樓市動向

跳至

首頁

尾頁

男爵府

你地有冇問銀行借到幾成呀??我target我媽附近既公屋,大多26年左右,問左3間銀行,借9成的話。。。
一間話計首次出售年份,以我睇個條村計係17年,但供款期係25-17即8年。。。。
一間用30年減。。即供13年
一間用25減樓齡,即借唔到,連估價都唔同我做
睇黎抽中都唔易買到,樓齡新既又好貴,私樓咁既價

水晶宮

回覆:白居二按揭

好心做壞事,計劃原本好好,多D人上樓,但一出5000名額,搶高個價,朋友有白居二,同佢看居屋,估一樣17年,殘到冇朋友,如補地價比私樓還貴,因私樓價跌很多。

男爵府

我朋友打算買30年+樓齡公屋,佢話佢諗住比3成首期,銀行一定估得足價,可以供25年唔通佢冇攪清楚

一個人 不怕雨天。。。兩個人 就是晴天

水晶宮

間間銀行做法不同,肯做按便Ok,溫馨提示一般樓齡有60年,40-50+要維修,最怕樓下漏水,有排攪及煩

男爵府

小姐變太太 發表於 16-1-21 22:47
我朋友打算買30年+樓齡公屋,佢話佢諗住比3成首期,銀行一定估得足價,可以供25年唔通佢冇攪清楚 ...
可能俾到3成就可供25年...我係問9成的..不過亦有銀行到我講借6成以上就係要咁減法....即要俾4成先得

男爵府

brother4 發表於 16-1-21 19:50
好心做壞事,計劃原本好好,多D人上樓,但一出5000名額,搶高個價,朋友有白居二,同佢看居屋,估一樣17年 ...
17年都咁殘?
17年樓齡既居屋補埋地價的確同私樓差不多

水晶宮

居屋料不能同私樓比,極少豪裝放賣

複式洋房

真係好難做到按揭,有心水單位都無用,樓齡太高,首期有限,空歡喜一場,其實個計劃係唔係真係幫到D上車人士架?

水晶宮

地產話白居二,一年有幾千名額鍊樓,你唔買總有人買,業主多企硬及叫價高,但又真係又舊又殘又。。。當日間居屋600呎叫600萬還未補地價,今時今日新界北300萬買到600呎私樓

男爵府

問左幾間銀行都唔想做白居二按揭,得恆生比較積極,佢有數計,我target既居屋over25年借唔到,公屋樓齡一樣,但佢計首次出售日期,所以減完有十幾年,咁就可借9成分十幾年還款...俾3成就最長都係分25年~
我諗可能最後唔係用白居二個資格買樓,而係等樓價跌,借9成在自由市場買,起碼分到30年....

複式洋房

引用:地產話白居二,一年有幾千名額鍊樓,你唔買

原帖由 brother4 於 16-01-30 發表
地產話白居二,一年有幾千名額鍊樓,你唔買總有人買,業主多企硬及叫價高,但又真係又舊又殘又。。。當日間 ...
無咁誇,300最多可以買到400尺以下私樓,而且極少,要遇到好等錢使的業主

首頁

尾頁

跳至