婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我同男家D關係一向都唔算好差, 琴晚食完團年飯, 成晚好好氣氛, 2個姑奶仲叫我地初一早10點返去同海外親友視像團拜. 點知臨走時99突然好細聲同我和老公講, 亞孫女(係我老公同前妻生, 宜家同佢同住)話佢媽咪(前妻)初一早上會同細佬(老公同前妻生既仔)上去拜年, 99叫我地一係初一晚OR初二先去!.. 我真係O晒咀啦!我即刻話遲D先再約, 但其實我內心嬲到陣啦! 宜家直頭唔想去拜年, 但又怕老公難做... 點算?

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你99可能怕你哋(你 & 前妻尷尬), 而你99又好想見果2粒孫, 所以先咁樣建議JEL

大宅

回覆 小肥楊 的帖子

呢個我當然明白啦!但宜家我先係佢新抱BOO! 唔係應該問我地幾時上去先, 再CONFIRM佢前妻咩? 呢幾年都係咁約丫!

翡翠宮

下, 我覺得佢好識做喎
一個朝早解決左; 咁你地幾時去都得啦.
個2個係佢既孫; 初一拜年好正路.

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

你99都系怕你碰見老公的前妻尷尬

男爵府

依99意思做.

大宅

回覆 mini1204 的帖子

明白晒, 原係咁應該咁諗!

用戶要求終止服務

小肥楊 發表於 16-2-5 11:04
你99可能怕你哋(你 & 前妻尷尬), 而你99又好想見果2粒孫, 所以先咁樣建議JEL ...

JM,

你剖析了那位奶奶心態....我相信她亦是這樣想.

但佢咁提意就是給了現任新抱這訊息------你要迴避一下, 我前任新抱要上來(其實目的的確只係在意孫兒吧!)

那位現任新抱會覺得----你當我無到呀! 我點解要迴避呀! 而家邊個先係阿XX 太太呀?

唉!!!! 好難解困.....有無兩全其美方法呢?????!!!!!

樓主, 我理解你點解咁嬲嘅....唉...你如果肯相就...又氣難下呵可!!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

實在係會好嬲!

點解99唔同姑拉夾定先?
而家即係姑拉叫完我, 然後因為前妻去所以叫我地唔好去住。

比我都嬲..

不過樓主, 你嫁你C6時都知佢本身有2個小朋友..
夫妻之間有問題先離婚係必然, 但分隔唔到既永遠都係小朋友。
關係到小朋友, 如果仲細就始終關係到父母。

你嫁左佢幾耐?
你要開始接受同睇淡...
你可以同你C6試下解唔解決到..
如果真係唔得, 我勸你地唔好生小朋友住。
長此下去, 你會非常辛苦。
心理病嚴重真係唯有考慮分開架咋。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

珍珠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章

我答你問題先:

睇你唔開心D咩囉, 如果純係唔開心 "因為前妻去而你冇得去" 好易攪, 直接同C6講不滿。
希望下次唔好咁。
我一定唔會死忍, (除非自己真係唔介意), 過完年會有復活, 會有清明, 中秋..好多好多...

但如果你係唔開心 "呢班人", 意見同上個POST。
冇得攪除非分開。
你C6永遠係人地爸爸。
我慶幸我是水瓶星座.
爸爸是我心中的大樹.
媽媽是我一生的偶像.
姐姐是我一世的知己.
弟弟是我生活的依賴.
多多是我平常的歡樂.
一家人嘛!

用戶要求終止服務

magmag18k 發表於 16-2-5 10:59
我同男家D關係一向都唔算好差, 琴晚食完團年飯, 成晚好好氣氛, 2個姑奶仲叫我地初一早10點返去同海外親友視 ...
不如...你比那位前任新抱先到奶奶家, 踩一踩場( 不竟, 你才是正印嘛)

跟住叫你老公同你(如果你都想的話) 前向遠方的男家親友拜年, 跟住同你生落一落街...行下.

待那位前任走後才上番去.

你會唔會順番小小呢?(俗D 講你會唔會GUR D)

我提意下....希望你好吧!

大宅

回覆 mok239 的帖子

多謝你既分析, 完全講仲晒我內心想法!

