家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

最近被人語言上對侍不善,決定離開
股票牌我有, 我會私底下俾某止USER, no: XXI 92 X
保險牌, 強積金牌我都有
澳洲精算師學生會員
英國精算師學生會員
合法的易經算命牌就無啦

雖然心淡, 但
最後有些說話......岩聽就聽..唔岩聽就算
應可有用

1. 金融市場險惡, 陷阱極多, 勿只聽信一者, 任何人都有錯既機會
沒有人能改變市場的音律, 強如林森池, 陸東, 太陽陳
也被市場擊退, 市場不會錯, 只會是人錯, 故輸左要認, 才會進步
金融市場沒有大師 , 只是贏家與輸家

2.我分析牛熊周期分析算很多, 請細心分析, 心機花不少
大家可以BOOKMARK返以前既文章, 網上發表不寫我個名, 我都唔介意, 我都唔記得寫左幾多野
報紙保證不會看到, 全為個人觀察心得
當中以P/E =20股災近為最為準確, 現已接近P/E =10.94
到P/E =10 真係可以買貨, 不用怕
但今次來講, 有國企大陸公司執粒不出奇, 20P/E以上要開始分段出貨, 見P/E 則要分段入貨, 因為今次貿易問題引起最後是有一地產公司, 出口公司競爭, 某些內地地產公司應要執粒也不出奇...

3.基礎分析, 技術分析也應該學會, 幫助你看財經文章分析

4.ETF是很有用, 埋怨政府太遲推出....歐英政府比政府早幾十年推出, 2823, 2801, 2827是好ETF, 外國投資者入來, 很多投資者只是投資2823, 很多人就是攪來攪去, 高回報, 說什麼要跑贏大市的工具..貼住大市已經非常不錯, 不少對沖基金一樣只是一樣跟住指數來買, 高盛也是沽指數賺大錢, 做人勿太天馬行空...
愈簡單的方法, 愈接近真理

5.12年後, 將來恆指有權去到7萬點(港股數學模型), 文字為證, 將來會知道真偽
故投資致富...是很重要, 錢很重要, 將來香港正路返工搵錢機會愈來愈少

6. 萬6點應該未見底...個底部隨時遠底於萬6
有一個超大型頭肩頂出現了, 淡的話有機會去到1萬點
故分段吸納很重要, 睇住萬6, 萬4, 萬2咁睇 就冇錯
國企指數要見6千點

7. 保險請買足, 如醫療, 突然唔好爭出咩事, 醫療保險幫到你
令你不用在股市套現, 我不是做保險的, 我幫不到你, 但覺得保誠或宏利不錯

8.AIA 我相信是無事的..但咁多人退保
令我想起97年金融風暴, 很多人話港元會被沖擊, 很多港人走元換外幣, 很多事件, 因為信心問題才出事, 故熟識市場心理極為重要
信心問題, 書本不會教, 學者更不會教

9.莊家股, 細價股不宜沾手, 好似276等等, 隨時變返仙股, 打回原型, 炒作者, 欲哭無淚
可能大部人股齡不高, 1-5年最多, 冇經歷科技股災時, 個時很多公司跌了99%, 80%科技公司跌穿招股價...唉
而家所謂炒資源股, 連做漢X龍蝦上市 ,都走去發展資源
老千公司何其多, 不要靠證監幫你..幫不到你的
金融市場, 最終只可以靠自己

10 勿輕視強積金..強積金善用的話, 真係可以幫到你地放心退休的..
因為退休後才囉, 而不理, 吃虧的只是自己, 只要在股災前做一做轉基金手續, 隨時幫你保住幾十萬....

11. 外幣來講, 紐澳, 未到價位走...澳紐插得太多
反彈會不少的, 澳紙那位USER, 不會冇位俾你走
但而家未到價, 無法, 我自己澳紙不會走住
歐羅那位USER, 則可以考慮走少少貨...而家岩價出少少貨
如果日元將來走返WEAK, 同埋個市場穩定, 買澳元沽日元的活動再現, 我是估日本會減息, 減息就有望提早實現

12.我看過不少被人批評窮的八字
窮的八字, 不代表不會小富..
小富是由儉, 富必有因
小富靠實力, 非在命理解釋所有中..
每個人只要很慳錢...肯月供合適的東西, 肯有耐性....
相信財不入急門的鐵定律
肯去發掘金融市場的定律....
大富不敢講, 這個真是由天
小富就是注定發生的...除非你無神神走去玩輪, 莊家股
被人空手套白狼...天堂有路你不走....
不要太埋怨社會大事小事, 做好自己就可以

