跳至

首頁

尾頁

大宅

要幾大train bb, 同埋幾時唔要抱住餵?

別墅

我由4個幾月就train

5個幾月就識自己揸奶樽,仲可以放低佢係咕自己飲

去親街街d婆婆見佢自己揸奶樽飲水就話佢好叻喇 我做亞媽既真係好開心

大宅

原文章由 happybady 於 08-9-19 18:29 發表

去親街街d婆婆見佢自己揸奶樽飲水就話佢好叻喇 我做亞媽既真係好開心 ...

嘩, 好叻呀~
妳點教呀? 我個女唔肯拎!mouth:

伯爵府

我阿女超鍾意飲奶,响2個幾月已經企圖自己捧住支奶飲,不過嗰時唔係太夠力。而家7個半月,佢已經可以自己捧住支7安奶挨响梳化度飲到完為止

男爵府

你地又好啦 ! 我個仔初時 2 個月大就見佢想自己用手攞, 但當時佢唔夠力,而家 7個月大, 佢變得好懶, 唔鍾意, 一定要我地餵!

複式洋房

原文章由 happybady 於 08-9-19 18:29 發表

去親街街d婆婆見佢自己揸奶樽飲水就話佢好叻喇 我做亞媽既真係好開心 ...

me too. 我早就放亞b响bb車自己揸奶樽自己食...

複式洋房

我個女我由4months開始train,但佢非常懶,唔肯hold,要佢hold佢寧願唔食,佢隻手食奶陣淨係肯住玩具,否則奶都唔食,好大小姐啊!

別墅

原文章由 cornercheung 於 08-9-19 18:45 發表

嘩, 好叻呀~

其實我覺得都要睇下bb懶唔懶

我bb食親奶都搶住要咁,由4個幾月時,我次次飲奶之前我都同佢講要自己用手揸奶樽,又教佢對手揸住奶樽,我揸奶樽之餘,而將佢對手同我一齊揸,久而久之,佢知道飲奶就要揸喇

大宅

原文章由 happybady 於 08-9-21 11:59 發表

其實我覺得都要睇下bb懶唔懶

我bb食親奶都搶住要咁,由4個幾月時,我次次飲奶之前我都同佢講要自己用手揸奶樽,又教佢對手揸住奶樽,我揸奶樽之餘,而將佢對手同我一齊揸,久而久之,佢知道飲奶就要揸喇 ...

我都要試下先!

大宅

如果BB自己HOLD到奶樽,會否買定學習杯比BB?買邊隻好?

別墅

我個B女只係會打個奶樽(姐係玩奶樽),試左幾次我都無再試了,我驚佢只係玩唔食奶。
不過我又幾鐘意抱住餵B女食奶,我會珍惜依段時期。

大宅

如果我個仔唔懶既話都會自己拎住奶樽飲奶架, 有時見佢玩奶唔飲就抱住佢飲囉...同埋而家大個左仲唔洗掃風就自己識"UR"氣添

[ 本文章最後由 markluk 於 08-9-25 10:32 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我亞仔剛剛7個月就識得hold住奶樽飲奶,之前冇教佢做呢個動作.
記得自從亞仔訓係床仔飲奶,某一日我覺得好倦拎住奶樽,越放越低,亞仔係飲唔到,但亞仔好主動拎高d奶樽先至飲奶,到而家都係自己
hold住奶樽架.我諗係正常反應掛.
The ticker URL: http://lb3m.lilypie.com/gFQmp8.png
http://tickers.baby-gaga.com/t/foxfoxadb20091003_-9_My+child+is.png[/img][/url]

子爵府

熱血金章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

same as my bb so lazy

原文章由 sweet_candy 於 08-9-21 10:54 發表
我個女我由4months開始train,但佢非常懶,唔肯hold,要佢hold佢寧願唔食,佢隻手食奶陣淨係肯住玩具,否則奶都唔食,好大小姐啊!

複式洋房

me too, i also want to know how to train her to hold the bottle, she's very lazy...

原文章由 cornercheung 於 08-9-19 18:45 發表

嘩, 好叻呀~

子爵府

熱血金章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

same as my daughter so lazy
要佢hold佢寧願唔食,佢隻手食奶陣淨係肯住玩具,否則奶都唔食

原文章由 sweet_candy 於 08-9-21 10:54 發表

複式洋房

牛b5個月大開始用手作狀拿著奶樽(我在下面支持著), 到7個月可自行拿著, 如果水位低會自己調高角度. 我想我只要放手, 她就能學到了.

複式洋房

好媽媽勳章

以家8個月啦, 佢其實6~7個月時已識, 可能個奶瓶系玻璃有d重, 同埋有人餵佢米懶lu, 如果轉左膠奶瓶佢會自己hold住耐d

首頁

尾頁

跳至