其實佢個孫女已經同佢一齊住, 只係前妻同孫仔再上去!

我內心的確有條剌! 因為男家同呢位前妻D關係KEEP得好好, 係因為呢粒男孫!

所以我唔想再參與佢地D家庭聚會, 影響自己心情! 成日就黎就去 大家都辛苦...

美菲絲    發表於 16-2-5 11:43

翡翠宮

畀面勳章

sorry,如果係我,初一同初二都唔會去

既然佢心中自有孫同c6前妻,以後叫佢地照顧佢,唔好滾搞我

將來有自己小朋友,都唔會將重要時間留俾99

日日是好日

侯爵府

回覆:99同我地講.... 你地會點做

如果發生係我身上我都唔開心!自己明明係正室,搞到好似做呀二甘。既然佢係都要約過氣新抱初一上去,甘我果日會同老公去玩,夜晚唔會去。初二會返娘家,佢就排初三啦,要比佢知道,我唔係幾時都得閒,隨傳隨到。

jjj13795    發表於 16-2-6 01:38
係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

回覆 Jolin_Yuen 的帖子

我地結左婚3年, 我當然明白佢背景, 我都係嘗試接受埋佢對仔(中四), 女(20YRS). 但我入門咁耐, 佢D仔女一句亞姨都未叫過我, 佢個仔仲每年暑假都黎我度住, 只見到面會同我`"HI"一聲囉... 不過我老公同對仔女關係都係一般, 父親節一個MSG都無.. 所以我宜家唔會理佢對仔女囉! 我自己就唔會生BB ga la...

用戶要求終止服務

magmag18k 發表於 16-2-5 11:21
回覆 mok239 的帖子

其實佢個孫女已經同佢一齊住, 只係前妻同孫仔再上去!

下!!!! 咁難攪D 喎!!!!

我諗你奶奶覺得最PREFECT 是-----初一那天,你最好要迴避, 等阿前新抱帶埋孫仔上來...開開心心過一DAY...最好就你肯放阿X(即你老公) 上來..

唉....阿JM, 上一代嘅女人係咁...係多多參與阿仔阿女的家庭狀況....

老實講....如果我係你, 我會選擇初一唔上去(如果阿C6 想上去/被叫上去, 我都即刻想)

初二....我都唔太情願上去交戲, 做佢佈景版新抱.

BUT .....大前題, 你想往後同你老公關係點? 你想唔想"迴避" 到有機會因此同你老公開火....又係另一個高難度問題

黠算呢???? (又嬲)(又心淡)(兼唔底呀)

子爵府

magmag18k 發表於 16-2-5 11:31
回覆 Jolin_Yuen 的帖子

我地結左婚3年, 我當然明白佢背景, 我都係嘗試接受埋佢對仔(中四), 女(20YRS). 但 ...

唔叫唔緊要~~~咪唔好接觸囉~~~但又要黎住~~~~黎得住見到齋hi一聲~~~有冇家教呀~~~
又唔係要佢地叫你做媽咪~~~週圍見到識既都叫聲呀姨/auntie啦~~~工人都叫聲姐姐啦下話~~~

個仔都中四~~~唔通佢唔識自己上呀麻到拜年???個前妻要黎咪叫佢過兩日囉~~~為乜要個現任就個前度~~~一係叫個前度以後頂晒你個位囉~~~佢咁鐘意~~~

咁你咪淨係同老公過~~~以後都話之佢男家點~~~

大宅

我老公緊係唔會上去, 同佢前妻亞仔亞女見面啦! 我老公當時聽到99咁講, 佢都知出事, 上車後仲講笑話仲好我地初一初二都唔駛去LU, 可以瞓晏D..跟住勁拉開話題囉! 我係諗緊要比番D訊息佢地, 我先係正室, 大不了咪唔再見面囉, 我無所謂喎 以後咪叫我老公自己返去囉!

大宅

回覆 美菲絲 的帖子

所以我忍左好耐GA LA.. 但今次太過份囉

大宅

回覆:99同我地講.... 你地會點做

如果唔話你知咪仲衰,到時上到去又嬲另一樣野話佢無事先講

首頁

尾頁

跳至