論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

唔只要有reference letter,最緊要係仲要有試用期!

原文章由 MAYMAYLAM 於 08-9-14 03:50 發表
各位僱用外傭僱主,希望大家能齊心一起聘用能提供前僱主寫REFERENCE LETTER,因為香港人搵工都要啦,點解外傭沒有,如果可以的話寫上聯絡電話,讓新僱主可更加了解工人情況。
1:可以免避無良AGENT 作故仔工人未完約,說因為僱 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一定支持.
其實為免有人假扮僱主接電話.(即收起原僱主封ref.letter,另出一份比工人)
大家留電話之餘,新僱主更可call ref.letter上的電話時,舊僱主可講少少只有自己屋企先知既野.(例 BB乳名/家居有無特別佈置..等等..)
令到假野唔可以過骨.

無辦法,僱主必須自救.

男爵府

支持

子爵府

support

亦唔請break contract的

大宅

支持 支持

男爵府

absolutely agree agree!!!!!!!!!!!!!!!!

洋房

原文章由 filleul 於 08-9-23 10:51 發表
唔只要有reference letter,最緊要係仲要有試用期!

其實除左有試用期外,香港政府應該開設一間好似考試學校咁,D工人黎香港之後要經過評核,例如: 清潔、cooking , 態度等等。睇下佢地能唔能夠pass,如果唔pass 叫d工人自已比錢考過,又或者給僱主看看考試結果,是否不要工人,如果唔要叫佢地自已比錢返鄉,因為黎之前又話佢地係自已國家返過學,學左好多野,同埋又去唔知乜Q國家做過,但又無證明,都唔知信唔信佢好,點知黎到好似白痴咁,又可能跟本就識做但扮唔識做,因為偷懶。其一,政府d家務助理都要經過評核pass 先比證書,點解外勞可以唔需要,其二,政府徵收左我地僱主咁多外傭tax ,應該做番d野保障我地僱主。同埋如果break contract d 工人一定要返鄉下先,等佢地唔可以有此無恐咁好輕易講大話,因為僱主衰先break contract 。

別墅

原文章由 MAYMAYLAM 於 08-9-30 23:01 發表

其實除左有試用期外,香港政府應該開設一間好似考試學校咁,D工人黎香港之後要經過評核,例如: 清潔、cooking , 態度等等。睇下佢地能唔能夠pass,如果唔pass 叫d工人自已比錢考過,又或者給僱主看看考試結果,是否不要工人,如果 ...

強烈支持樓主!

樓主真細心!贊一個!

禁止訪問

別墅

totally agree with maymaylaw.

別墅

Fully support.

I also wait for my ex-maid's new employer call me. I want to tell her the truth!

原文章由 MAYMAYLAM 於 08-9-14 03:50 發表
各位僱用外傭僱主,希望大家能齊心一起聘用能提供前僱主寫REFERENCE LETTER,因為香港人搵工都要啦,點解外傭沒有,如果可以的話寫上聯絡電話,讓新僱主可更加了解工人情況。
1:可以免避無良AGENT 作故仔工人未完約,說因為僱 ...

洋房

回覆 #1 MAYMAYLAM 的文章

支持...

但 agency 會反對架,
有幾多個係好...大部份不合格
清潔 fail
個人衛生 fail
責任 fail
cook fail

大宅

王國教室勳章

agreed

大宅

王國教室勳章

支持!我非常之贊成有試用期,我第一次請工人,有很多不滿,覺得工人所有家務都不懂做,煮菜、照顧bb、家務都不懂,要我由頭教,又說自己在印尼什麼學校上堂學,我覺得她只有廣東話合格,其他全不合格,我常勸她在我家好好學習,免得將來無人請。
我贊成要她們考試合格才可來港,有合格證書,其次是3個月試用期,無理由她們做得不好要我們賠錢給她們,真氣憤。

大宅

100000000000% support

大宅

絕對支持!!
一定要有試用期,點解佢哋外傭唔使要試用期?話之佢哋係邊度嚟,一律新工人或轉約統統必須要有試用期,用嘜意係個僱主做左一陣(2、3星期)又話唔做機票用錢替代,點知D工人原來找新工,不知幾醒,我哋班僱主完全冇能力反抗,佢哋唔做話走就走,有邊家僱主夠膽放佢係到做一個月代通知!又未係補錢,個D工人不知幾好,點解乜野都係僱主,正所為死咗都要負責條屍送返佢鄉下,我哋香港人死咗政府都係拋掉亂藏剛!

複式洋房

agreed

民房

醒目開學勳章

support!

大宅

十卜十卜

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Yes, suport!

首頁

尾頁

跳至