婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

我送2張蘿蔔糕券俾99,佢冇多謝,仲要嫌三嫌四.

wcpcelia    發表於 16-2-5 14:23
la_source    發表於 16-2-2 11:55

大宅

可能佢覺得你應份做,覺得理所當然
我99又係,我媽年年都會整幾底糕比佢,佢都係講左句,幫我同你媽講句多謝咁囉,又係覺得外家要討好男家是應份咁

珍珠宮

Lovebaby2014 發表於 16-2-2 13:33
可能佢覺得你應份做,覺得理所當然
我99又係,我媽年年都會整幾底糕比佢,佢都係講左句,幫我同你媽講句多 ...
起碼佢識得講句多謝!

咁又好奇,你99有冇女? 咁99又使唔使討女婿個邊?

翡翠宮

做好自己本份就算,同佢計較咁多咪等自己唔開心

侯爵府

我的育兒心得勳章

回覆:我送2張蘿蔔糕券俾99,佢冇多謝,仲...

好過我比三千佢串返我以為比三千佢好多啦!

wcpcelia    發表於 16-2-5 14:23

珍珠宮

cream090909 發表於 16-2-2 15:57
好過我比三千佢串返我以為比三千佢好多啦!
我覺得基本性質一樣..........

佢地都係唔識多謝人, 仲要覺得老馮, 仲係到彈三彈四.............

美菲絲    發表於 16-2-3 15:10

侯爵府

我99年年都喺甘!中秋送月餅,年尾送年貨,新年送禮都喺甘……由結婚前已經喺甘,我走入佢哋廚房打開雪櫃放我自己送嘅禮入去,完全唔會禮貌接禮。

呢兩三年開始我周圍唱俾人聽,問人哋啲父母喺唔喺甘嘅文化,唱到c6知佢阿媽小家失禮。今年我c6直頭當佢小朋友甘話甘教,問點解唔走睇下人哋送咩禮應吓人,點解唔轉告親家一聲,點解唔同人哋講聲有心喇

咸蛋三寶飯    發表於 16-2-2 18:24
Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

男爵府

畀面勳章

既然都唔識感恩,你仲送野畀佢,下次慳返啦,留番自己食好過﹗

美菲絲    發表於 16-2-3 15:10

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我媽整佐D XO醬, 比佐一樽我99, 佢話佢細佬好中意食, 問我媽仲有無?
我媽再拎多一樽比99.
早幾日我99拎佐來煮餸, 同其他人咁講: 佢(即係我)阿媽整架, 嘩~ 咁鬼辣, 辣C人咩人(無錯, 我99當時啲語氣和表情係--> )

我當時堅, 我媽出埋錢, 整埋比你, 仲比埋你外家, 佢無同我媽講過一句多謝都算啦! 仲係度咁講野, 一D家教都無
如果阿99你唔啱食, 應該收到第一樽啲時候, 私底下送比佢細佬就得啦(做咩仲叫人再拎JEL)
收到人地啲自家試醬料, 正常啲人都會煮之前試一試味再決定落幾多架啦, 佢識唔識野架

所以我當住全部人面前講: 唔啱食, 唔好要啦, 送比人唔好"SIDE"

跟住佢定晒格, 然後扮無野

我都同我媽講過架啦, 掉落垃圾桶都唔好比野我99(費事貼錢賣難受)

美菲絲    發表於 16-2-3 15:11

子爵府

哇!我99,直頭我唔會送。一定聽鬧,要洗錢就哦,哦足你幾年。

男爵府

引用:+本帖最後由+me920+於+16-2-2+11:46+編輯+\\

原帖由 me920 於 16-02-02 發表

我送2張蘿蔔糕券俾99,佢冇多謝,仲要嫌三嫌四. ...
下年慳返!

美菲絲    發表於 16-2-3 15:12

大宅

回覆:cream090909 的帖子

下年一蚊都唔好俾,俾佢仲要俾佢串,咩人黎架

美菲絲    發表於 16-2-3 15:12

侯爵府

引用:既然都唔識感恩,你仲送野畀佢,下次慳返啦

原帖由 aptcan 於 16-02-02 發表
甘又唔好唔送~~除非99自己開口叫妳唔洗送,老公同時又聽到&同意。

有位佢入,妳唔送禮女家唔個點教女,新年俾佢唱到全邨都知

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

aptcan 發表於 16-2-2 16:49
早兩星期, 我未拎到券, 佢已開聲問我係咪有野俾佢啦!

佢老馮架!

唔俾佢咪開聲叫你俾囉, 開到聲唔通唔俾佢咩?

況且我唔買, 咪要我老公買囉, 佢買肯定仲貴啦, 唔識等有折先買, 仲蝕!

珍珠宮

咸蛋三寶飯 發表於 16-2-2 16:57
下年慳返!
早兩星期, 我未拎到券, 佢已開聲問我係咪有野俾佢啦!

佢老馮架!

唔俾佢咪開聲叫你俾囉, 開到聲唔通唔俾佢咩?

況且我唔買, 咪要我老公買囉, 佢買肯定仲貴啦, 唔識等有折先買, 仲蝕!

咸蛋三寶飯    發表於 16-2-2 18:27

珍珠宮

Huuu 發表於 16-2-2 16:34
我99年年都喺甘!中秋送月餅,年尾送年貨,新年送禮都喺甘……由結婚前已經喺甘,我走入佢哋廚房 ...
你就好啦, 可以"教導"返99轉頭!

我99不嬲自我感覺良好, 完全唔覺自己有問題的, 不可教也.

水晶宮

下年就唔好送,費事又俾人嫌棄

大宅

睇開d la,做左本分就算。唔好聽咁多野入耳,咁做人會開心d。

男爵府

me920 發表於 16-2-2 11:34
我送2張蘿蔔糕券俾99,佢冇多謝,仲要嫌三嫌四.
我真的唔明白, 點解D 99們好似冇受過教育咁,
唔明唔明,

我奶奶都差唔多, 幾年前比過錢佢好似老奉, 從此我慳返

別墅

我99又係一樣,自己整左面包,蛋糕,芋頭糕,c6話99鍾意食先俾佢,佢一句多謝都冇,我問佢好唔好食,佢答我唔知,冇食到,吹脹,買左冬菇花膠俾佢,又係多謝都冇,唔係奉旨要俾佢,基本禮貌都冇

首頁

尾頁

跳至