13.債券不要亂買, 我手上有大量和黃債券, 但我也不建議散戶買
還是做定期, 息是少, 是唯一最安全的方法, 很多人唔行這條路
結果買什麼信貸迷你債券...風險可能要你出事, 才意識到,
我老逗也中招, 我也對他說當買個教訓

14. 樓不要亂炒, 輸一次, 令你永不超生, 輸20年儲蓄者不少, 如買樓, 請預算在十年內供完, 供20年俾息非常多. 第三季樓價已調整了,但仍偏高, 樓主不肯減價, 但黎緊仲會調整...

15. 不要迫自己投資..冇野買就係冇野買....很多USER一路問我某些公司好不好..很多公司是冇問題, 但仍有機會插水超過一半
是熊市, 熊市最好全身而退, 冷眼旁觀其他散戶, 今次你可能中招
但來日方長...投資好比馬拉松
洗倉仲未完成...洗倉是有可能會洗4個月, 這是科技股災的經驗...
跌到你唔信

16. 中移動就好心淡, 個幾月前已經講穿左100蚊, 會去70蚊
仲有咁多人問我手上70蚊以上的中移動怎辦

17數學模型如照時間SEND俾之前留言同PM既人

18. 我沒有包袱, 沒有人讚助我, 我喜歡講什麼就講什麼
民主黨, 公民黨, 民建聯, 內地政府, 曾特首一樣照鬧
不平等既事..我就會出聲

19 健康很緊要, 健康就是財富 , 多點陪子女, 不要因炒股而走火化魔

財經文章我會照寫, 不過只會寫起個BLOG度啦
課程會照攪, 如無意外, 應該是10月
有興趣者仍可以PM我, 這個戶口只用作信箱用, 不會再在話題留言
有咩問題, 股票或者其他問題, 可PM我, 我會PM答返你
或去BLOG留言, 每晚都會CHECK

網上世界, 不用太在意, 我不會去同人嘈, 清者自清
嘈贏左, 是浪費自己時間...有時間都寫下文章

祝大家..財源滾滾

有幾本可以買來看
1. 金錢之王1,2-蔡東豪
2. 金融圈內1,2-錢志健
3. 平民資本家-林森池
4. 證券分析實淺-林森池
5. imoney可以買來看, 雖然入面評論很一般, 但算比較好了
同其他雜誌比, 名人訪問最值得看
6. 甘偉培-2008投資通勝
命理服務 : 八字/易經卜卦/嬰兒擇日
本人乃香港術數協會會員
--------------------------------------------------
筆者10月舉辦技術分析課程講座, 報名請ADD我MSN
--------------------------------------------------
msn: [email protected]
BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/goodtoseeme2004

水晶宮

原文章由 destiny+ 於 08-9-18 08:24 發表
股票牌我有, 我會私底下俾某止USER, no: XXI 92 X
澳洲精算師學生會員
英國精算師學生會員
合法的易經算命牌就無啦

雖然心淡, 但
最後有些說話......岩聽 ...

乜人對你語言上對侍不善呀?
天空之城, 快樂之地

等待驗證會員

原文章由 destiny+ 於 08-9-18 08:24 發表
澳洲精算師學生會員
英國精算師學生會員
合法的易經算命牌就無啦

雖然心淡, 但

唔好咁la, 我都有跟你學野架

男爵府

澳洲精算師學生會員
英國精算師學生會員
合法的易經算命牌就無啦

雖然心淡, 但

destiny +,

這段日子以來,我都只是一位旁觀者,默默在此向你偷師。 想話你知,因為你的話,我真係輸少好多冤枉錢。

人家講什麼不用太上心,學你話齋,網上世界,即使報章雜誌咁多股評人個個講完都上心的話,千億身家都唔夠輸。 見你比人冷言冷語,我個心都好痛。

無論如何唔捨得,都支持你的決定,珍重!

大宅

destiny+

我好鐘意睇你的post. 我相信好多BK的姊妹都同我一樣支持你.

言論自由, 每個人都有自己的睇法和意見,更有人支持和返對的.不要因一少許人的說話而離開啦! 呢道你應該會有-大班的支持者.

I hope I will hear you again!

