跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位媽咪:
你o地點睇呀?我今年先至開始俾him him係學校飲咋!因為佢舊年係全班中唯一無得飲o個個,佢今年一再要求飲..........點知d大6野就咁就出事啦!究竟教青局有冇就呢個問題攞d伊利去驗下呢???好驚呀.......... 我o地可以點做?寫mail去教青局等佢o地重見下?定係點好呢?

別墅

我朋友打左去教青局相關部門, 佢地話會檢討同跟進WOR~

原文章由 macaogirl 於 08-9-17 10:18 發表
各位媽咪:
你o地點睇呀?我今年先至開始俾him him係學校飲咋!因為佢舊年係全班中唯一無得飲o個個,佢今年一再要求飲..........點知d大6野就咁就出事啦!究竟教青局有冇就呢個問題攞d伊利去驗下呢???好驚呀.......... ...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

但係今年駿駿學校未有牛奶計劃既通告..
駿駿我問駿駿..佢都話末有..但係老師有問過佢地重飲唔飲牛奶架

我重以為佢地今日要緊急轉牌子..所以未出通告添

子爵府

嵐嵐上年都飲左一年la!都唔知怕唔怕

今年通告派左,我都同意左tim!但應該係未開始有得飲!

教青局真係要攪清楚先好wor!一係係未寫返封信去學校要求退出先好呢

男爵府

原文章由 Felizkitty 於 08-9-17 10:43 發表
我朋友打左去教青局相關部門, 佢地話會檢討同跟進WOR~

嘩jessica你好快手喎! 若果真係跟進就好啦!你知澳門正苦d野架啦...........

男爵府

原文章由 月希 於 08-9-17 10:51 發表
駿駿我問駿駿..佢都話末有..但係老師有問過佢地重飲唔飲牛奶架

我重以為佢地今日要緊急轉牌子..所以未出通告添 ...

可能每間學校出通告時間唔同啦,但係教青局已通知左都係飲伊利呀..........:;pppp:

男爵府

原文章由 jenniferkwok 於 08-9-17 11:11 發表
嵐嵐上年都飲左一年la!都唔知怕唔怕

今年通告派左,我都同意左tim!但應該係未開始有得飲!

教青局真係要攪清楚先好wor!一係係未寫返封信去學校要求退出先好呢 ...

係呀!未開始飲咋,him him話仲係飲緊水咋........佢好想快d飲到,我都簽左今年飲呀,咁家陣可唔可以改呢?daddy話不如自己量定d奶粉入另一個有蓋杯度返學校,飲既時候叫ee或先生加下水就得啦!唔知得唔得呢?

珊瑚宮

哦...咁唔知駿駿學校幾時出通告呢?
會唔會間學校見到係伊利直情唔join呢?

頭先聽電台..果d人話除左bb..大人飲都冇乜問題..只要飲多d水都會排番出黎..
不過加左料既牛奶..係咪重係咁有營養呢?

子爵府

原文章由 macaogirl 於 08-9-17 11:17 發表

係呀!未開始飲咋,him him話仲係飲緊水咋........佢好想快d飲到,我都簽左今年飲呀,咁家陣可唔可以改呢?daddy話不如自己量定d奶粉入另一個有蓋杯度返學校,飲既時候叫ee或先生加下水就得啦!唔知得唔得呢? ...

係第2區睇到好似話個計劃延後呀!幾時開始就唔知la

我諗學校唔會理你la, 唔飲奶就只會飲水lor, 唔好帶奶粉la, 始終加水後都要攪勻,d ee 邊得閒同你攪丫!

問題係我依家就寫信退出計劃好丫?定係再睇埋教青局點先呢?

珊瑚宮

原文章由 jenniferkwok 於 08-9-17 12:03 發表

係第2區睇到好似話個計劃延後呀!幾時開始就唔知la

我諗學校唔會理你la, 唔飲奶就只會飲水lor, 唔好帶奶粉la, 始終加水後都要攪勻,d ee 邊得閒同你攪丫!

問題係我依家就寫信退出計劃好丫?定係再睇埋教青局點先呢? ...

睇定d先啦...計劃延後即係佢地會跟進..或者更改牌子呢..
飲番牛奶公司就好囉

子爵府

原文章由 月希 於 08-9-17 12:17 發表

睇定d先啦...計劃延後即係佢地會跟進..或者更改牌子呢..
飲番牛奶公司就好囉

希望會改牌子la

大宅

原文章由 macaogirl 於 08-9-17 10:18 發表
各位媽咪:
你o地點睇呀?我今年先至開始俾him him係學校飲咋!因為佢舊年係全班中唯一無得飲o個個,佢今年一再要求飲..........點知d大6野就咁就出事啦!究竟教青局有冇就呢個問題攞d伊利去驗下呢???好驚呀.......... ...

IVY,

其實伊利奶出事唔係今時今日,上一年已同學校,教青局,民署等政府部門反影,上一年係有大腸幹菌,係大陸好多消費者的網都有報導,我都好似有係bk提過,不過,當時我都問過部份媽咪,好多媽咪都話人地有得飲自己個小朋友無,唔係咁好. 點知,今次仲大鑊啫.係大陸,伊x做"退款"做到慣,上一年的報導,好多細路飲完入"深切",只係無人理.

