跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

香港基督教服務處-幼兒潛能訓練課程

http://www.hkcs.org/cdcb/pec/form/pec.pdf

此機構舉辦多種不同的課程給不同年齡的小朋友; (可惜我找到資料的時候已經截止報名... )

其中熱門課程-幼兒潛能訓練課程, 報名非常湧躍, 聽聞此課程報名當日, 家長們(零晨5時)到報名中心排隊取籌, 提交報名表後, 還要等待抽籤結果...????

此課程亦可以包班:組合必須為8名年齡相距不超過3個月的嬰孩...詳情可以到以上網址查看.

請問有否家長曾經為你的子女報讀有關課程??
你們認為此課程內容如何??
你們認為值得為子女報讀此課程嗎??

各位曾經為子女報讀此課程的家長或有興趣報讀此課程的家長, 請留言讓我們一起討論...

民房

現在吾使排隊、只係抽籤!
報上8月份堂、仲要排隊即時報名、最早果個係零晨2、3時呀!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 kalokson 於 08-9-16 01:53 發表
現在吾使排隊、只係抽籤!
報上8月份堂、仲要排隊即時報名、最早果個係零晨2、3時呀!

其實我都唔明點解咁多人報名...又唔係特別平...係未因為讀過呢個課程有張證書, 對報幼稚園有幫助呢...????

別墅

我現在參加幼潛 上了2堂, 其實我都唔明有乜特別, 因為同其他出面的 playgroup 差不多, 又唔覺有乜特別好...

大宅

我同阿b家陣一歲, 上左4堂幼潛, 係TST上. (剛剛呢堂第5堂病左無返到)

我唔係上過好多其他PLAYGROUP, 只係之前去過8堂LITTLEGYM.

o係幼潛, SO FAR 係教BB點聽指令做嘢啦, 例如: 擺XX, 攞XX, 唱下歌, 比唔同質地嘅嘢去刺激下手仔腳仔嘅, 學點坐櫈仔呀, 有一堂就學下點爬過障礙物呀.. 記得第一堂係學用手指仔執豆呀..
教BB學下點等待呀(有多少少耐性, 例如, 同佢講, 由1數到10啦, 就要收玩具.. ETC)

因為人數唔係太多, 我果班得8-10個左右啦, 有兩個導師(姨姨), 唔會混亂..
上堂之後都會有小小時間係比媽媽發問.. 傾下平日點教BB..

我無上過類似嘅PLAYGROUP, 唔識比較咁叫做好定唔好..

但我就覺得媽媽(我自己)學左小小嘢啦, (你知BB一要就即刻要咖嘛, 唔等得咖嘛) 家陣我一未READY我就會同BB數1到10呀.. 佢家陣就知道要數到10先有..
教BB用手指執小食入口呀.. (佢之前唔肯用手食嘢, 都唔知係好定唔好) 家陣見到佢有小小PROGRESS, 起碼佢左右手都肯用, 執左餅仔之後就擺入口食 (但都唔係次次都得, 真係好鬼蠢! ).
教BB擺XX (手嘅控制), 我阿B做到喇~

教BB掉波波 (手腕力), 我阿B仲未識..mouth:
學坐櫈仔, 我阿B都未識, 事關我仲未買櫈仔比阿B..

唔, 我諗, 係幼潛入面, 係教大人點去同BB玩, 如果你諗住BB上完一堂就識.. 咁你就一定會好失望, 覺得去左係SIDE錢..
返到屋企, 大人應該要記返果堂係教咩, 然後再同bb係屋企一齊練習..

我上果個係1歲班..亦唔知其他班係教乜嘢..

希望幫到一啲未上幼潛嘅MAMI啦 (又係要上1歲果班果啲啦)!

原文章由 fishmaruko 於 08-9-17 10:19 發表
我現在參加幼潛 上了2堂, 其實我都唔明有乜特別, 因為同其他出面的 playgroup 差不多, 又唔覺有乜特別好...

[ 本文章最後由 CarmenK 於 08-9-17 12:47 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 CarmenK 於 08-9-17 12:33 發表
我同阿b家陣一歲, 上左4堂幼潛, 係TST上. (剛剛呢堂第5堂病左無返到)

我唔係上過好多其他PLAYGROUP, 只係之前去過8堂LITTLEGYM.

o係幼潛, SO FAR 係教BB點聽指令做嘢啦, 例如: 擺XX, 攞XX, 唱下歌, 比唔同質地嘅嘢 ...

