懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

出左去兩次同BB攞出世紙都滿額辦不成

其實入境署應該讓本地居民可優先預約登記便不須這麽麻煩了

(因實左太多大陸人了!)

奉勸各位如須攞出世紙便請早些去排隊(起碼7点 )
lokyee129 該用戶已被刪除

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

我前日去左取, 又係沙田, 我2點於門口排隊, 已經有10幾人排緊, 好在我攪掂晒都係3點3 only. 個職員都同我講話我好彩. 果日係星期四, 佢話會少 d 人. friday & monday & saturday都會超多人

複式洋房

我就去油麻地第一次就下午,今朝就8點去都係FULL,啲大陸人排我後面重閙啲職員話點解,
有個重想打尖!

珍珠宮

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章

可能要再早 d 去排. 唔好勞氣. 冇辦法. 呢個係政府既錯.

大宅

畀面勳章

我地D香港baby攞出世紙好似要乞咁 !! 成個生仔過程都要同d大6人爭,真係離譜!!呢條粉餅特手仲叫人生3個,生佢條命呀!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

真係要早啲啲去排隊

大宅

可能睇下係邊區啦,我就係 tuen mun 攞既.過日都很得4 & 5個人攞囉.

別墅

我C6都係前日星期四去沙田拎..........
1030去到1100攪掂
老公都話好多大陸人又帶唔齊野
所以職員攪左我地個仔果張先........真好彩~

珍珠宮

好媽媽勳章

我在金鐘攞, 因為老公在外地做野, 一星期先返黎一次, 所以只有星期六得閒.

星期六金鐘得20個名額, 之前好緊張, 7:00就到, 排第一, 仲俾排第二的大陸人笑, 話唔明香港人都咁早來爭

其實金鐘的安排麻麻, 因為排出世紙及排結婚都係同一條隊, 好難預計自己仲有無位.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章

我都係在屯門取出世紙,就很少人喎!星期六去有4-5個人,大約45mins就完成了。
我仲覺得好鬼耐。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

請問油麻地果間有無分上晝同下晝的籌嫁? 真係要8點前到呀? 如果攞好後o既籌咪有排等??

大宅

原文章由 tomato_mama 於 9/13/08 09:45 PM 發表
請問油麻地果間有無分上晝同下晝的籌嫁? 真係要8點前到呀? 如果攞好後o既籌咪有排等??

咁就要睇吓嗰日多唔多人,我嗰次10點去油麻地唔係好多人,早上90個籌我哋排59,等咗1個鐘頭就到我哋,辨好文件核對晒父母及BB名字後再要等多25分鐘就可以攞到出世紙。下午好似有50個籌,如果上午籌完晒要下午返嚟再輪過。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 jennybbkc 於 08-9-13 11:38 發表
我就去油麻地第一次就下午,今朝就8點去都係FULL,啲大陸人排我後面重閙啲職員話點解,
有個重想打尖!

星期六我去油麻地果間去重印我自己既出世紙, 我十一點幾去到見仲有好多人排 1,2號 counter 幫 bb 拎出世紙, d 籌一早派晒, 有個大陸人咪勁鬧 d 職員, 話之前佢地d 職員話黎拎籌就有得拎出世紙, 點知去到排左一輪隊但冇得拎, 佢係專登請假黎拎出世紙, etc... 之後聽到好似果度都有得早 d 預約??

果度 11:30am 要閂門, 但入面仲係有好多人等拎出世紙.

我老公早幾個月幫 bb 去拎出世紙, weekday 去, 十點幾去到都有籌, 個零鐘就拎到出世紙走得.

[ 本文章最後由 bosch 於 08-9-14 02:16 編輯 ]

珍珠宮

好媽媽勳章

原文章由 shirley73a 於 08-9-13 20:47 發表
mug而家咁難攞出世紙架??!! 我地住TKO wor, 你地話最好7點前到...唔係驚冇quota....我驚我老公到時晨咁早起身會好辛苦wor....

因為我一定要星期六咋, 所以先驚無籌. 你星期一至五去, 情況好好多.

首頁

尾頁

跳至