珊瑚宮

係自由講場果邊睇到...

食 環 署 化 驗 22 款 產 品 結 果 含 三 聚 氰 胺 樣 本
‧ 伊 利 牧 場 大 果 粒 酸 奶 味 雪 條 ( 淨 體 積 : 90 毫 升 )

不 含 三 聚 氰 胺 樣 本 :
‧ 克 寧 即 溶 奶 粉 ( 淨 重 :1.8 千 克 )
‧ 三 花 高 鈣 脫 脂 奶 粉 ( 淨 重 :1600 克 )
‧ 雀 巢 兒 童 奶 粉 3 歲 以 上 ( 淨 重 :900 克 )
‧ 雀 巢 牛 奶 公 司 純 牛 奶 ( 淨 容 量 : 1 升 )
‧ 蒙 牛 純 牛 奶 ( 淨 體 積 :250 毫 升 )
‧ 蒙 牛 早 餐 奶 核 桃 奶 類 飲 品 ( 淨 體 積 : 250 毫 升 )
‧ 蒙 牛 酸 酸 乳 酸 味 奶 類 飲 品 ( 芒 果 味 ) ( 淨 體 積 : 250 毫 升 )
蒙 牛 特 侖 蘇 純 牛 奶 ( 淨 體 積 :250 毫 升 )
伊 利 高 鈣 低 脂 奶 類 飲 品 ( 淨 體 積 : 250 毫 升 )
‧ 子 母 純 牛 奶 ( 淨 容 量 : 1 公 升 )
‧ 維 他 純 鮮 牛 奶 ( 淨 容 量 : 236 毫 升 )
‧ 雀 巢 雲 呢 拿 味 雪 糕 甜 筒 ( 8 支 盒 裝 )
‧ 雀 巢 朱 古 力 味 雪 糕 甜 筒 ( 8 支 盒 裝 )
‧ 明 治 紅 豆 綠 茶 雪 條 ( 6 支 盒 裝 )
‧ 明 治 北 海 道 紅 豆 雪 糕 ( 6 支 盒 裝 )
‧ 十 字 牌 鮮 乳 酪 低 脂 飲 品 ( 淨 容 量 : 200 毫 升 )
‧ 戀 愛 果 實 士 多 啤 梨 雪 巴 ( 淨 重 : 54 克 )
‧ 伊 利 牧 場 香 濃 布 丁 雪 條 ( 淨 體 積 : 85 毫 升 )
‧ 牛 奶 木 瓜 口 味 飲 料 – – 尚
‧ 阿 薩 姆 奶 茶 – – 尚
‧ 藍 山 炭 燒 咖 啡 – – 尚
資 料 來 源 : 食 物 環 境 衞 生 署

珊瑚宮

hk果邊驗左囉喎..伊利高 鈣 低 脂 奶 類 飲 品冇事

大宅

原文章由 月希 於 08-9-17 10:51 發表

我重以為佢地今日要緊急轉牌子..所以未出通告添 ...

政府同"伊x"的代理簽約係2年...轉唔轉到係另一個問題.

珊瑚宮

原文章由 Cathy2002 於 08-9-17 12:50 發表

IVY,

其實伊利奶出事唔係今時今日,上一年已同學校,教青局,民署等政府部門反影,上一年係有大腸幹菌,係大陸好多消費者的網都有報導,我都好似有係bk提過,不過,當時我都問過部份媽咪,好多媽咪都話人地有得飲自己個小 ...

我記得你上年個post..不過因為唔係近期..而係舊聞..所以冇理

大宅

原文章由 macaogirl 於 08-9-17 11:17 發表

係呀!未開始飲咋,him him話仲係飲緊水咋........佢好想快d飲到,我都簽左今年飲呀,咁家陣可唔可以改呢?daddy話不如自己量定d奶粉入另一個有蓋杯度返學校,飲既時候叫ee或先生加下水就得啦!唔知得唔得呢? ...

ivy,

帶奶粉叫嬸嬸開就唔使諗,一係飲"伊x奶",一係飲水.

大宅

原文章由 月希 於 08-9-17 11:53 發表
哦...咁唔知駿駿學校幾時出通告呢?
會唔會間學校見到係伊利直情唔join呢?

頭先聽電台..果d人話除左bb..大人飲都冇乜問題..只要飲多d水都會排番出黎..
不過加左料既牛奶..係咪重係咁有營養呢? ...

月希,

個d料係化學原料,唔應該係食物內發現. 唔通切"舊"膠黎開奶

珊瑚宮

原文章由 Cathy2002 於 08-9-17 12:57 發表

月希,

個d料係化學原料,唔應該係食物內發現. 唔通切"舊"膠黎開奶

電台係咁講嘛mouth: 話大人飲得水多都會排番出體外
但係bb只係飲奶...好少extra飲水..所以就會結石囉mouth:

大宅

原文章由 月希 於 08-9-17 12:53 發表

我記得你上年個post..不過因為唔係近期..而係舊聞..所以冇理

月希,

其實,我係第二個post 都打左,如果d原奶已被污染,其後的生產的產品,都會有問題,係睇下多定少啫

首頁

尾頁

跳至