無左長期服務金啵,唔可惜咩?!佢又笑住話吾啦,夠啦!
叫佢用一星期想清楚係咪非走不可,如你真係想走的話一星期後比 resign letter 我。

1. 其實係咪A準,厚多士
2. 如佢真比 resign letter 我,長服是否不用提供?
3. 我有咩留意?
4. 小朋友之情緒安排( new born till now coming 6 years)

男爵府

我個都係6年續咗㖭,幾個月後話吾做返鄉下吾撈。中午有半日好得閒可以打足半日機冇人會話佢又冇小朋友要湊咁都吾做?而
家 D 工人真係吾知足!

子爵府

回覆:請指教……工人想唔繼約一問

佢都去意已決,你都無謂留啦~ 佢自己走,係唔洗比LSP, 不過你最好搵多個第3者見證,唔係一陣佢屈你迫佢辭職,到時就煩

小朋友你唔洗擔心,佢地好善忘,新姐姐好嘅,佢地都唔會掛住舊姐姐,同埋小朋友都6歲,佢應該明白工人同家人嘅分別

別墅

回覆:請指教……工人想唔繼約一問

佢唔想做就唔好留佢,如果佢有人情味 等你新工人到埗佢先走。佢唔續約你唔做比長期服務金。

如果新工人錫佢 其實小朋友會好快忘記舊工人。否則小朋友都要時間適應 工人姐姐走。畢竟6年感情。

複式洋房

^GGmami^ 發表於 16-1-18 23:33
佢都去意已決,你都無謂留啦~ 佢自己走,係唔洗比LSP, 不過你最好搵多個第3者見證,唔係一陣佢屈你迫佢辭 ...

請問如第3可否係自己屋企人'

複式洋房

letterland 發表於 16-1-19 00:22
佢唔想做就唔好留佢,如果佢有人情味 等你新工人到埗佢先走。佢唔續約你唔做比長期服務金。

如果新工人錫 ...

thx

首頁

尾頁

跳至