心聲留言

跳至

首頁

尾頁

別墅

我單親家庭。。呀媽。。1個家姐。。3個細妹。。我排行第2。。家姐搬左出去基本都唔理屋企。。我月入八千(我學歷低)。我呀媽返散工唔穩定最多每個月3000。有時會冇錢。。我對下3個妹仲讀緊書。。高級文憑a妹再加2個讀中學b妹同c妹。。住公屋。。屋企鐵閘壞左。。我一直想換。同屋企人商量下。。又反對話唔好換。屋企人話換左返屋企好唔方便又要開多個鎖。佢地成日出門口唔鎖門。。只要覺得有人係屋企(係房到訓緊教)就得。。罵佢地幾句又話香港地無人偷公屋野 。又話我焦慮症叫我睇醫生。A妹返兼職sell。。放大假果時基本返全職。。返全職果時有9000-10000。。兼職有最少有2000蚊。。超級大洗。唔貴既野唔買。成日話錢賺返黎用黎洗。屋企家用唔會比。。呀媽仲比少少零用佢。我讀毅進果時用既錢(學費同恆常洗費)冇問個屋企羅。連零用都冇。。全部都係我打工儲左筆錢先去讀。A妹第一次唔見大門鎖匙。但佢肯定係公司個倉唔見左。。我話換鎖屋企又反對。又再一次叫我去睇醫生。。話我有焦慮症過份擔心。。話香港唔會有人偷公屋野。。屋企人強力建議配左第二條鎖匙比佢就得。。最近新聞話公屋有人畫符號。。又有爆竊。。我比段新聞佢地睇。。又覺得唔會發生係屋企。。因為屋企冇野比人偷。。但我最擔心係我有養貓。。佢地萬一走左點算。開頭幾日有鎖返門。。但只限幾日。。A妹而家話辭職話辛苦。。補留7日比公司。。日日明明放晚上11點幾。。都可以凌晨1-2點先返黎。佢工作地點距離屋企半個鐘車程。。晚晚同同事宵夜。。返到黎只識得按門鐘。到第6日都仲話留左條匙係公司locker。。到今日第7日。。原來佢又唔見左條鎖匙。話係大多數係公司唔見左。佢last day啦。共唔見左2條匙。我罵佢。。叫佢袋好d條匙好冇。。佢完全唔覺得自己有問題。。仲串番我轉頭\"我唔似得你成日係到疑心疑鬼\"。。聽到呢句我返到入屋係咁喊。。我覺得係呢個屋企生活得好辛苦

別墅

回覆:好辛苦

條貓係我老豆生前最錫。。我絕對唔想放棄佢。。我份糧好多都貢獻屋企。。我成曰都想為呢頭家著想。。但佢地又唔明白我

子爵府

畀面勳章

你要加油。。你阿媽唔識教你啲妹,你都真係有心冇力架。。
你要記住別人的想法你係永遠改變唔到,只能令自己改變。。
俾心機去進修和工作,現在為自己好好努力,將來一定會有成果的!

水晶宮

好好努力,建立自己與貓的家!

別墅

回覆:jeremylui83 的帖子

唉。。我都盡量唔比壓力自己。。但冇辨法。。自從發現過幾次返齊曬屋企。。個個都訓曬。。但鐵閘又冇拉埋。。大門又冇鎖真係嚇死我。。而家搞到我晚晚要等齊人。。自己check好曬門鎖先訓到。。就算果日有幾累都好係訓早左。。但半夜都會自動醒左去檢查一次。。就算a妹唔洗返工都要成凌晨1點至2點先黎。。晚晚要等到凌晨2點先訓。。好彩我返工返下午。。唔係都唔知點算

別墅

回覆:purple_onion 的帖子

我會努力令到自己冇咁辛苦。。謝謝

琥珀宮

你離開頭家自己一個出去生活吧,其實你大姐好醒,有時人都係為自己多想想,尤其別人又不領你情

男爵府

加油呀

瑪瑙宮

加油, 支持您.

伯爵府

快找个男人組織新家庭!

子爵府

加油,終有一天她們會明白你.

大宅

你嘅人生係要靠你自己努力去經營!縱使你學歷低,只要肯努力,總有出頭天!
你要記住,千萬唔好over thinking and negative thinking,加油!
每個人都有自己條路要行,你呀媽要比零用你a妹,未佢自己諗掂d$,佢自己揾自己洗,你都管唔到咁多,對自己好d!
窮唔會阻到你發奮和努力的,加油!

首頁

尾頁

跳至