跳至

首頁

尾頁

大宅

今次教x局都唔知點收科... 18/9,6點幾無線新聞,個醫生仲話三聚氰胺有致癌的風險...

男爵府

原文章由 Cathy2002 於 08-9-17 12:54 發表

ivy,

帶奶粉叫嬸嬸開就唔使諗,一係飲"伊x奶",一係飲水.

絕對同意 ar! 唔好話飲奶呢 d 額外野 ar, 我個仔 k3時帶藥返學校叫先生幫手餵食藥, 個先生都阿支阿左 (因為 d 藥有 d 係一日食 3 次, 有 d 係一日 4次), 同我個仔講: 叫媽咪下次唔好拎呢 d 藥 la, 分開咁多次食, 好麻煩 ar! 大佬ar, d 藥醫生開 ga ma, 我有得揀咩! 你估我好想個仔病 ga!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 Cathy2002 於 08-9-19 00:08 發表
今次教x局都唔知點收科... 18/9,6點幾無線新聞,個醫生仲話三聚氰胺有致癌的風險...

但係依家咁..伊利其實係咪都做唔到合約要求呢?
佢地應該係要提供健康,既牛奶比小朋友架嘛..依家有毒..教青唔要佢賠都偷笑啦mouth:

珊瑚宮

原文章由 小李子 於 08-9-19 00:59 發表

絕對同意 ar! 唔好話飲奶呢 d 額外野 ar, 我個仔 k3時帶藥返學校叫先生幫手餵食藥, 個先生都阿支阿左 (因為 d 藥有 d 係一日食 3 次, 有 d 係一日 4次), 同我個仔講: 叫媽咪下次唔好拎呢 d 藥 la, 分開咁多次食, 好 ...

咁衰?駿駿幼稚園時又唔會咁喎..成日都有小朋友帶藥返學..有時接放學..重見老師提小朋友,有冇拎番d藥放入書包添...
而駿駿帶藥返學..老師都未試過餵少

大宅

原文章由 macaogirl 於 08-9-18 18:48 發表
頭先睇到無線新聞話伊利8種奶類產品都出事啦,好似有供應俾學校個d呀 唔知今次教青局會點決定呢?不如取消左個牛奶計劃仲好啦!家陣澳門d小朋友都無咩邊個話營養不良架啦! ...

但係澳門衛生局話驗左伊利高鈣低脂奶無問題喎...一邊話有一邊又話無...口供都唔夾嘅...

不過為左小朋友嘅健康著想, 梗係唔飲住啦

大宅

原文章由 小瑩子 於 08-9-19 09:33 發表

但係澳門衛生局話驗左伊利高鈣低脂奶無問題喎...一邊話有一邊又話無...口供都唔夾嘅...

無事就唔會攪到咁la ,而今日澳門日報都好似想淡化事件咁,都未有人出黎講清楚,到底之前飲左"合乎飲用標準"的伊利奶的小童,政府會點樣負責

珊瑚宮

原文章由 小瑩子 於 08-9-19 09:33 發表

我信有事囉
不過希望上年果批奶冇問題

珊瑚宮

原文章由 Cathy2002 於 08-9-19 10:26 發表

無事就唔會攪到咁la ,而今日澳門日報都好似想淡化事件咁,都未有人出黎講清楚,到底之前飲左"合乎飲用標準"的伊利奶的小童,政府會點樣負責 ...

可能會全部學童都身體檢查呢

我見佢今年(唔知係咪小學先開始有呢?)有個...澳門學童體質及營養狀況檢測...或者抽樣check d先...如果冇問題咪冇問題囉..有問題先話搞個全澳學童檢查

大宅

原文章由 月希 於 08-9-19 11:32 發表

可能會全部學童都身體檢查呢

我見佢今年(唔知係咪小學先開始有呢?)有個...澳門學童體質及營養狀況檢測...或者抽樣check d先...如果冇問題咪冇問題囉..有問題先話搞個全澳學童檢查 ...

聽老師講,每間學校揀好少人去做測試,唔記得係5班揀1班or初小15班揀1班,我問過,主要測過胖過瘦,血脂,身高呢d簡單野,不過要抽血驗.係無超聲波check腎喎

珊瑚宮

原文章由 Cathy2002 於 08-9-19 11:46 發表

聽老師講,每間學校揀好少人去做測試,唔記得係5班揀1班or初小15班揀1班,我問過,主要測過胖過瘦,血脂,身高呢d簡單野,不過要抽血驗.係無超聲波check腎喎 ...

