嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問各位有無聽過初生BB臍帶會生肉芽?

現在陪月話生左, 試用水洗幾天睇下掉不掉, 不掉又話要去睇醫生

另一個陪月又話唔會...肉芽會自己皺慢慢無....都唔知信邊個...

請問有無人有呢個經驗...謝謝

珍珠宮

回覆:初生BB臍帶生肉芽

返健康院,會有姑娘幫你洗肚臍,洗幾次就會無左

大宅

引用:請問各位有無聽過初生BB臍帶會生肉芽?現在

原帖由 matsujoe 於 16-01-28 發表

現在陪月話生左, 試用水洗幾天睇下掉不掉, 不掉又話要去睇醫生
我仔生過,醫生會搽d藥水落去,之後會變黑,慢慢會無左。

matsujoe 發表於 16-1-28 14:43

您好matsujoe, 初生BB剛剛甩臍帶, 有可能會有少少肉芽, 繼續同BB保持清潔乾爽, 好多時都會慢慢冇左, 如果滿月時肚臍肉芽情況仍冇改善, 可以去健康院時同醫護人員講, 有需要會提供適當治療俾BB呀。
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

大宅

matsujoe 發表於 16-1-28 14:43

生肉芽原因係?陪月清潔得唔夠?

珍珠宮

Piggy926 發表於 17-1-12 05:00
生肉芽原因係?陪月清潔得唔夠?

唔系,系因為肚臍d肉未生好,臍帶就甩左,所以有d肉芽生左出嚟 ,唔理佢都得嘅,不過會肉酸d,所以一般都會返健康院洗,用藥水“拿”走d肉芽,等佢生返靚仔

大宅

怪獸青BB 發表於 17-1-15 11:39
唔系,系因為肚臍d肉未生好,臍帶就甩左,所以有d肉芽生左出嚟 ,唔理佢都得嘅,不過會肉酸d,所以一般都會 ...

係咪陪月整得太大力所以咁快掉左?已經14 日~ 健康院叫我排兒科,因為粒肉芽已經流黃色分泌物.
等唔們,我好辛苦,去左私家整左,等結焦.
傷口發緊炎

珍珠宮

Piggy926 發表於 17-1-16 14:53
係咪陪月整得太大力所以咁快掉左?已經14 日~ 健康院叫我排兒科,因為粒肉芽已經流黃色分泌物.
等唔們,我 ...

我估系呱,我個仔都未出院就甩左,姑娘同佢沖完涼返嚟就甩左啦,可能太大力,但我個仔又無甘嚴重,只系生肉芽唔靚,無發炎

珍珠宮

Piggy926 發表於 17-1-16 14:53
等唔們,我 ...

我估系呱,我個仔都未出院就甩左,姑娘同佢沖完涼返嚟就甩左啦,可能太大力,但我個仔又無甘嚴重,只系生肉芽唔靚,無發炎

首頁

尾頁

跳至