爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

架新巴在我左邊,出大路時右轉越過原來的行車線靠近我車,佢架車過到一半我已停車讓佢, 我架車亦已貼近安全島,冇得閃,我架車停左一陣就聽到巨響,跟著見到我架車個bumper炒起咗。巴士佬哽喺話我錯啦,大家講唔埋,於是報警備案。對方冇損傷,亦無意賠償 。

如要向對方索償,請問此時我需要做什麼?

伯爵府

回覆:請指教撞車索償程序

傾唔掂就叫警察查,報保險,落口供,之後會睇下證據去告邊個!告完入罪,你可以搵公証行攪,睇下要整幾錢再入民事訴訟追討

如果你有全保,可以交俾保險公司攪,不過會hold ncb 直到證明係對方賠

子爵府

公共巴士就無得私了,一定交俾公司攪。公司亦會唔同你煩,交保險公司處理 (巴士公司年年交隨時以千萬計咁多保費, 唔通白交咩?)
不過話說回頭,如果閣下架車係係內灣及巴士轉灣之時從後面攝上去既。咁你閣下都有幾大責任。因為渣過香港車既人都應該明白巴士車身長,轉大角度灣就一定要偷位,而偷位時必然車身會越過一條正常行車線而壓入內線。如果你同巴士平排轉灣,佢應該睇到你 (因為巴士司機個位係車頭右邊),而你亦會靈活過佢而早佢完成轉灣出去。
不過好多時侯香港唔知點解有D 司機會在巴士轉緊灣時 (可能因為初初轉灣時巴士係要向外灣偷位,,就擒擒青在內灣攝入去內線位。而因為O岩O岩轉灣時巴士司機見到內灣無車就唔為意有人從後攝入。咁咪成日咁出事囉!
如果真係咁,閣下隨時有可能俾人告番不小心架駛及俾巴士公司代表保險公司進番轉頭。
記住,巴士公司如果追你就唔止修理費用,亦會包埋收入損失,你唔好咁淡定。最好你已經都報埋你自己保險公司喇。唔係上身你就可能一身蟻。

大宅

撞巴士,如果小事同埋巴士唔啱,司機會嘗試自己賠
如果55波/對方唔啱/有人受傷就一定要公司搞

老實講,樓主你形容嘅情況你輸七成
喺香港,只要拍住大車轉彎,一係快過佢喺佢前面(佢知唔夠快一定要收慢),一係就慢過佢喺佢後面,拍住行係搵自己笨,你已經遲咗收慢

水晶宮

巴士都可以私了的, 某情度的決定權都下放了給司機及站頭稽查, 巴士司機的考慮因素是違例罸款, 扣分, 與及自己的 "安全獎金". 佢地都有時希望私了解決.

可能傾上來仲好過一搬司機.

我朋友巴士司機, 對方唔岩, 私了, 叫站頭稽查來現場報價(賠償), 我朋友心態都怕稽查, 報得大, 對方唔接受....無得私了.

大宅

多謝各位意見!已經決定交由保險公司處理!

大宅

引用:公共巴士就無得私了,一定交俾公司攪。公司

原帖由 sf013hk 於 16-01-21 發表
公共巴士就無得私了,一定交俾公司攪。公司亦會唔同你煩,交保險公司處理 (巴士公司年年交隨時以千萬計咁多 ...
聽講巴士係自己保自己,超過一億以上先有企業保險包底..

子爵府

回覆 peanut123 的帖子

你個講法都有道理因為巴士公司咁大盤生意自己承保埋個一億意外賠償唔係問題,仲慳D 添。

首頁

尾頁

跳至