我都知冇超聲波check腎..但係會唔會抽血都可以check到腎功能有問題呢?

大宅

[quote]原文章由 月希 於 08-9-19 11:54 發表

TDM新聞

[size=+2]

政府決為牛奶計劃學童檢查身體

[2008-09-19 13:26:15]
政府初步決定,安排參與牛奶計劃的學童檢查身體,初步考慮會透過學校校醫共同為學童檢查。學童牛奶計劃使用的伊利牌牛奶,被驗出含有三聚氰氨。有家長致電本台時事節目指出,子女在學校飲用所提供的伊利牌牛奶一年,每日起碼飲2杯,憂慮子女健康受損;亦有家長認為,過去一個學年牛奶計劃報名時,沒有說明採用牛奶品牌,做法欠妥。

珊瑚宮

原文章由 Cathy2002 於 08-9-19 14:22 發表
[quote]原文章由 月希 於 08-9-19 11:54 發表

TDM新聞

政府決為牛奶計劃學童檢查身體

[2008-09-19 13:26:15] 政府初步決定,安排參與牛奶計劃的學童檢查 ...

"沒有說明採用牛奶品牌"
果位家長係咪冇睇通告?上年通告有寫用伊利架喎..我都有上黎問過 佢好似有d鬧得就鬧

咁都好丫...但係幾時檢查丫?點檢查?

伯爵府

澳門驗出伊利奶含三聚氰胺
(明報)9月19日 星期五 23:30

澳門衛生局公布,有兩個伊利牌高鈣低脂奶類飲品檢出含三聚氰胺。當局亦證實,至少一萬學童飲用該產品
被檢出含三聚氰胺的伊利高鈣低脂奶類飲品,分別於今年5月10號生產的1公升裝,以及今年2月22號出產的250毫升裝。
澳門教育暨青年局表示,驗出含三聚氰胺的兩個牛奶樣本,是上學年教青局牛奶計劃,向一萬名學生提供的同款牛奶,當局將會為參與上學年牛奶計劃的全部學生安排健康檢查

我記得上年您地都有講過呢個問題

我仲話:係我一定5會join呢個計劃,我0願自己比錢買比佢好過

我5會比個仔飲大6奶!!!!

唉!!終於出事,大6d正一pk中pk,5死無x用

澳門政府又係,為save錢呀??一係5好攪啦

side x氣

珊瑚宮

原文章由 BABALALA 於 08-9-20 01:16 發表

澳門衛生局公布,有兩個伊利牌高鈣低脂奶類飲品檢出含三聚氰胺。當局亦證實,至少一萬學童飲用該產品。
...

係丫..上年我問架嘛...因為我冇飲過伊利..
後來我都係信政府..同駿駿已join左2年..忽然話唔比佢係學校飲奶佢又好慘咁

大宅

港女童飲伊利奶腎結石
(星島)9月21日 星期日 05:30

(綜合報道)星島日報報道內地「腎石嬰」問題終於擴散到香港,本港昨出現首名幼童懷疑飲用伊利奶後,患上腎結石。衞生防護中心表示,一名三歲半女童於過去十五個月,每日飲用兩至三杯早前被驗出含有三聚氰胺的「伊利高鈣低脂奶類飲品」,日前到將軍澳診所檢查,發現左邊腎臟有一粒結石,後轉往瑪嘉烈醫院診治,現已出院。據了解,政府正考慮檢控有關生產商,並本周內完成緊急立例,禁止食物含有三聚氰胺。

記者:胡幗欣

瑪嘉烈醫院設立的特別中心,首日運作,共接獲四宗醫生轉介個案,包括這名女童。不幸驗出有腎石的女童住在紅磡,過去十五個月每日飲用兩至三杯「伊利高鈣低脂奶類飲品」,每次約六安士。她沒有病徵,但由於日前食安中心驗出伊利該款奶品含有三聚氰胺,女童父母感到擔心,逐帶她到[url=]將軍澳醫院診所檢驗,醫護人員發現她患上腎結石,並安排她到瑪嘉烈醫院接受診治。

