懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

打算請陪月嘅mami

我下星期會interview 2 位陪月, 你地可唔可以俾d意見我要問dセ野問題?

我本來覺得唔駛咁早請, 但我d friend話早d準備好, 可以慢慢揾個啱心水....

複式洋房

原文章由 Tigerpooh 於 08-9-19 10:14 發表

咁你係比左錢先睇, 定係睇完ok先比錢架?
同埋係當自己去探病咁走上去睇房, 定係同姑娘講叫佢安排架?

我去到counter問d姐姐話我地想係仁安生,可唔可以睇下房同埋其他設備,跟住個姐姐就帶我地去睇。睇完個得ok先問個姐姐係邊度交埋deposit

大宅

mamadi,

Hi ! 我都係9月18日係贊育飲糖水. 9月初已經度左頸皮, 不過無加錢即日抽血, 所以9月底至再去抽血.
你個result係low risk, 咁係咪即係唔洗抽羊水, 咁你最後決定抽唔抽呀.

thx.

男爵府

HI 大家好! 我都嚟報到...

toto_c9/威爾斯/2月25日/大埔王少清健康院及蔡玉醫生
littlelittepig/浸會/2月27日/巫少慈醫生
wingl410/威院/2月28日/粉嶺健康院+蔡玉醫生/33/1stB
brightchild/屯門/3月1日/容鳳書健康院+張慧
15B/伊院/3月2日/西九友健康院+伊院+黃逸華醫生
hazel0412/威院/3月2日/粉嶺健康院
chan0303/仁安/3月3日/廖琳娜醫生
Exactly娘/浸會/3月3日/ 盧乃本
xowpooh/浸會/3月5日/東區+盧乃本
Caewy1021/嘉諾撒/3月4日/將軍澳醫院+尹鎮偉醫生
tiffo305/東區/3月5日/張國良醫生
cowbbma/廣華/3月5日/廣華+林翠苗醫生
mrs.ip/威院/3月5日/瀝源健康院+龔羽一醫生
Happy937/養和/3月7日/鴨利洲健康院+贊育+羅趙豐/30/1st baby
TOleung/法國/3月7日/廣華+黃婉霞
Lawrence嫂/浸會/3月12日/廣華+梁鳳霞
queenie_shum/3月13日/廣華+林慧儀
住家女人/威院/3月14日/大埔黃少清健康院及蔡玉醫生
tvkittymama/法國/3月14日/Dr. Clement Lew
reomum/浸會or廣華/3月15日/廣華+周美仙
anson2007/屯門/3月16日/林凝芷
茶葉蛋/東區/3月16日/東區醫院+余啟文
Spo918/東區/3月17日/東區醫院+NANCY FOK
florencekebin/法國/3月18日/廣華+曾祥風
maniapril/港安/3月18日/胡廣森
jababy/伊院/3月18日/吳崇傑醫生(仁安)
cherryccm/威院/3月18日/王少清+蔡玉醫生or陳帆醫生/30/1st baby
neko1234/聯合/3月19日/TKO健康院+趙康誠
wsst/仁安/3月19日/尤漢維+周敏姬醫生
士丹利妻/東區/3月19日/東區醫院+潘錫昌
msbear/浸會/3月20日/劉玉鳳
Wah.wa/仁安/3月20日/廣華+余啟文醫生
betty10/仁安/3月20日/仁安袁靄珊醫生
marchbaby/港安/3月21日/廣華+胡廣心
jinglepop/仁安or威院/3月21日/吳崇傑+馬鞍山健康院
adriant/仁安/3月22日/余啟文醫生+瀝源健康院
mamadi/養和/3月23日/養和+林勇行醫生+贊育
happysummer/嘉諾撒/3月23日/陸國輝醫生
Tigerpooh/仁安/3月23日/余啟文醫生+廣華
Lauren / 仁安 / 3日24曰 余啓文/ 第二胎 /哈!高齡產婦
初生媽/威院/3月25日/瀝源健康院+戚本賢醫生/34/1stB
bblui88 / 法國 / 3 月26日曾祥風
moneychan/廣華/3月27日/張智醫生
holam2222/法國/3月27日/廣華+曾祥風
carmenbobo/法國/3月28日/ 廣華+林翠苗醫生
竹竹/浸會/3月29日/蘇惠林醫生
maipo/仁安/4月2日/廖琳醫生+陳帆醫生
elaine_272/威爾斯/4月7日/沙田健康院+張國良醫生
haylie媽媽/浸會/3月16日/蕭景生醫生
fion/威爾斯/3月30日/沙田健康院+吳崇傑醫生

