自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

買咗返嚟兩星期, 見水苔乾乾地, 淋咗一次水, 請問是太多水嗎?有無咩要注意?

公爵府

大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:catnapper 的帖子

侯爵府

估計是淋得太多水。下次用噴壼輕輕噴下水就得。
蘭花不受水

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

有可能凍親,我果盤d花心都開唔到,最凍果日我遲左收入屋.

<br><br>

男爵府

我諗係呢輪既天氣太凍啦~ 我買左3盤, 唔同品種既蘭花, 都係咁樣, 未開就已經謝左~

男爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆:點解我d蘭花未開已枯

我盤都係

公爵府

引用:我諗係呢輪既天氣太凍啦~ 我買左3盤, 唔同

原帖由 亞旺媽 於 16-02-11 發表
我諗係呢輪既天氣太凍啦~ 我買左3盤, 唔同品種既蘭花, 都係咁樣, 未開就已經謝左~ ...
唔關天氣事,係啲花個質素差,我買咗十幾年喇,我發現係咁,我今年盆花好靚,早輪咁凍一樣開,因為好貴,間店揀過至比我

伯爵府

育兒性格勳章

引用:Quote:原帖由 亞旺媽 於 16-02-11 發表我諗

原帖由 20020116 於 16-02-11 發表
唔關天氣事,係啲花個質素差,我買咗十幾年喇,我發現係咁,我今年盆花好靚,早輪咁凍一樣開,因為好貴,間 ...
同意你嘅見解。
我次次都去同一檔買,雖然價錢唔平,但係我都唔會周度格價,因為知道花店嘅花得會開花。
我今年買的都開到督。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我都試過,後來有jm話淋得太多,宜家已20日無淋過水了,好好呀!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

伯爵府

引用:Quote:原帖由 亞旺媽 於 16-02-11 發表我諗

唔關天氣事,係啲花個質素差,我買咗十幾年喇,我發現係咁,我今年盆花好靚,早輪咁凍一樣開,因為好貴,間 ...
請問蘭花可以放幾耐? 係未開晒花就代表盆晒都會謝?

公爵府

引用:Quote:原帖由 20020116 於 16-02-11 發表唔

原帖由 vincielau 於 16-02-11 發表
同意你嘅見解。
我次次都去同一檔買,雖然價錢唔平,但係我都唔會周度格價,因為知道花店嘅花得會開 ...
你買邊間?分享下!我摸索咗好多次,今年呢間好好、好滿意,但真係超貴,四百幾蚊一枝。如有另一檔質素穩定價錢又平過呢間我會幫趁另一間

公爵府

引用:Quote:原帖由 20020116 於 16-02-11 發表唔

原帖由 fatping 於 16-02-11 發表
請問蘭花可以放幾耐? 係未開晒花就代表盆晒都會謝?
至少放兩個月啦,啲花開晒就慢慢謝,謝得唔多咪再擺下,花謝晒用!甩晒可以剪枝繼續種,種得好第二年會再開。但通常我冇心機打理,甩晒花就會掉

侯爵府

好媽媽勳章

我聖誕前(12月頭)買左5棵返屋企(吾同色/種),移晒去同一個大花盆種。
但有兩棵吾夠兩星期已謝晒,前幾日連葉都枯埋!
而有兩棵就開左差不多兩個月花,開到過年前先谢,但同時又生左新既花芽!

最後果棵, D 花一直開到現在無謝過!

ps.要 keep 住落肥

公爵府

我盤都係謝

大宅

回覆:點解我d蘭花未開已枯?

需要曬太陽?

伯爵府

引用:Quote:原帖由 fatping 於 16-02-11 發表請

至少放兩個月啦,啲花開晒就慢慢謝,謝得唔多咪再擺下,花謝晒用!甩晒可以剪枝繼續種,種得好第二年會再開 ...
多謝對但點種呢,1星期比一次水?

伯爵府

育兒性格勳章

引用:Quote:原帖由 vincielau 於 16-02-11 發表

你買邊間?分享下!我摸索咗好多次,今年呢間好好、好滿意,但真係超貴,四百幾蚊一枝。如有另一檔質素穩定 ...
我嗰間無咁貴,印象中好似$168定$188一枝,sorry!我唔太記得。我係响花墟買的,位置係中間最短的馬路旁,餅店舊置斜對面,背向舖頭左面行前D有間番薯蔬菜的(我無留意店名,所以話唔到你知)。
我覺得淋水唔係無開花主因,因為我上個月中買,已經淋左兩次水了。
有左小朋友,屋企無位,所以買左一枝。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

其實之前香港和廣東一帶,
試過有幾天十度以下低溫,

蝴蝶籣花係十度以下低溫係會凍傷㗎!

如果在這段期間做好保暖措施,
現在會繼續開得好靚,

否則就如大家現在所見⋯⋯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

有識種花嘅人話, 其實唔關事, 蘭花一路謝係因為環境改變左(由農場搭飛機黎香港, 都唔同晒), 就算淋水多淋水少, 都註定係咁....

男爵府

回覆:點解我d蘭花未開已枯

我睇啲根壯唔壯黎買。 花苞開始開啦。

首頁

尾頁

跳至