港府擬控生產商 周內立例

瑪嘉烈醫院表示,昨晨十時許腎科兒童病房接獲女童個案後,即時為她抽血及驗尿,初步抽血檢查正常,詳細血液及尿液分析有待進一步化驗。兒科腎科醫生為她進行臨牀診斷,並與泌尿科專科醫生會診。她現時情況良好,於昨午出院,該院腎科醫生已為她安排覆診。食物安全中心呼籲市民停止食用含有三聚氰胺的奶及奶類產品。政府消息人士表示,當局會考慮向生產商伊利提出檢控。當局亦希望在本周內完成緊急立例,禁止食物內含有三聚氰胺。

食物及衞生局發言人呼籲,如市民懷疑健康可能有問題,應及早到醫管局的診所檢查和醫治,並可致電衞生防護中心熱綫2125 1133。

兩歲以下日飲兩杯即超標

伊利高鈣低脂奶類飲品」日前被食安中心驗出含有百萬分九點九的三聚氰胺,可引致兒童出現腎石和導致腎衰竭,兩歲以下兒童一天飲兩杯,攝取的三聚氰胺即超標。衞生防護中心表示,已發信給醫生,要求他們如發現兒童懷疑飲用受三聚氰胺污染的奶類製品後,腎臟出現毛病,須盡快通報,政府正密切監察事態發展。

中大兒科學系副教授韓錦倫和仁安醫院兒科專科顧問醫生劉成志相信,該女童長大後出現後遺症的機會不大。

韓錦倫解釋,她沒有病徵,若不是毒奶事件也不會接受檢查,其腎石有可能過一段時間便會消失或排出體外,若她健康、身高和體重也沒有大問題,相信日後成長不會有很大影響。兒科專科醫生謝鴻興則認,她日後腎功能會否受影響,仍是未知數。

專家指有後遺症機會不大

律師梁永鏗說,女童家人如欲追究責任,需有醫生證明腎石是由受污染的奶品引起,並評估後遺症。他說,兒童所受的影響未必立即浮現,家長宜於數年後「睇定」情況才索償。

另外,食物安全中心昨日公布六十九個奶類產品化驗結果,包括四十六個市面有售的非內地生產國際品牌嬰兒奶粉樣本,及其他孕婦奶粉、在內地生產的冰凍甜品、淡奶及未經加熱處理的鮮奶,全部不含三聚氰胺,詳情可瀏覽網頁www.cfs.gov.hk

[ 本文章最後由 Cathy2002 於 08-9-21 09:29 編輯 ]

男爵府

原文章由 Cathy2002 於 08-9-21 09:22 發表
港女童飲伊利奶腎結石

(綜合報道)星島日報報道內地「腎石嬰」問題終於擴散到香港,本港昨出現首名幼童懷疑飲用伊利奶後,患上腎結 ...

..........可憐!

男爵府

原文章由 BABALALA 於 08-9-20 01:16 發表

澳門衛生局公布,有兩個伊利牌高鈣低脂奶類飲品檢出含三聚氰胺。當局亦證實,至少一萬學童飲用該產品。
...

報紙話04~07年係用牛奶公司,但係約滿後牛奶公司無再投標啦!可能計過無得賺!及後只得蒙牛同埋伊利兩間大6野投標咋!教青局呢次真係好心做壞事囉!

珊瑚宮

自由講場果邊話..牛奶公司純牛奶..都有毒 唔知重會唔會驗到其他product有呢

大宅

Singapore stressed that "any other products containing milk from China as an ingredient" are banned.

星加坡已全面禁止含中國奶的製品入口. (而在星加坡發售的大白兔糖都驗出含三聚氰胺.)

男爵府

原文章由 Cathy2002 於 08-9-22 10:32 發表
Singapore stressed that "any other products containing milk from China as an ingredient" are banned.

星加坡已全面禁止含中國奶的製品入口. (而在星加坡發售的大白兔糖都驗出含三聚氰胺.) ...

..........大白兔都出事攪鬼囉!
台灣話“MR.BROWN”藍出咖啡同埋同一牌子其餘幾種都有事.........今次真係煩啦連同奶有關的任何產品都有問題,早餐連杯奶茶、咖啡...........都唔敢飲啦

首頁

尾頁

跳至