家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

....
幾時野要留意
終於等到而家外幣反彈開始緊
如果有賺的, 可以考慮出少少貨
如20%手上的貨, 令自己倉位少
不想俾外幣困身, 逢反彈出貨

最淡的貨幣. 是英磅
其次紐紙

基本上. 你買外幣..
不可能分散風險
澳, 加, 紐, 歐羅等等

澳紙, 2個大位照舊
如果企穩在6.513, 就可以向上
有動力向上走, 測試6.7314
6.7314不知去不去到, 未能知道, 去到的話, 澳紙型勢很不同

歐羅11.154-11.232真係要考慮出少少貨, 減少自己的倉位於位於, 減少自己的壓力

11.622, 報紙有人睇到, 暫時未睇到咁遠, 11.232到左位先
如果能企穩, 11.622就很有機會見到, 這位出貨最佳

短時間, 挾完外幣好友, 反彈是正常反應
能否持續, 要市場話俾我地知...

但我認為大選前, 外幣有點危

唔係叫你地出晒貨, 只是考慮出緊點, 可能賺少左, 今次反彈
但會較安全, 不用急於出晒貨...
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
--------------------------------------------------
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
--------------------------------------------------
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

洋房

外幣

關於紐元我在6.15入了很多貨,因本人是用息來生活,現在蝕了很多,想請問你紐元估計會跌幾多到和比D意見應該點做好.
Ths!!

男爵府

nzd由最低5.015而家5.23, 如果係星期2, 可唔可以買多6千nzd? 定再睇定先? 定買澳紙?
錢我唔等住用..不過想係老公度多多小小拿些.

原文章由 精靈_bb 於 08-9-13 14:51 發表
關於紐元我在6.15入了很多貨,因本人是用息來生活,現在蝕了很多,想請問你紐元估計會跌幾多到和比D意見應該點做好.
Ths!!

[ 本文章最後由 燁燁媽 於 08-9-13 17:57 編輯 ]

伯爵府

Ths!!

I bought quite a lot at 6.13 too! I lose HKD40k+ now la. I bot NZD is also because want to earn interest, however, interest earned definitely cannot compensate the losses. I don't want to cut loss now...maybe wait till it bounce to 5.4-5.5, then sell some. NZ will have another interest cut this year, so probably will drop again :( However, my hubby said USD will not always be that strong, so should have some rebounce probably later this year....I dunno...just hope it will bounce to 5.5 and sell some :(

[ 本文章最後由 c-wong 於 08-9-13 21:35 編輯 ]

別墅

紐紙, 同澳紙, 真係睇圖表的話題
紐紙有可能見3.2
澳紙則是4蚊
這是圖表的演解釋

但基本面上, 美國不能承認強美元
因為上次岩岩澳元的大跌, 再跌落去, 是要見5.7
紐紙則要見4.7

幸好反彈成功
市場開始明白美國基本面仍很差
外幣才走強, 但現在仍未脫險..

大選前, 我真係有點驚, 不過6.25渣澳紙,
實要賺錢走的機會, 只不過, 今次反彈, 是否下一次大插的前戲, 真係要睇落去
我認為上落市機會較大

澳元去返4蚊, 我個人不太相信, 因為商品市場仍有價
你各國經濟不支好, 但始終都需要商品, 不用食飯乎?
石油長線始終是升, 商品始終會受惠, 這是我的信念

英磅, 歐羅不同, 要經濟好, 出口好, 不要太高磅, 或歐羅, 出口必差, 局住政府想推低匯率....

紐國則太大擔, 短時間內咁樣減息法

澳紙長遠吸納的位置, 我大概會想是5.7左右

講, 風險是咁講, 有最壞最壞的打算, 澳紙是有可能去4蚊, 最壞的可能, 但長遠來講, 澳紙絕對有可能上返而家既高位, 如落到4-5蚊....真係好抵好抵
本人乃香港術數協會會員
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

別墅

原文章由 燁燁媽 於 08-9-13 17:56 發表
nzd由最低5.015而家5.23, 如果係星期2, 可唔可以買多6千nzd? 定再睇定先? 定買澳紙?
錢我唔等住用..不過想係老公度多多小小拿些.