哦...明白...唔該晒...呢個課程既內容, 我個BB1歲前已經識...(可能我係FT MA MA, 我有多D時間係屋企教佢...), 咁我考慮比BB上其他類型既PLAYGROUP...謝謝!

大宅

我都係FT MA MA..
咁你同你阿B都好叻.

原文章由 tungtsz 於 08-9-17 14:25 發表

哦...明白...唔該晒...呢個課程既內容, 我個BB1歲前已經識...(可能我係FT MA MA, 我有多D時間係屋企教佢...), 咁我考慮比BB上其他類型既PLAYGROUP...謝謝!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 CarmenK 於 08-9-17 17:52 發表
我都係FT MA MA..
咁你同你阿B都好叻.

我都係睇書學...同BB玩既時候...一路玩一路教...仲要唔怕重複又重複咁做, 1次唔得就做夠100次...好攰嫁...

大宅

我都有睇住一啲task黎教我阿b, 但我阿b.. 真係, 都唔知點講..

我見其他bb一見到就'立', 我阿b, 睇得好定先會出手..
有時, 比佢, 佢都唔攞, 好似我毒佢咁..

佢由細到大都唔會擺嘢入口 (都唔知係好定唔好)..
教佢執嘢食入口, 教左好耐呀~~

教阿b用杯飲水就真係想死.. 我見啲指引話要1歲前應該可以用杯飲水, 可以嘅話, 代替奶樽添.. 但我阿b就死都唔肯飲.. 仲要飲之前, 比佢望下裡面係乜嘢黎, 佢先會微下, 睇下死唔死得人..

真係好攰呀~~~

原文章由 tungtsz 於 08-9-17 19:14 發表

我都係睇書學...同BB玩既時候...一路玩一路教...仲要唔怕重複又重複咁做, 1次唔得就做夠100次...好攰嫁...

大宅

我阿b都未知咩係櫈, 可能我都未比佢玩過,
佢見到, 都係睇左好耐, 先肯郁手拍下打下張櫈仔.. 放佢落去坐, 佢死都彈起身, 佢要睇飽玩飽之後, check過認真無問題先肯坐

我見其他bb, 唔洗一秒就'琴'張櫈仔, 玩到反轉咁濟..
到第2堂我阿b先肯坐張櫈仔..

原文章由 CarmenK 於 08-9-17 22:48 發表
我都有睇住一啲task黎教我阿b, 但我阿b.. 真係, 都唔知點講..

我見其他bb一見到就'立', 我阿b, 睇得好定先會出手..
有時, 比佢, 佢都唔攞, 好似我毒佢咁..

佢由細到大都唔會擺嘢入口 (都唔知係好定唔好)..
教佢 ...

大宅

不過, 我都覺得, 如果你已經有左個tasklist, 大約知道bb要幾時做到啲咩, 都可以唔洗去呢類型嘅playgroup..

反而, 我覺得, 去下gym (for bb 四處走動, 打下關斗, 玩啲大玩具which is 屋企無得玩嘅),
musical playgroup,
language playgroup, 英文呀, 國語呀, as I know some of the playgroups they will show FLASH CARDS, so the baby can learn the words there..

我阿b就睇開用開 your baby can read, 係屋企我同賓妹又係講英文, 所以我就未必會去 英文playgroup..

大宅

好媽媽勳章

CarmenK,

哈哈...你個BB係一個好謹慎(思考型)既BB...

其實睇書都只係參考, 個個BB既性格都唔同...我盡量比我個BB自由去接觸物件, (當然要係安全情況下), 所以佢嘜都夠膽去摸, 加上屋企有2隻狗狗, 佢而家成日都主動去摸佢地...

至於教佢自己用手放食物入口食, BB5個月個時, 我已經比條菜佢自己咬...至於訓練手指, 我就去買GERBER個種FINGER FOODS星星餅乾比佢做小食...