...

[ 本文章最後由 SIUBO117 於 08-9-18 08:54 編輯 ]

洋房

destiny+,

我每天都在追看你的文章, 也將不少意見存檔, 對於我們這些初哥, 真是獲益不少, 希望你不會因少數人的不善而影響你, 亦令我們少了一盞股海明燈!!

子爵府

發生什麼事!我一直斷斷續續看你的文章,見你的內容很中肯,並無什麼推介,而且不斷叫人不要現在入貨,還說恆指會去到很 low 的水平,內容充實持平客觀,事實亦如你所說,難道早前到現在叫人不要買貨乜是錯?怎麼演變了這樣,我曾經在另一網站,誤聽打手網主推介,買了一隻停牌股,心中鬱結難舒,我不但輸了自己全盤積蓄,還輸了仔女的利是錢,我對股票已經意興大減,只想找份工再儲些給仔女做後備,但看你文章有如清泉,雖不想再想買股票,但當增進自己股票常識亦無不可,或者你不記得,我曾在回應講過,我來家庭理財,只想看你的文章!你不要太過介懷別人說話,她們乜是一片好心,提醒我們小心老千吧了!keep up the good work!

子爵府

原文章由 winwin08 於 08-9-18 08:55 發表
destiny+,

我每天都在追看你的文章, 也將不少意見存檔, 對於我們這些初哥, 真是獲益不少, 希望你不會因少數人的不善而影響你, 亦令我們少了一盞股海明燈!! ...

係喎!我無存檔喎!真係死蠢!

複式洋房

乜有人話你?你咁好人,d分析又好準好清楚.最重要係夠胆講.會唔會係誤會?我都唔多覺有topic針對你.??

伯爵府

Please continue to post your comments ah, just disregard those 'mo liu' people. Everyone has freedom of speech.

I am sure there are more BK members like reading comments than dislike your comments. If they don't like, they can just skip your postings ga ma.

侯爵府

destiny+

唔好走呀,你真係用左好多心機,花好多時間答大家問題.俾左好多好料我地,如果唔係你一路叫住大家唔好撈底,好多師奶這幾個月真係會輸好多冤枉錢。你D股市同外滙分析都好掂,睇得出你真係 好有料.

公道自在人心,唔明點解要無風浪,見你比人冷言冷語,我都好無奈。

大家留言留住destiny+啦!!
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

destiny+,

我都好支持你!希望你留低敎我地班羊太

大宅

destiny+

無佐你...我一早瞓晒身啦
我估其它人都應該係...
所以你唔好走啦,
你的分析可以救佐好多人(散戶)
尤其呢個時候

水晶宮

唔好理其他人點講, 投資呢樣野..... 你只係比意見, 買/唔買只係個人決定. 全球股市大跌, 講真買嘜野股都要死. 個人EQ 要好高, loss $$$ 就唔好埋怨,就算係好股要買都要講timing. 起碼樓主唔係點人去買果d 嘜嘜27x (妖股)先....

男爵府

雖然我冇留言,但我一直都有睇你既分析,真係好客觀中肯, 希望你繼續留下幫呢班bk友啦,我冇炒股架,咁多個講股人之中,你既post係唯一令我睇得舒服既,當然有人為左做bk英雄對你出言不遜,可能你心感不舒服,不過希望你無須介懷。

男爵府

醒目開學勳章

好多謝你之前分析941未穿$100資料,保得我大部份本金,我檔輸小是贏.會分段買入2823.
公道自在人心,希望你繼續留下,教多D嘢 C9仔.

[ 本文章最後由 yklee 於 08-9-18 09:49 編輯 ]

男爵府

destiny+
你唔好走啦,你嘅分析,事實真係幫到好多人

大宅

destiny, 我都有睇你既發表架!! 當中學到好多野... 我都好想你可以繼續教我地依班師奶仔呀!! 不過點都好, 希望你唔好難過, 我地會繼續支持你架~

大宅

講真, 我每天都有留意你的文章, 感覺你講得中立, 你不會叫人買邊隻股? 但有人問你某隻股, 你又會幫佢分析。昨天如不是你話1398會有可能到3.8, 我唸我會入左了, 今天睇怕1398會叫3字頭, 多謝你無私的分享。

男爵府

destiny+,

你救左好多C9, 如果唔係BK會更多C9蟹, 唔好走啦.

首頁

尾頁

跳至