紐紙跌左1千1點左右, 澳紙則跌左1800點子
澳紙跌幅比例多於紐紙, 有點跌過頭
我覺得澳洲下次未必減息
減都不應會狂息, 如果不減息, 對澳紙是極大的支持
因為上次澳洲議息會後聲明, 冇講黎緊會減息
只是講通脤問題, 同埋經濟下滑風險都有
即係代表澳洲央行都冇方向, 見步行步
覺得有需要才減, 冇需要就不減少
加息..我想就不要再想
市場炒緊美國有可能減息
如果美國減息, 美元會下跌少, 澳紙也會升

要買外幣, 一隻就夠, 一如舊的看法...不會渣紐紙
買澳紙不用心急..真係行上落市機會不少...好的價位, 不會只出現一次...我認為睇定一點...
本人乃香港術數協會會員

別墅

Ths!!

可以的話, 你有幾多價值既貨起手?
6.15是超貴高價, 今年我都見唔到有返家鄉的可能.....
如果美元再插過水, 可以逢高位走少少

股票就可能跌夠, 調點錢出來進入股市中
沽紐紙前請通知一聲..可以的話

一個正常的組合, 就算你退休, 都不應該全部錢在一種產品身上
本人乃香港術數協會會員

洋房

外幣

好驚呀!如果紐紙有可能見3.2
點好呀!!
其實我對外幣&股票都不太熟識,
我用HK$80萬來做紐紙定期,
我應該咩價沽紐紙?沽幾多?
日後應該點做投澬?
因沒有收入
請多多指點!

還想請教股票2628我在30.5入了2手,現在$27.4應該咩價沽?
謝謝!!

別墅

原文章由 精靈_bb 於 08-9-14 00:30 發表
好驚呀!如果紐紙有可能見3.2
點好呀!!
其實我對外幣&股票都不太熟識,
我用HK$80萬來做紐紙定期,
我應該咩價沽紐紙?沽幾多?
日後應該點做投澬?
因沒有收入
請多多指點!

還想請教股票2628我在30.5入了2手,現在$27.4應該咩價沽 ...

我唔係想唱淡. 或嚇人
只是我覺得有必要講一講我認為最壞的情況
我是澳紙樂觀派, 6.25叫人渣澳紙博反彈, 也也不會叫人訓身入澳紙
你不要亂沽紐紙住, 岩岩減完息, 市場過敏, 才跌到咁低, 我想知硏究睇落去. 真係要想一想, 我搵埋一些朋友硏究下先...
80萬的資產配置....你一般一個月生活開支多少?
你目標是想一個月從80萬得到多少?
不方便公開的, 請PM. 過2日PM俾份PROPOSAL 你睇
本人乃香港術數協會會員

洋房

回覆 #9 destiny+ 的文章

生活開支大概HK$5000-HK$6000
我目標是想一個月從80萬得到HK$6000
還想請教股票2628我在30.5入了2手,現在$27.4應該咩價沽?
真的謝謝destiny+!!

伯爵府

Shall I sell NZD the coming week and swap to AUD? Or sell NZD first and then wait to buy AUD? I still want to buy foreign currencies instead of stock (I have some already), because I want to earn weekly/mthly interest. I feel quite happy although earning just a few hundreds each week.

Thanks!

別墅

原文章由 c-wong 於 08-9-14 18:53 發表
Shall I sell NZD the coming week and swap to AUD? Or sell NZD first and then wait to buy AUD? I still want to buy foreign currencies instead of stock (I have some already), because I want to earn we ...