關於水杯既問題, 我係BB9個月閞始試, 但唔成功, 所以暫停左, 因為唔想佢以後見到隻杯就好抗拒, 而家唯有係個奶樽加個HANDLE同奶樽飲筒, 等佢知道要用對手去揸住奶樽同坐係HIGHCHAIR飲奶.:;pppp:

至於坐櫈仔, 我只係比佢出街用個張手提HAIRCHAIR放係地下比佢玩, 佢鍾意就走去摸下, 坐下, 唔鍾意就理都唔理佢...我都係由得BB自己去揀...

因為我個BB係好動型+觀察型...所以帶佢去做GYM就啱晒佢玩(好動型)...至於佢觀察力方面, 因為佢好留意我既一舉一動, 所以我要好留意自己既行為...(呢個最難...因為我自己有時都唔覺意做返D壞習慣...), PLAYGROUP都搵緊, 因為BB爸爸同BB講英文, 所以佢想幫BB搵英文教既...我個BB好鍾意睇電視(其實唔好嫁, 但我一個人湊BB, 有時候係無辦法之下, 都要放BB係網床同開電視比佢睇...), 佢最愛SESAME STREET既VCD, BABY TV就一時時...至於你講既your baby can read, 請問係唔係遊戲咭????

有時間再同你傾過...

別墅

原文章由 CarmenK 於 08-9-18 08:26 發表
不過, 我都覺得, 如果你已經有左個tasklist, 大約知道bb要幾時做到啲咩, 都可以唔洗去呢類型嘅playgroup..

反而, 我覺得, 去下gym (for bb 四處走動, 打下關斗, 玩啲大玩具which is 屋企無得玩嘅),
musical playgro ...

Hi CarmenK,
想請問o下你覺得your baby can read work唔work呀?
因為我都有興趣買比亞b,要成幾千銀,想先問o下用家意見先?
many thanks!!

Hi tungtsz,
我都同亞b響8月完成o左10 lessons幼潛班,仲有Cert同評審報告,亞b由唔合群,驚bb,到依家開朗外向o左,好大分別!同埋學識點train亞b大小肌肉.
o黎緊11月o甘好彩仲o左籤,再上另1個幼潛course,
其實幼潛係for 6mths - 2yrs bb,
唔同stage o既bb會按排學唔同o既技能o架,
eg 之前亞b仲細,會學練習大小肌肉,share,唱歌仔等,摸質感東西..
依家大d會學其他o野,eg服從,觀察.....

[ 本文章最後由 g心批 於 08-9-18 12:24 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 g心批 於 08-9-18 12:17 發表

Hi CarmenK,
想請問o下你覺得your baby can read work唔work呀?

Hi tungtsz,
我都同亞b響8月完成o左10 lessons幼潛班,仲有Cert同評審報告, ...

g心批,

謝謝! 因為幼潛而家開始要抽籤, 所以我都唔知報唔報好...不過, 有時間我都會去佢地尖沙咀既OFFICE攞資料先再才決定...

大宅

我都有買星星比佢食, 都搞左一個下午, 佢先肯比我放入佢個口,
佢食過無問題, 先肯開始用手指攞黎食, 比佢激死..

我都比阿b用水杯飲水, 飲到一身到係咖.. 但我都由得佢, 飲完換衫.. 哈哈.. bun妹就最怕我同佢一齊食嘢, 搞到四圍都係..哈哈~

原文章由 tungtsz 於 08-9-18 11:46 發表
CarmenK,

哈哈...你個BB係一個好謹慎(思考型)既BB...

其實睇書都只係參考, 個個BB既性格都唔同...我盡量比我個BB自由去接觸物件, (當然要係安全情況下), 所以佢嘜都夠膽去摸, 加上屋企有2隻狗狗, 佢而家 ...

