夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

想問何為太“自我”,想問下大家意見。

大宅

回覆:自我

自我係咪即係自私?樣樣以自己為中心,認為自己樣樣都對,唔會理人感受

And if you give me what I want, Then I'll give you what you like

別墅

對方話唔係喎!

別墅

我都唔明,對方話個仔似我咁“自我”,所以無朋友,我都好想幫個仔(獨子),但對方認為跟住我就死梗咁話喎!所以應該跟住佢就唔會咁自我,咁孤獨啦!我覺得講唔通,始終重有其他因素影響。

男爵府

我理解為:自我感覺良好,或者自我為中心

男爵府

以自己為中心,要人地圍著你轉

大宅

回覆 好好自處 的帖子

自我大多數都係話人自私,我行我素,中意做咩就去做,講咩就講咩,唔理後果。但睇你講對方話唔係的話,我諗你係做左D野/講左D野令對方覺得你有問題,我覺得問題不在於自我,而係個問題到,但係係咩問題,E點你就要諗下喇。BTW, 解決左個問題先啦~~

瑪瑙宮

要咁多朋友做乜? 朋友多又唔等如知己多.

別墅

引用:我理解為:自我感覺良好,或者自我為中心

原帖由 LovelyK 於 16-01-30 發表
我理解為:自我感覺良好,或者自我為中心
我係未能配合對方既整潔要求,只能微調,佢就話我自我。

別墅

引用:以自己為中心,要人地圍著你轉

原帖由 子皓媽媽 於 16-01-30 發表
以自己為中心,要人地圍著你轉
除左整潔要求,要好齊整外,我都為佢設想,顧及他人心情及自專感。

別墅

引用:回覆 好好自處 的帖子自我大多數都係話人自

原帖由 keitagaara 於 16-01-30 發表
回覆 好好自處 的帖子

自我大多數都係話人自私,我行我素,中意做咩就去做,講咩就講咩,唔理後果。但睇你 ...
佢話我太自我,佢要求整潔度好高,要好齊整。我就較低要求,簡潔就算,有時無手尾,亂放東西,但我已改善中,只係達唔到佢把尺。我估最錯係,我要求佢戒左一個壞習慣才一齊拍拖,個這是一生人做最錯既決定,佢做到,但心就…

別墅

引用:要咁多朋友做乜

原帖由 Nancy20090615 於 16-01-30 發表
要咁多朋友做乜? 朋友多又唔等如知己多.
不過孩子又真係無乜人肯同佢玩。。。

瑪瑙宮

好好自處 發表於 16-1-31 11:16
不過孩子又真係無乜人肯同佢玩。。。

會唔會考慮同佢上下教會 d 主日學, 我個朋友個囡細個好怕羞, 例如, 我同朋友見面, 佢會哩埋個大人後面, 咁佢由小學上左主日學到而家中學, 改善左好多.

琥珀宮

自大,自我中心,自私,唔理他人感受,俾人驕傲感覺難相處

大宅

回覆 好好自處 的帖子

當你對佢有要求時,好自然對方都會對你有一定要求呀~既然你自覺都改善中,倒不如你先放下,問一下自己可否接受佢E個要求時又會做得好呢?如果你都願意既話,當你地兩個人都心情好D時,坐底慢慢傾番啦,話佢知你會慢慢去嘗試。我見你寫到連個小朋友都拉埋一齊講既,佢似係心情唔好多D,想搵D野發洩個情緒囉~ANYWAY 小朋友有冇朋友有時父母都會比左D影響,同小朋友多D相處了解下,就會知係咩問題,慢慢黎啦,唔需要唔開心,加油啦

別墅

引用:回覆 好好自處 的帖子當你對佢有要求時,好

原帖由 keitagaara 於 16-01-31 發表
回覆 好好自處 的帖子

當你對佢有要求時,好自然對方都會對你有一定要求呀~既然你自覺都改善中,倒不如你 ...
對方係完全唔接受因未達到佢標準,而我係無法確保達到佢要求,我係儘力微調緊,對方便話我“自我”。又拉埋阿仔因為學左我“自我”,所以無朋友,但阿仔係衝動粗魯,講話不太顧人感受,又學埋電視/深夜卡通既溝通方式,所以唔多受同學歡迎。但我唔係咁同人溝通,相反以人地感受排先,所以先唔明。對方就比較火爆,但都唔會口不擇言或粗魯對朋友。

別墅

引用:自大,自我中心,自私,唔理他人感受,俾人

原帖由 tansyneko 於 16-01-31 發表
自大,自我中心,自私,唔理他人感受,俾人驕傲感覺難相處
我係係整潔方面未合對方要求,亦覺對方要求太高,所以話我“自我”。其他方面都係顧人感受先。我愛早睡,有一段時間對方上夜學,我都等佢放學,傾下佢公司,學習上,人事上既野及熱番湯比佢飲,都有成二年時間。所以佢話我太“自我”,都唔知點答佢。

tansyneko    發表於 16-2-1 09:16

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

有時男人只係揾啲國黎話你,個啲野make唔make sense 唔重要

別墅

引用:Quote:好好自處 發表於 16-1-31 11:16 不過

原帖由 Nancy20090615 於 16-01-31 發表
會唔會考慮同佢上下教會 d 主日學, 我個朋友個囡細個好怕羞, 例如, 我同朋友見面, 佢會哩埋個大人後面, 咁 ...
都係好提議。。。

珍珠宮

開心吸收勳章

好好自處 發表於 16-1-30 19:11
我都唔明,對方話個仔似我咁“自我”,所以無朋友,我都好想幫個仔(獨子),但對方認為跟住我就死梗咁話喎! ...

可以問返對方,咁自我係好事定壞事?點解?睇下佢嘅理據係乜再諗!
百花叢裡過,片葉不沾身。

首頁

尾頁

跳至