大宅

唔早啦..我個朋友1月生得, 找陪月時, d陪月已被人book哂..同麻d陪月同我朋友講, 通常生之前6個月前便要book..

數數下, 我地還有6個月咋...

原文章由 Happy937 於 08-9-19 11:53 發表
打算請陪月嘅mami

我下星期會interview 2 位陪月, 你地可唔可以俾d意見我要問dセ野問題?

我本來覺得唔駛咁早請, 但我d friend話早d準備好, 可以慢慢揾個啱心水.... ...

大宅

eee..我都係18號飲糖水架.. 原來同你同一日一齊去.. hahaa..

我決定唔抽羊水.. 私家同贊玉e生都唔贊成我抽.. 因為始終有風險

原文章由 origins 於 08-9-19 13:20 發表
mamadi,

Hi ! 我都係9月18日係贊育飲糖水. 9月初已經度左頸皮, 不過無加錢即日抽血, 所以9月底至再去抽血.
你個result係low risk, 咁係咪即係唔洗抽羊水, 咁你最後決定抽唔抽呀.

thx. ...

大宅

原文章由 mamadi 於 08-9-19 13:28 發表
唔早啦..我個朋友1月生得, 找陪月時, d陪月已被人book哂..同麻d陪月同我朋友講, 通常生之前6個月前便要book..

數數下, 我地還有6個月咋...

セ原來真係要咁早請...
我已經約左朋友介紹的陪月今個禮拜日上嚟我屋企interview

大宅

原文章由 Happy937 於 08-9-19 14:29 發表

セ原來真係要咁早請...
我已經約左朋友介紹的陪月今個禮拜日上嚟我屋企interview

我都想知要問d咩, 因為我地都諗住請, 上次我個護士friend介紹左一個比我, 係佢同事個家姐, 話好有經驗同好好, 比左電話我地, 都仲未聯絡佢, 都好想知要問d咩...

大宅

原文章由 littlelittlepig 於 08-9-19 14:34 發表

我都想知要問d咩, 因為我地都諗住請, 上次我個護士friend介紹左一個比我, 係佢同事個家姐, 話好有經驗同好好, 比左電話我地, 都仲未聯絡佢, 都好想知要問d咩... ...

啱啱揾到呢條link
http://cantong1001.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=712022

我仲叫左個陪月帶埋以往僱主reference letter + 陪月証書上嚟面試.

你個陪月幾$$$?

我會in 兩位, 一個收$11000, 另一個收$8500-9000, 每週返六天, 每天8小時

大宅

原文章由 mamadi 於 08-9-19 13:30 發表
eee..我都係18號飲糖水架.. 原來同你同一日一齊去.. hahaa..
我決定唔抽羊水.. 私家同贊玉e生都唔贊成我抽.. 因為始終有風險

我有個朋友, 佢都叫我唔好抽羊水,
佢幾年前生時, 羊胎水早在成3個幾月穿
咁我BB就早左個幾月出世,
一直係氧氣箱訓左幾個月先出到院。
佢個醫生就同佢講, 佢抽羊水時,
個孔一直都埋得唔好
可能咁所以佢咁早穿羊水
所以佢堅決叫我唔好抽羊水

大宅

原文章由 Happy937 於 08-9-19 11:53 發表
打算請陪月嘅mami

我本來覺得唔駛咁早請, 但我d friend話早d準備好, 可以慢慢揾個啱心水.... ...