大宅

baby can read, 我覺得係work嘅.. 但, 我都係果句, 唔好諗住淨係比佢睇完就算, 之後, off 左tv之後, 要不停同佢講返..
我每日一早起身, 一邊比佢飲早奶, 一邊睇, 每日只睇15分鐘左右..
so far 睇左 3-4個月, 咁阿b又真係識左好多唔同嘅字 (雖然我唔知阿b就聽到個發音, 定係睇到個字) 但佢有比反應我..
例如我攞起張 字 card "smiling", 佢真係會笑 (好搞鬼)..
如果叫佢laugh, 佢真係會扮笑, 會'卡''卡' 咁..
知道 eyes, ears, nose, head, hair, mouth, hand, foot, bellybutton (好鐘意睇佢拿起件衫搵肚臍果個樣, 好鬼得意),
識 wave hands, clap hands, tap foot, arms up, shake head (say no)..
仲成日跟住裡面啲歌仔做動作..
但可能係因為我地一日到黑都係講英文, 佢睇baby can read就吸收得好好..

now, 我阿b唔係太識廣東話.. 我就開住個tv (新聞台) (兒童台)之類, 等佢成日都聽到.. 希望有啲幫助, 而我亦都會同佢唱廣東話嘅兒歌, 佢會好比心機聽.. 隻眼係咁望住我個口.. 好過癮咖~

仲有唔洗幾千.. 我上網買, 好似幾百蚊, 5隻dvd, 5本書, 兩套 card, 加埋courier, 好似around 1千多啲..

原文章由 g心批 於 08-9-18 12:17 發表

Hi CarmenK,

Hi tungtsz,
我都同亞b響8月完成o左10 lessons幼潛班,仲有Cert同評審報告, ...

[ 本文章最後由 CarmenK 於 08-9-18 14:18 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 CarmenK 於 08-9-18 13:10 發表
我都有買星星比佢食, 都搞左一個下午, 佢先肯比我放入佢個口,
佢食過無問題, 先肯開始用手指攞黎食, 比佢激死..

我都比阿b用水杯飲水, 飲到一身到係咖.. 但我都由得佢, 飲完換衫.. 哈哈.. bun妹就最怕 ...

哈哈...做媽媽真係要有超級耐性...BB飲水用水杯既話, 都係玩個杯多過飲...而家我比BB自己用手攞嘢食, 佢都食到成身, 成手都係, 真係要唔怕煩, 最多食完飯去洗手, 甚至沖涼...

大宅

好媽媽勳章

baby can read可以上網買...??

可以提供資料嗎?? 如果幾百蚊, 我都想買比BB, 起碼有得睇又有咭比佢認字...

語言就等BB慢慢學...中文同英文佢遲D返學, 我諗佢都會識, 我反而最想佢識國語...

別墅

原文章由 CarmenK 於 08-9-18 13:21 發表
baby can read, 我覺得係work嘅.. 但, 我都係果句, 唔好諗住淨係比佢睇完就算, 之後, off 左tv之後, 要不停同佢講返..
我每日一早起身, 一邊比佢飲早奶, 一邊睇, 每日只睇15分鐘左右..
so far 睇左 3-4個月, 咁阿b ...

CarmenK

Many thx ah!!!
o甘你bb真係好叻wor,o甘細個就識o甘多字!!!
仲o甘卡娃兒揭起件衫show肚臍仔

但我睇書話"baby can read" 有8隻disc+flash card + ?!?! 唔記得 = 幾千銀,
請問可唔可以provide多d info呀? thx again!

因為我bb成日對字印印姐姐 + 婆婆 = 滿口中文
所以我諗我要買o黎比bb玩o下至得.

大宅

tungtsz & g心批

我唔知香港賣緊果套有幾多..
好似有baby can read
有 baby can learn
baby can read 好似係有5隻dvd, 5本書
baby can learn 我就唔知, 因為我果陣無買..
諗住睇下阿b係咪真係得, 我先再考慮買唔買..
仲有啲 一套 咩7隻恐龍仔嘅書同dvd,

我開頭都係因為係香港見到baby can read嘅攤位, 香港sales話要收我萬幾蚊, 我覺得唔值 (開頭又唔知有無效呢?!)
咁我咪上網四維睇下有無得賣..

我都係o係 bk 呢度見到個網站, 就去買左喇..

你地都可以去睇下..
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1429431

原文章由 g心批 於 08-9-18 14:37 發表

CarmenK

Many thx ah!!!
o甘你bb真係好叻wor,o甘細個就識o甘多字!!!
仲o甘卡娃兒揭起件衫show肚臍仔

但我睇書話"baby can read" 有8隻disc+flash card + ?!?! 唔記得 = 幾千銀,
請問可 ...

首頁

尾頁

跳至