少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

我以前其實一向都buy唔打用讚的方法教小朋友的. 我覺得如果我用打方法對佢, 佢都會用打方法對人.同埋打佢好似係我發洩多過真係想教佢咁. 但當我個囡漸大, 我就覺得好似唔work. 由其當佢係街發脾氣o訓地下時. 講極都唔理我. 我真係想"打十"佢 . 係咪真係要出手? 唔打唔知驚?

大宅

大宅

3.5yr

珍珠宮

我仔3.5yr too.
佢好少係街發脾氣, 不過有次我唸佢倦又眼訓 ..係街大喊, 我就的佢埋牆角, 叫佢喊完先. 如果再喊就返屋企.

如果你女女經常係街扭計, 就唔好帶佢去咁多街, 等佢珍惜下去街既機會, 出去之前要 promise 唔可以扭計.

珍珠宮

我個女除非係極度疲倦要瞓先會扭計, 其它時候都非常合作

反而係每次出街叫著衫都扭扭扭, 我就一定會打佢!
好好過每一天......

大宅

可能我係week end媽咪, 每次同囝囝相處, 囝囝都會合作, 就算佢扭計, 我都會盡量包容, 我就從未試過打佢. c6就對囝囝嚴格d, 會用打 (我係好人, 爸爸做衰人, 囝囝極度怕爸爸的).

99平日幫我湊囝囝, 有一次囝囝發脾氣倒瀉左碗有熱湯既通粉, 99就狠狠咁打左囝囝隻腳一下, 條痕到夜晚都仲見到紅紅地, 囝囝從此唔敢扭嫲嫲. 99亦即時同我投案. 佢話一係唔打, 要打就要狠狠咁打(當然唔係虐待果隻啦), 小朋友先會刻骨銘心.

不過我唔主張用打去教小朋友, 我有個朋友既親戚, 就係細個果陣比阿媽打左一巴, 果一巴令到佢隻耳聾咗! 各位家長,當你地教小朋友既時間, 真係要唸清楚, 打... 係咪解決到問題呢 !?

大宅

其實邊個做父母會唔鍚自己的仔女, 想打佢地? 但有時佢地實在太扭計, 尤其係街上大吵大鬧喊個不停個種討厭的樣子, 自己個把無明火完全控制唔到, 就想打佢。

大宅

其實我個囡係屋企都會o訓地下發脾氣, 我都試過
1)"tim"佢起身, 唔"so"我.
2) 唔理佢, 直至佢自已無隱搵翻你, 我再同佢講道理, 果時就知知知, 之後又黎過
3) 即場話佢, 重踏多我幾腳:crying

係街的話, 我只好立刻抱起佢. 費事阻到人嗎.

大宅

我以前EQ好底, 所以拍拖時C6都頂我唔少. 至重呀女出世, 我C6都話估唔到我EQ可以又咁高, (佢唸我會一野"車"死個女)... 但我驚我會忍唔到...出手

大宅

大宅

我個女語言表達係差D(差半年), 佢重要係唔鍾意分享自已感受的小朋友 (從不講學校的事), 所以令佢更容易發脾氣, 我都好從佢既角度了解件事, 正因為咁, 有好多野我知佢想做, 但實際上係唔可以的. 咁當然唔比啦. 咁就發脾氣啦

以今朝為例
反學著好校服, 同佢著白鞋, 但佢死都要著Thomas涼鞋(因今早落雨, 出家落雨我地多數著涼鞋), 我同佢講:我知你好想著Thomas, 但返學係要著白鞋架, 咁啦我袋住Thmoas鞋, 你放學時著啦, 都唔制, 自已除晒D襪同鞋. 結果我同工人夾手夾腳同佢著翻D襪同鞋, 抱起佢返學囉

珍珠宮

原文章由 monthousand 於 08-9-19 18:12 發表
以今朝為例
反學著好校服, 同佢著白鞋, 但佢死都要著Thomas涼鞋(因今早落雨, 出家落雨我地多數著涼鞋), 我同佢講:我知你好想著Thomas, 但返學係要著白鞋架, 咁啦我袋住Thmoas鞋, 你放學時著啦, 都唔制, 自已除晒D襪同鞋. 結果我同工人夾手夾腳同佢著翻D襪同鞋, 抱起佢返學囉...

你做得ok呀
細路仔既野係咁架, 不停test 你既底線
試多幾次佢知道媽咪係話事人, 就唔會太過份架喇.