而家立即賣紐紙, 渣澳紙, 冇著數住

美元短線要反彈的話
你渣澳, 紐, 歐羅, 磅....全部都要輸錢
故無可能做分散風險, 渣什麼都死
每個月/星期收息當然是好事....
但本金不斷輸緊錢..幾多息都是輸錢
一如所說, 澳紙要插, 就會插得非常深
澳紙5.7...買完一樣出事
um, sell紐紙, 都應選一個靚位..我覺得未出現靚位...
9月15日中秋節立日假期
但外匯市仲郁的, 我想用一星期觀念美元會否插返落去
紐紙澳紙就會有大反彈, 睇多一淨...
唔對路的插水, 我會叫你走紐紙
本人乃香港術數協會會員

伯爵府

原文章由 destiny+ 於 08-9-15 00:18 發表

而家立即賣紐紙, 渣澳紙, 冇著數住

美元短線要反彈的話
你渣澳, 紐, 歐羅, 磅....全部都要輸錢
故無可能做分散風險, 渣什麼都死
每個月/星期收息當然是好事....
但本金不斷輸緊錢..幾多息都是輸錢
一如所說, 澳紙 ...

Thanks! Pls advice/post here when you think it's good time to sell NZD. Maybe tmr there will be a rebounce in foreign currency due to bankrupty filing from Lehman and sell of Merrill to BoA.

複式洋房

dESTINY,

而家紐紙5.2 , MINE IS 5.98
短線要反彈的話要輸錢.
可能KEEP ON 渣都死.......
收息好事OR NOT NEI?
但本金不斷輸緊錢.......幾多息都是輸錢
PLEASE ADVICE , THANKS A LOT

男爵府

Is it a good idea to hold RMB ?

別墅

一心冧住做外幣定期儲d錢......唉! 點知跌咗咁多,大嗱嗱冇咗10k,早知一早 攞去旅行好過,冧住生性d駛少d......好傷心呀!請問d紐紙仲要跌幾多呢? 我是否應該沽晒佢,蝕咗10k算呢? d錢雖然唔急用,但咁大個女第一次認真儲錢便.........好錯敗呀!

別墅

原文章由 Amytell 於 08-9-16 00:26 發表
一心冧住做外幣定期儲d錢......唉! 點知跌咗咁多,大嗱嗱冇咗10k,早知一早 攞去旅行好過,冧住生性d駛少d......好傷心呀!請問d紐紙仲要跌幾多呢? 我是否應該沽晒佢,蝕咗10k算呢? d錢雖然唔急用 ...

我唔係唔沽 ,而是唔會而家沽住
日元104.20
日元拆倉嚴重影響澳紐
歐元都冇咩跌, 只是澳紐跌, 是日元升值推動
股市不好, 影響美元, 但不一定對澳紐有利
因為股市不好引起日元拆倉, 或日元拆倉引起股市不好
全球貨幣冇運行, 幾個月拆一次倉....
本人乃香港術數協會會員

別墅

原文章由 AMERICANABC 於 08-9-15 23:32 發表
dESTINY,

而家紐紙5.2 , MINE IS 5.98
短線要反彈的話要輸錢.
可能KEEP ON 渣都死.......
收息好事OR NOT NEI?
但本金不斷輸緊錢.......幾多息都是輸錢
PLEASE ADVICE , THANKS A LOT ...

睇你承受到多少風險
keep on 渣到死, 你承受到嗎...一渣可能講緊8-10年...
而紐紙有權得4%, 由現在7.5% 減到4%...
本人乃香港術數協會會員

侯爵府

destiny +

美金會否又再插水,想保本 應買什麼貨外幣
(實貨)
行到水窮處 坐看雲起時

伯爵府

destiny,

要唔要放埋人民幣
我是4歲的澤銘,我最愛跑來跑去,破壞看得到的一切東西,和最愛車車 ようこそ!ご覧で下さい !

首頁

尾頁

跳至