自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆:有無媽媽生完後會刻意買私家車

同c6未結婚前,拍左5,6年拖都無諗住考車牌(識佢時佢已有私家車)佢叫過我考,我啋佢都傻到生大寶前,換左7人車,都未考,直到細b出世後就開始心思思,因為有時同兩寶去遠啲,始終都係揸車方面,所以我都考埋車牌
有車好處,去遠既地方方便,eg:迪迪尼,沙灘,海馬公園……玩攰左可以上車訓,又可以用架大少少既bb車,我架chicco坐晒2個都得(4同2歲)所以去玩時可以帶多少少後備用品係車,用先上車拎
唔好處,我兩寶都好少坐交通工具,大寶日日行路返學,有時大雨都揸車車佢返,細寶未返學,都係坐自己車多,所以佢地好多交通工具都未坐過同好想坐,99話我地懶(驚貴)要俾佢地坐多啲火車巴士
但有車……真係好方便

switchhh    發表於 16-2-1 11:16

男爵府

引用:我都係因為有左幾件先決定學車,真係執個袋

原帖由 chinatea 於 16-01-31 發表
我都係因為有左幾件先決定學車,真係執個袋又拖又抱d大蕃薯,上上落落真係好辛苦,而且帶小朋友出街一個都ok, ...
有小朋友真係有車方便好多

chinatea    發表於 16-2-1 01:53

男爵府

本身已有了

大宅

生完大囡已經想買,到陀緊細囡時,老公忍唔住買左,依家一假期帶住兩個出去玩超方便,由其係當拎住一袋二袋又落雨時,真係值得,不過都要考慮經濟能力先囉

伯爵府

我由未有囡考到生左囡之後就考到牌,有車到而家!未有牌時老公車我地周圍去,有牌後老公買多架車比我同囡周圍去同接放學用!

子爵府

同c6兩條友時揸電單車出入,生左阿仔後好快再有阿女,即刻買個7人車揸,方便好多,車出車入

子爵府

我陀b時學車,其實準備車小朋友去玩同埋學嘢,因為知道要帶好多嘢出街,一個人真係好難搭車上上落落,有架車換衫換片飲奶訓覺都方便d....因為bb仔好多突發嘢!

大宅

有車方便好多,我住村屋,無車到,除左的士,一直都揸開車有10年牌,揸左車好難會走去搭車,仲要帶住小朋友。

侯爵府

畀面勳章

有,生完第2個買了7人車,方便放假去街

大宅

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

有車方便好多

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

家有肥貓 發表於 16-1-31 22:08
應該好多
我仲係生完先學車

Me 2

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

一向有車,每生一個b 就換一次車.

我鍾意搭公共交通工具多d, 俾錢就有司機用不知幾爽. 不過真係生活上有需要, 所以臨老至學車. 一把年紀至學車真係燒銀紙咁燒.

公爵府

引用:同c6未結婚前,拍左5,6年拖都無諗住考車牌

原帖由 rabbit3 於 16-01-31 發表
同c6未結婚前,拍左5,6年拖都無諗住考車牌(識佢時佢已有私家車)佢叫過我考,我啋佢都傻到生大寶前 ...
真係會懶架.我兩個女平時出入都係我開車接送.
一返到香港,佢地成日問點解要行咁多.因為由屋企行去地鐵都有段路.
但佢地就好開心可以do八達通.

男爵府

有咗BB去學車,生咗考埋牌

男爵府

大家覺得月入幾多先可以養到車?我想買但我老公覺得不需要,仲話坐的士仲化算。

水晶宮

引用:大家覺得月入幾多先可以養到車?我想買但我

原帖由 fukuoka_saga 於 16-02-01 發表
大家覺得月入幾多先可以養到車?我想買但我老公覺得不需要,仲話坐的士仲化算。

...
買車容易養車難,如果唔洗供車,要租停車場,用入油車,每月最少要5千以上:

1. 停車場$3000
2. 假期車油$1500-2000
3. 保險牌費每月$1200 (7000+7000)/12
4. 保養(入油車)$500
5. 牛肉乾$320

其實真係撘的士仲平。

洋房

都有用架!! 不過如果買,唔好買二手車啦!買著架積木車就難搞!

禁止訪問

公爵府

引用:本身有揸開車,有小朋友之後更需要。

原帖由 emily_money 於 16-01-31 發表
本身有揸開車,有小朋友之後更需要。
我都係,不過兩,三歲後,小朋友鐘意坐地鐵,巴士,的士,因為日日搭私家車也悶,要試下不同交通工具

首頁

尾頁

跳至