呢個係過渡期, 你要堅定立場就可以順利過渡喇. add oil

大宅

Thanks.. 希望E個過渡期快D完

男爵府

我個仔五歲半啦,一次都未打過,鬧都好少,佢BB時脾氣好臭,一係唔喊,一喊就十號風球(我阿媽咁樣佢),但我由佢BB時就同佢講道理,唔理佢識唔識聽,總知同佢講出街要拖住媽媽,唔好亂發脾氣,要聽媽媽話等等...... 到佢識行識走,出街會主動拖我隻手,好少扭計發脾氣,就算佢係街扭計喊,我都只會拖埋佢一邊,同佢講佢要喊就喊啦,我會等佢喊完至繼續行,但係我唔會因為佢喊而俾佢做想做的野,同佢講時唔需要大聲,唔需要鬧佢,只需要語氣堅定,隔一陣問佢喊完未,未就繼續等,等到佢自己話喊完,就繼續行程。試得兩、三次,佢知扭同喊都冇用,就冇再發生同樣情況啦!

大宅

謝謝你的分享, 其實係假期我係會咁做, 但無奈佢返學時我又要反工, 趕到死死下, 無可能等到佢收聲

複式洋房

各位媽咪好.

我的囝囝今年8歲 今年小四.由佢出世到小一, 我只係打過佢一次手掌. 當時佢唔夠一歲. 因為佢攪我99部氧氣機. 我當時同他一齊看部機條喉..... 嫲嫲較部機....... 然後對住部機講, 他以後不可攪這部機. 之後, 他就沒有再攪了....我每次都同佢講道理.... 佢好受... 好好...

我之前聽敎仔的講座, d媽咪話d小朋友點點點,我都覺得我個仔一d問題都冇... 所以我一直對我自己的敎仔方法很有信心...

但到佢小二開始, 佢開始長大, 有佢的處事方法, 就開始失控...我有打佢手掌.....
到佢小三, 我有買籐條... 爸爸有用來打過佢....
我開始懷疑我的敎仔方法....

侯爵府

其實個個細路都唔同性格, 有d講就已經得, 有d就出手先攪得掂.
唉, 有邊個老豆老母想郁手架!!! 你估我地癲架咩!

珍珠宮

原文章由 Super-Man 於 08-9-24 17:51 發表
其實個個細路都唔同性格, 有d講就已經得, 有d就出手先攪得掂.
唉, 有邊個老豆老母想郁手架!!! 你估我地癲架咩!

我覺得, 細路仔 ..

打得多, 會奀皮
鬧得多, 會當耳邊風
罰得多, 當你唱歌
讚得多, 會麻木

其實每樣要適可而止, 軟硬兼施

[ 本文章最後由 sasa@uk 於 08-9-25 06:54 編輯 ]

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

一個三歲幾的小朋友, 唔多唔少都會有發脾氣及扭計的時候... 完全明白有d媽媽會係街到鬧仔.... 實在教仔有時都幾勞氣....

我唔主張打... 我怕我會忍唔住越打越狂.... 由囝囝bb時, 唔理佢識唔識, 明唔明, 照講道理... 到宜家三歲, 都唔洗用打呢個方法....

有時都要硬起心腸....

教仔, 真係一場角力賽... 好考IQ & EQ... 努力啦

複式洋房

我都好想同大家分享我同仔仔的心得

我個仔今年4yrs由細到大我都無抱佢,佢都無叫我抱佢就算係巴士sleeping要落車我都叫醒佢要佢自己行都唔會cry佢都好聽話,因為佢知道我有心臟病所以每樣野都好聽話.
但佢此終佢都係小朋友會有naughty時候,我就會罰佢企,有次佢唔做功課我打佢,從此佢一唔聽話我就打佢,有一日我兩食dinner時,佢話媽咪我想同你講野得唔得, 我話食dinner有野快d講,食咁慢仲講唔使做功課呀,仔仔放下飯捉住我隻手同我講,你唔好成日打我,我會唔開心,我會痛我想哭,我哭你又打我,所以每次你打我,我都唔咁大聲哭,驚你唔開心,我以後會聽話,你唔好成日打我,我錯你同我講我會改,媽媽我好愛你
當時我完全o咀,係呀why我會變到成日打佢,其實佢都好聽話,我發現自己係好錯,從此之後我兩發現任何一方有錯就會講比對方聴,叫對方唔好這樣.

首頁

尾頁

跳至