跳至

首頁

尾頁

別墅

邊個媽咪會去?

別墅

回覆 #1 CreativeAccount 的文章

hello, 我會帶埋表妹(2歲半)去玩.
我想會很多人去.

別墅

回覆 #1 condy 的文章

我都驚太多人, 到時乜都問唔到呀...

我對孖仔諗住下年二三月入學, 想問多少少野, 不過帶佢兩條友去玩下先...

可唔可以早少少入去?

別墅

原文章由 CreativeAccount 於 08-9-19 16:15 發表
我都驚太多人, 到時乜都問唔到呀...

我對孖仔諗住下年二三月入學, 想問多少少野, 不過帶佢兩條友去玩下先...

可唔可以早少少入去?
不用擔心, 到時有間bb玩具室比佢玩會有老師或校長講解學校運作.另外有個課室可以穿做型衫記得帶相機去影呀

別墅

回覆 #1 condy 的文章

喂~ 唔該哂!!!

大宅

thanks

原文章由 condy 於 2008-9-19 16:40 發表
不用擔心, 到時有間bb玩具室比佢玩會有老師或校長講解學校運作.另外有個課室可以穿做型衫記得帶相機去影呀

CANNY's Blog 請按『個人網頁』

大宅

anybody visit tofay & any comment ??

別墅

我個人意見:

1. 整體感覺唔錯, 老師比較有heart

2. 最滿意係有得比上午班同學, 留低學自己食飯($25 餐), 以及其他安排靈活

3. 男英語(MR TIN)老師好肯同小朋友玩, 但女英語老師可能大肚, 心情唔係咁好, 我見佢笑得好辛苦咁...我恐怕佢生仔得番男老師頂哂

4. 可能小西灣(或柴灣)校網都係唔算好, 銜接學校方面冇乜特別優勢... 同外面一樣, 都係要靠個B 自己...

我主張兩個B 活動教學, 老師話港大同學會小學較好, 但都唔算易入, 漢華, 而柴灣其餘較多人揀都係聖米迦勒, 培僑等, 但老師評語都係一般, 以乎意味都係要揀跨區...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我個仔上年都係留係學校食lunch...
對於小學, 個幾間都唔錯.. 當然唔可以同名校相提並論啦...

別墅

回覆 #1 lojo11 的文章

老師都好強調, 肯比千零蚊一個月學費, 港大同學會係好, 但要個別interview, 我都有興趣呢間試下...

翡翠宮

港大同學會係好, 不過好似好多人爭的...

別墅

回覆 #1 lojo11 的文章

就係啦, 大把人比得起千幾蚊, 我主要唔想兩個囝囝咁填鴨式教育(我自己都係受害者), 同埋佢兩個條命唔似好讀得書, 我寧願教到佢地做活一d, 可以在佢地興趣方便發展仲好...

翡翠宮

佢地仲有中學部, 不過就遠d...

公爵府

牛年勳章

原文章由 lojo11 於 08-9-25 18:34 發表
佢地仲有中學部, 不過就遠d...

咁快諗中學.......

大宅

same idea

Canny has applied Good Health on open day

原文章由 CreativeAccount 於 2008-9-25 14:33 發表
就係啦, 大把人比得起千幾蚊, 我主要唔想兩個囝囝咁填鴨式教育(我自己都係受害者), 同埋佢兩個條命唔似好讀得書, 我寧願教到佢地做活一d, 可以在佢地興趣方便發展仲好... ...

翡翠宮

我都係聽d朋友講, 如果揀港大同學會, 最好讀埋佢間中學, 因為佢地的教學方式同一般的學校唔同, 讀完小學未必接到一般的中學... 不過我仲未詳細check, 以上的comment都係聽番黎...

別墅

回覆 #2 carol666 的文章

我兩個都申請左... 先... ($30 位者)

唔係快, 因為港大同學會係一條龍黎, 你入去, 預埋上中學好D, 但在黃竹坑, 遠係遠少少, 但果度環境幾好

http://www.hkugac.edu.hk/

老實, 我睇左個網頁, 真係似半國際學校的做法, 真係打返出讀全資/津學, 咁就唔好入港大同學會小學了...

別墅

嘩好恐怖!!

http://hk.news.yahoo.com/article/080928/4/8gc2.html

翡翠宮

申請入小學仲勁過我地去見工...

首頁

尾頁

跳至