論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

上個月簽左個菲,香港18個月,話太太無野做,唔要工人,我打埋比太太問過都話係,尋日AGENT同工人去入境署見亞SIR,亞SIR話要前僱主簽多封信話無野做自己照顧小朋友,所以唔要工人,咁就可以做完約,前僱主死都唔肯簽,而家工人做唔到完約當海外,我仲要等多3個月,點算?

la_source    發表於 16-2-4 16:23

水晶宮

引用:上個月簽左個菲,香港18個月,話太太無野做,

原帖由 pollyyim 於 16-02-04 發表
上個月簽左個菲,香港18個月,話太太無野做,唔要工人,我打埋比太太問過都話係,尋日AGENT同工人去入境署見亞SI ...
不如你自己打電話問下入境處何謂“完約”、“斷約” 及兩者在申請新工人visa 有咩分別。

d工人如斷約攪新visa 要3個月先攪到, 佢地個l咪食榖種?

水晶宮

回覆:比前僱主扼左

如果前僱主已通知入境處個工人已離職, 好難再叫前僱主寫多一封信去解釋點解終止合約, 畢竟前僱主冇責任幇工人揾新工或協助佢申請新visa.

伯爵府

上個月簽左個菲,香港18個月,話太太無野做,唔要工人,我打埋比太太問過都話係,尋日AGENT同工人去入境署見亞SI ...
我睇了幾次但都唔係好明。

一般斷約6-8星期出到visa, 唔明點解要12個星期? 前僱主做ftm所以唔需要工人。 我諗唔到點解唔肯簽,因為工人只做了18個月,僱主是不需要比遺散費的。係咪工人有另外啲嘢而比僱主炒?

伯爵府

pollyyim 發表於 16-2-4 15:41

你只在傾電話傾, 點可以證實佢真係前僱主? 會唔會嗰個其實係AGENT or 工人的朋友 ?

已經做咗18個月都要斷約, 我覺得好可疑.
如果雙方同意, 最早可以提早42日完約 (即係做22.5個月就可完約), 如果只係無嘢做, 點解唔比個工人留多4個半月 ?!

你有無諗過, 既然前太太覺得工人OK, 肯電話同你傾, 點解又唔肯簽封信?!
我認為有2個可能, 1是同你傾的根本不是前太太. 電話冒認無憑據可查, 但冒簽就大罪好多, agent不敢冒簽, 所以話前太太不肯簽.
2是其實前太太想找個藉口換工人, 如果佢簽咗就短期內不能請工人, 所以拒簽.

我覺得你應該同AGENT傾吓, 叫佢幫你取消申請, 轉另一個工人比你.
如果AGENT比過佢前合約你睇, 你亦可以寄信去前太太家, 求證呢件事.

ee6699    發表於 16-2-16 13:49
333s    發表於 16-2-8 12:38

公爵府

ppsfung 發表於 16-2-4 16:35
你只在傾電話傾, 點可以證實佢真係前僱主? 會唔會嗰個其實係AGENT or 工人的朋友 ?

大宅

入境署話僱主移民,財務問題或死亡可以做完約架,前僱主工人未走前就話無問題會同入境署講自己無野做唔要工人,但原來係想炒工人怕留工人多1個月工人玩野所以扼佢,累埋我啊。我今日再打比前僱主佢先同我講呢埋說話。

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:pollyyim 的帖子

咁就真係唔算完約,係斷约,要離境當海外申請

伯爵府

pollyyim 發表於 16-2-4 17:49
入境署話僱主移民,財務問題或死亡可以做完約架,前僱主工人未走前就話無問題會同入境署講自己無野做唔要工 ...
我都試過差不多情況, 有個斷約工人表面睇落OK, 上個約做咗一年幾,
AGENT話前僱主請佢返去照顧阿媽, 後來老人家排到老人院, 所以斷約。

請左返去就後悔, 個工人對BB無愛心無耐性, 又成日記錯時間. 後來問返個agent, 先講我知前僱主嫌佢成日做錯嘢, 所以抄咗佢, 寧願比阿媽住老人院.

經過呢次, 唔敢請斷約工人.

大宅

而家agent退全數比我,但我無工人用呢。

水晶宮

引用:而家agent退全數比我,但我無工人用呢。

而家agent退全數比我,但我無工人用呢。
塞翁失馬 焉知非福

agent 退錢比你, 好过你請咗個唔妥當工人返屋企

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

荃灣區?

伯爵府

有d似我識既工人但佢話佢簽約唔係照顧nb

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:比前僱主扼左

我都識僱主真係呃後任僱主,就係怕工人會對屋企人不利,或有痛腳响工人手。唉,連僱主都唔幫僱主,唔通真係中國人嘅基因,最愛自己人斗自己人

333s    發表於 16-2-15 15:51

大宅

引用:Quote:原帖由 pollyyim 於 16-02-04 發表上

原帖由 pandaforever 於 16-02-04 發表
我睇了幾次但都唔係好明。

一般斷約6-8星期出到visa, 唔明點解要12個星期? 前僱主做ftm所以唔需要工人。 ...
不論你請了工人幾耐....完約與否, 只要你話以後唔請工人自己做返, 你都係要比遣散費的。

大宅

係啊,AGENT係荃灣啊.前僱主係葵興

伯爵府

引用:係啊,AGENT係荃灣啊.前僱主係葵興

原帖由 pollyyim 於 16-02-05 發表
係啊,AGENT係荃灣啊.前僱主係葵興
我識果個工人話佢新工荃灣做架喎,你都係?

子爵府

我覺得好多疑點 ... 入境處一向都係除relocation & death 外, 其他中途終止合約都係斷約... 點解你個 case 會例外 ?? 係咪有人講大話 ??

同埋如 agent 肯退錢你搵過另一間好過.. 似呃人多D

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pandaforever 於 16-02-04 發

原帖由 Smileso10 於 16-02-05 發表
不論你請了工人幾耐....完約與否, 只要你話以後唔請工人自己做返, 你都係要比遣散費的。

...
不是做了24個月先要比嗎?

勞工處:

An employer should pay severance payment to the helper if he/she:
is dismissed or the fixed term contract is not being renewed* by reason of
redundancy; and
has not less than 24 months of service with the same employer
immediately prior to the termination.

大宅

引用:Quote:pollyyim+發表於+16-2-4+17:49+入境

原帖由 ppsfung 於 16-02-04 發表
我都試過差不多情況, 有個斷約工人表面睇落OK, 上個約做咗一年幾,
AGENT話前僱主請佢返去照顧阿媽, 後來老 ...
Me too...

首頁

尾頁

跳至