自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家點睇?
我覺得熟的都想見下你的honey,派封利事好意頭。如果唔熟的親戚,人少就無所謂,多的就免啦。

利申:已婚

侯爵府

回覆:會不會帶男-女朋友去拜年?

我以前吾會跟男友去佢親戚家拜年,我未結婚時都只會帶我男朋友回自己家,不會帶去其實親戚朋友家。別人會覺得我帶佢來逗利是,吾係幾好。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

外娚仔上年帶女朋友上嚟,
間屋十幾人會派利是畀佢,
我地又覺得無乜所謂,
佢地穩定至上嚟啫,
唔通貪錢咩?
花花真美好!

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆 judy_0811 的帖子

帶去同自己父母或對方父母拜年已經足夠,但有好多人帶埋同其他親戚拜年,好無謂,有D仲两手空空,核突到c

子爵府

畀面勳章

唔會帶去親戚屋企,但會帶去自己屋企

水晶宮

引用:大家點睇?我覺得熟的都想見下你的honey,

原帖由 judy_0811 於 16-02-08 發表
大家點睇?
我覺得熟的都想見下你的honey,派封利事好意頭。如果唔熟的親戚,人少就無所謂,多的就免啦。
通常係男朋友帶女朋友去拜年,好少會話女朋友帶男朋友拜年嘅

象牙宮

唔會,除非將近結婚日子!未結婚前從來無去過其他親戚拜年

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆:會不會帶男/女朋友去拜年?

我自己覺得冇所謂嘅,熱鬧啲。最緊對對方唔好覺得悶就ok

子爵府

有親戚係咁,每逢大時大節都會出現
我就冇乜所謂,會照派利是
但我自己就鍾意結左婚先見另一伴的親戚
最怕分左手有說話聽

子爵府

我會同埋男朋友一齊去我阿婆屋企食團年飯同拜年,去得拜年當然會買賀年手信上去唔會兩梳蕉啦。
我爸都有叫埋我男朋友一齊去佢個邊親戚食新年飯(酒樓食飯團拜,唔會上任何人屋企),呢邊就唔會買賀年手信送俾人囉。

珍珠宮

會,當正屋企人

wcpcelia    發表於 16-2-10 14:47

子爵府

另外我相信好多帶得另一半去自己親戚度拜年嘅人都應該會係比較年長同感情穩定 (好少仲讀緊書嘅學生會帶拖友出黎)。
出黎打個招呼認識下幾好丫,起碼第日佢地結婚請飲,親娘/新郎都唔會話係第一次見到對方啲親戚丫

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我自己覺得OK,我表妹都帶男朋友黎見我地親人拜年

大宅

回覆:會不會帶男/女朋友去拜年?

我以前拍拖都會見男家親戚,為免唔俾人認為我貪利是,加上出於禮貌,我都會買禮去

子爵府

引用:我以前拍拖都會見男家親戚,為免唔俾人認為

原帖由 sum324hk 於 16-02-08 發表
我以前拍拖都會見男家親戚,為免唔俾人認為我貪利是,加上出於禮貌,我都會買禮去

...
你係上去佢親戚屋企拜年定淨係外出食飯見埋親戚?

珍珠宮

如果一齊好多年既話無乜所謂,但係有啲一年換女/男朋友就

子爵府

我會,初初男友帶我去拜年
而家到我帶男友去親戚拜年

大家一齊左好耐
食團年飯都帶對方去食

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我地對親戚朋友既另一半有強烈既好奇心,所以乜野節日都會叫埋

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:唔會,除非將近結婚日子!未結婚前從來無去

原帖由 無話可說 於 16-02-08 發表
唔會,除非將近結婚日子!未結婚前從來無去過其他親戚拜年
我都係,拍幾次拖都未帶過男友,係就黎同老公結婚先叫埋佢去拜年

子爵府

已穩定,談婚論嫁都ok

首頁

尾頁

跳至