跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

澳門都有bb中左招囉喎 係咪因為近大陸呢?北區會唔會好多bb都係食果隻奶粉呢?

【明報專訊】本港暫時未發現有嬰兒因食用有問題奶粉引致生腎石個案;但有私家醫院接獲從[url=]澳門
[/url]轉介的嬰兒疑飲用問題奶粉引致腎石個案。主診的兒科外科醫生楊重光說,該嬰兒入院時情况已十分嚴重,兩邊腎均被阻塞。
仁安醫院兒科專科顧問醫生劉成志稱,嬰兒若出現血尿、發熱、腰痛、水腫、尿量少及高血壓等情况,即有機會已患上腎結石;直徑0.5厘米的腎結石已足以阻塞嬰兒的腎臟,嚴重時會令嬰兒患上急性[url=]腎衰竭
[/url]。但他指出,若情况不太嚴重,一般會先用內窺鏡嘗試將石「推出」,嚴重者才會做手術。
另外,仁安醫院由今日起推出「小兒腎結石普查套餐」,包括專科醫生會診費、小便常規檢查、腎功能檢查,及腎臟、膀胱超聲波檢查,費用共2600元,治療、藥費及額外檢查另行收費。
食物及衛生局長[url=]周一嶽
[/url]說,當局未收到有香港嬰兒患腎結石個案,但已要求[url=]醫管局
[/url]及兒科醫生就此方面特別關注,若有發現個案要盡早告知。

大宅

其中一個己經自行去咗hk醫, 佢唔係飲大陸奶粉但係一路食用台灣一個品牌嘅奶糊, 懷疑該品牌奶糊用咗出事奶粉為材料.

http://www.jornalvakio.com/index.php?tn=viewer&ncid=1&nid=135930&dt=20080916&lang=tw

[ 本文章最後由 十月變形記 於 08-9-18 11:26 編輯 ]
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

大宅

原文章由 月希 於 08-9-18 09:13 發表
澳門都有bb中左招囉喎 係咪因為近大陸呢?北區會唔會好多bb都係食果隻奶粉呢?

【明報專訊】本港暫時未發現有嬰兒因食用有問題奶粉引致生腎石個案;但有私家醫院接獲從澳門
轉介的嬰兒疑飲用問題奶粉引致腎石 ...

看到這些問題,雖不是自己的親兒,但亦感到錐心之痛.現階段只能寄望醫生多盡點力,救救嬰兒.

大宅

睇倒呢 d 新聞, 好 "鄧" 國內 d bb 慘, 佢地 d 父母一定好擔心好痛心.
我地應該感恩, 因為我地生活係一個 "相對" 有選擇既城市.

首頁

尾頁

跳至