論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我個工人嚟咗就快三個月,做家務真係好一般,但勝在我女鍾意佢。都有發現佢講大話,有當面話過佢。不過我啲朋友話最緊要佢對啲仔女好。咁我有提過做得好會加佢少少人工,到完約再有花紅。但我又真係加唔落手。(其實都係加返去市價$4210,佢現在係人工$4110)

我有一女一仔,女5歲仔4歲。兩個都返全日班,我同老公都要工。大家係我會唔會加畀佢?

另外我有提供咖啡,不過佢飲得好快兩星期飲26包3合1。各位JM會唔會任佢飲?

伯爵府

唔會。

男爵府

回覆:Nicole918 的帖子

唔會加!

男爵府

好媽媽勳章

回覆:工人做嘢好一般,各位JM會加人工畀佢嗎?

唔會。我姐姐今年8月做夠6年,一直都算做得幾好但都跟合約,而家仲係$4010 tim

男爵府

引用:唔會。

原帖由 hsbc005 於 16-01-25 發表
唔會。
唔會。

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我個工人嚟咗就快三個月,做家務真係好一般

原帖由 Nicole918 於 16-01-25 發表
我個工人嚟咗就快三個月,做家務真係好一般,但勝在我女鍾意佢。都有發現佢講大話,有當面話過佢。不過我啲 ...
唔會加人工, 加左就不停有希望想再加多d。只跟合約價, 但會買零食比佢, 屋企食品任食。如該月做得好, 會買衫/飾物做獎勵。自己shopping之餘, 佢又收得開心。

其實僱主鬧少一句工人, 已經係bonus!

la_source    發表於 16-1-26 12:28

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Nicole918 於 16-01-25 發表

原帖由 bobo101^*^ 於 16-01-25 發表
唔會加人工, 加左就不停有希望想再加多d。只跟合約價, 但會買零食比佢, 屋企食品任食。如該月做得好, 會買 ...
agree

男爵府

你自己都識講做得一般
當然唔加啦
日後佢真係做得好
先可能買少少禮物獎勵佢
D工人加得一次 就成日期望我地加人工

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

唔會。

大宅

只有一種情況下會加,就係無咗哩個工人就唔掂或請唔返。

子爵府

你都講佢做野一般, 咩理由需要加俾佢呢?
如果佢真係做得好, 好多野都唔會同佢計較 ...

好似我第一個工人咁, 我見佢幫我湊 NB, 都辛苦, 就買定 coffee 喺道.. 最多咪早餐一日一杯.. 點知耐咗連我買俾婆婆 d 貴 coffee 都飲哂, 係極速, 之後就叫我買, 牛油, jam, 朱古力奶... 係越嚟越多要求.. 唔啱食就 I don't want ... 一齊食蒸雞就第一時間夾咗D 翼位, 脾位..

所以樓主唔好俾佢覺得全部野都係 must ... 驚佢一發不可收拾

公爵府

2024年龍年勳章

唔會加....

你個家庭狀況不難請工人

大宅

唔好加,第時佢出去再打工一定生存唔到,反累咗佢.

水晶宮

唔會加。

好嘅買d嘢食award her.

新年大封d利事。

男爵府

Nicole918 發表於 16-1-25 00:13
我個工人嚟咗就快三個月,做家務真係好一般,但勝在我女鍾意佢。都有發現佢講大話,有當面話過佢。不過我啲 ...

我的姐姐,我加到現在的巿場價,以免佢為咗一百去轉工。而額外的 bonus 我就唔會,最多久不久俾些甜頭佢。

子爵府

大部份JM都叫我唔好加畀佢。咁我唔加畀佢住,我再觀察吓佢先。我都有個個星期買零食畀佢。多謝各位。

子爵府

回覆 jimmy0906 的帖子

我唔明點解會令佢出去打工生存唔到?係咪因為做得唔好都有人工加會令佢唔知自己嘅不足?

大宅

引用:我個工人嚟咗就快三個月,做家務真係好一般

原帖由 Nicole918 於 16-01-25 發表
個人經驗,絕對唔加

大宅

引用:+本帖最後由+Nicole918+於+16-1-26+00:03+

原帖由 Nicole918 於 16-01-26 發表

大部份JM都叫我唔好加畀佢。咁我唔加畀佢住,我再觀察吓佢 ...
零食唔好買太多,整整下老馮

大宅

回覆 Nicole918 的帖子

岩岩先嚟咗3個月, 咁快講完約??? 樓主你係咪諗得太遠??

首頁

尾頁

跳至