你請陪月係主要幫你補身, 定或湊小朋友?
你可以問問佢d補身知識, 例如邊d食得邊d野唔食得,
睇下佢講得清唔清楚,
如果要幫手湊BB
咁我估你可以問下佢點沖奶呀、沖涼呀
其實都好撞手神,
如果係朋友refer既,
會安心dd

男爵府

我都番黎報到先^^
順便update埋個list!
toto_c9/威爾斯/2月25日/大埔王少清健康院及蔡玉醫生
wingl410/威院/2月28日/粉嶺健康院+蔡玉醫生/33/1stB
Caewy1021/嘉諾撒/3月4日/將軍澳醫院+尹鎮偉醫生
Happy937/養和/3月7日/鴨利洲健康院+贊育+羅趙豐/30/1st baby
住家女人/威院/3月14日/大埔黃少清健康院+蔡玉醫生/23/1st B
tvkittymama/法國/3月14日/Dr. Clement Lew
Spo918/東區/3月17日/東區醫院+NANCY FOK
cherryccm/威院/3月18日/王少清+蔡玉醫生or陳帆醫生/30/1st baby
jinhlepop/仁安or威院/3月21日/吳崇傑+余啟文
Lauren / 仁安 / 3日24曰 余啓文/ 第二胎 /哈!高齡產婦
初生媽/威院/3月25日/瀝源健康院+戚本賢醫生/34/1stB
elaine_272/威爾斯/4月7日/沙田健康院+張國良醫生

男爵府

唔知有無mami同我一樣呢~
我前2日訓起度摸住個肚~
我直頭摸到阿b d心跳~
我即刻叫我c6摸啦!
佢都摸到我個肚係咁跳~
我地2個緊係好開心啦!!

大宅

hi 各位你好,
我很遲先來報到呢, 我都係0903預產期, 原來好多mami都係睇余啟文, 我都係呀~ 我第二胎了, 上一胎係搵江孟儀生, 可惜佢又遠又多人, 仲多左好多國內人士睇, so我都係搵個屋企附近的余醫生了~~ 不過最衰book唔到法國生, 上次法國生真係又平又c服架, 唔知仁安o唔ok呢, 有dd驚添!

我上一胎係06年生, 當時我仲39週先決定開刀, 估唔到依家4個月唔夠就要比deposit, 真係好卡張下!

大家多多指教啦下!!!

大宅

你第幾週呀? 我都見到個肚係咁跳, 但係我唔sure呢d係唔係就係阿b心跳呢...hehehe...

原文章由 住家女人 於 08-9-19 23:10 發表
唔知有無mami同我一樣呢~
我前2日訓起度摸住個肚~
我直頭摸到阿b d心跳~
我即刻叫我c6摸啦!
佢都摸到我個肚係咁跳~
我地2個緊係好開心啦!!

大宅

16週左右就會有胎動架喇~~
越大個就越易feel到, 胎動真係好感動哩!

原文章由 cherryccm 於 08-9-19 23:50 發表
你第幾週呀? 我都見到個肚係咁跳, 但係我唔sure呢d係唔係就係阿b心跳呢...hehehe...

大宅

我都來報個遲到先

住家女人/威院/3月14日/大埔黃少清健康院+蔡玉醫生/23/1st B
jinhlepop/仁安or威院/3月21日/吳崇傑+余啟文
s_s/仁安/3月21日/余啟文/ 2nd baby/ 我都很大年紀了

民房

我要update下呀

chan0303/威院/3月3日/廖琳娜醫生
住家女人/威院/3月14日/大埔黃少清健康院及蔡玉醫生
jinglepop/仁安or威院/3月21日/吳崇傑+馬鞍山健康院
haylie媽媽/浸會/3月16日/蕭景生醫生
fion/威爾斯/3月30日/沙田健康院+吳崇傑醫生
girl born on 22/2/09

大宅

我都好想快d feel 個胎動呀!!! 很祈待~~

原文章由 s_s 於 08-9-20 00:00 發表
16週左右就會有胎動架喇~~
越大個就越易feel到, 胎動真係好感動哩!

大宅

想update 資料, 應該跟edd, 定放最尾呀?

ckymama/瑪麗/3月22日/鴨利洲健康院+贊育+鄧遠釗/33/2ND baby

首頁

尾頁

跳至