自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

回覆:TTPIG 的帖子

唔算高,也不算矮,兩歲三個月身高生長缐50 係90cm。我個囝一直keep住50生長線。

大宅

回覆:C9Fa 的帖子

早排新聞話易潔鑊物質會影響小朋友高度,懷孕同有小朋友既媽咪要注意下

男爵府

回覆:高度不夠, 轉介醫院

樓主,若然你仔仔日後因高度與正常人有異而受歧視,你就會知道今日浪費你小小時間去睇醫生,跟進係值得!!

而且你仔仔禁細,唔識自己去睇醫生,唔知自己高度要跟進,你係負責照顧佢果個黎架! 要有責任感呀媽咪!

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

身為父母如果仔女發展慢點會唔擔心?而家有政府幫你跟當然值得去拉

男爵府

BK Milk勳章

我個仔偏瘦偏矮,4歲去健康院驗眼時填問卷話覺得小朋友過瘦,姑娘了解完話唔知原因,但我仔長期聞氣,所以叫我先返呼吸科問下有冇影響先。上星期呼吸科覆診,醫生話唔關事,但可以話俾大家知,我地手上本健康紀錄册d生長線已經唔準,醫院個系統有新數據。睇番每次覆診磅嗰個數,醫生話生長都唔算好差喎。

大宅

引用:Quote:原帖由 ho-him 於 16-02-04 發表我15

原帖由 mandelicious428 於 16-02-05 發表
我157, 老公174, 我仔3歲9個月,115cm , 高到無人信佢3歲幾,但我仔由細到大都夜訓,又訓得少,不過我其實 ...
我都係驚.高又驚,矮又驚

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

引用:Quote:原帖由+mandelicious428+於+16-02-05

原帖由 ho-him 於 16-02-05 發表
我都係驚.高又驚,矮又驚
115 cm?? 真犀利,好高喎

子爵府

回覆:C9Fa 的帖子

我女歲幾兩歲,健康院姑娘就係見佢細粒,生長線又跌得幾明顯,都轉介見兒醫院科醫生,去到做評估,分析小朋友一般起居飲食,父母身高… 之後兒科醫生安排我女去見營養師先(人人情況不同呀),若果情況未能改善,就再安排其他野,不過我女半年後,營養師見佢冇大問題,所以唔洗做其他野。

伯爵府

我女6歲,偏細粒,全班最婑,睇到呢個post有啲擔心,點樣可以去check?健康院又唔使返!

davywm    發表於 16-2-5 14:17

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

引用:我個仔偏瘦偏矮,4歲去健康院驗眼時填問卷

原帖由 littlegoldfish 於 16-02-05 發表
我個仔偏瘦偏矮,4歲去健康院驗眼時填問卷話覺得小朋友過瘦,姑娘了解完話唔知原因,但我仔長期聞氣,所以 ...
長期聞氣一定有影響高度,有類固醇藥物在內

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

大家担心我過來人非常明白,我個仔又係偏瘦偏矮
由細到大係健康院檢查都係生長線最低一條

小一似K2, 小五似小三,升中比人問係咪小五….
年年問私家醫生話唔怕的,只要仔健康便好

呢個担心一直都去年,我仔14yr
突然高過我(159),15yr快高過daddy (165)
所以大家平常心去檢查(有跟進就去跟進)便可,不要太担心

祝大家仔仔女女快高長大!

davywm    發表於 16-2-5 14:18

男爵府

引用:Quote:原帖由 ho-him 於 16-02-04 發表我15

原帖由 mandelicious428 於 16-02-05 發表
我157, 老公174, 我仔3歲9個月,115cm , 高到無人信佢3歲幾,但我仔由細到大都夜訓,又訓得少,不過我其實 ...
我記得你仔仔好細果陣就發展好好架,應該都冇問題喇。我個就來3歲九個月,95cm吖

大宅

我仔2歲幾人健康院度高,姑娘話連個身高表最底果條線都唔夠,要入去見醫生,醫生話要瞓係度度先夠準喎,又夠,剛剛好,話觀察住先。姑娘眼超超個醫生,仲安慰我唔擔心,做多d運動。我平時都每半有去醫院覆診,每次都有度高,慢慢追返身高線去到中間線。

Flower

男爵府

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+littlegoldfish+於+16-02-05+

原帖由 roseip 於 16-02-05 發表
長期聞氣一定有影響高度,有類固醇藥物在內
但醫生話吸入式其實已經係好低量,唔會影響喎

珊瑚宮

引用:仔仔四歲,+高度不夠,+健康院轉介醫院.有冇

原帖由 C9Fa 於 16-02-02 發表
仔仔四歲, 高度不夠, 健康院轉介醫院.

有冇人試過? 去醫院做咩架? 有冇藥食? 還是只係定期監察?

大宅

我仔從小已有哮喘,係上小學便停用藥,只係病倒咳才聞氣,但身高已追返中位線,而且不是全班最細粒的一個,反而佢讀4年班時有個女同學好似幼稚園高班,聽我仔講佢話佢媽話佢有病。

Flower

大宅

引用:我發覺d小朋友吾訓同食得小係高吾到。你地

原帖由 luppy 於 16-02-04 發表
我發覺d小朋友吾訓同食得小係高吾到。你地個d係咪
唔係,我仔食得訓得,但係3歲半都係得93cm

男爵府

引用:仔仔四歲, 高度不夠, 健康院轉介醫院.有冇

原帖由 C9Fa 於 16-02-02 發表
仔仔四歲, 高度不夠, 健康院轉介醫院.

有冇人試過? 去醫院做咩架? 有冇藥食? 還是只係定期監察?
去醫院抽血(因為有D內分泌的問題都會影響發育),之後定期check!
值唔值就好主觀。
我細女喺健康院自3個月開始就因為矮refer去醫院,仲要好多次,連醫院病房醫生都認得佢,醫院醫生話正常,但健康院醫生係都要refer去。
之後到個女6個月,已經refer咗3、4次,所以我連健康院都無再去

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

男爵府

引用:Quote:原帖由+luppy+於+16-02-04+發表我發

原帖由 chunmui000 於 16-02-06 發表
唔係,我仔食得訓得,但係3歲半都係得93cm
3歲半有93cm,好正常呀!

男爵府

引用:我仔從小已有哮喘,係上小學便停用藥,只係

原帖由 Flower 於 16-02-05 發表
我仔從小已有哮喘,係上小學便停用藥,只係病倒咳才聞氣,但身高已追返中位線,而且不是全班最細粒的一個, ...
病倒咳才聞氣,是醫生指引嗎?之前有個醫生訪問話:好多家長怕聞氣的類固醇有副作用,不敢長期給小朋友用,病發才用,對病情幫助不大,嚴重是肺已纖維化等等......, 所以叫家長不要自行減薬

首頁

尾頁

跳至