自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

乙型肝炎帶菌者~是否一定會肝 炎、肝 硬 化或 肝癌死0架

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

我老公有
長期食藥
好幾年了
又要定期驗血
個個月睇幾千蚊醫生

伯爵府

牛年勳章

普通體檢會唔會驗埋乙肝?

大宅

我都係乙肝帶菌者,早兩年我的肝酵素在一年內不停微升(from 50 to 250), GP 想轉介去睇專科, 但我怕一開始食藥, 就要食一世, 所以自己試其他療法, 靈芝, 盡量休息, 早睡, 運動, 但都没有進展, 終於見專科, 幸好當時有隻新藥-Interferon (肝擾素), 要打針48星期, 醫生教我自己打,只需要按時回去check up.

記得一定要做ultrasound, 驗血要驗DNA - 含菌量.

洋房

原帖由 小曳人 於 09-9-8 16:06 發表

驗血~
通常講嘅肝酵素叫ALT
驗血報告會俾埋個正常值, 間間化驗所都會有d出入, 一般40以上就叫高
而一般急性肝炎或者cancer病人, 肝酵素會以倍數上升
一般都會過千
而如果係普通帶菌者, 好多都會係正常或者少少偏高 ...

Cancer 唔一定肝酵素高。我由始至終所有肝功能都完全正常...

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

我有d唔明,有脂肪肝會有機會生肝癌嗎?

因為我上個月先去檢過肝,醫生說睇片見到

好似有少少脂肪肝的現象,噤我當時問佢佢

是否會有機會變癌,當時的答覆是不會的.

所以我聽後都放心左d啦,但依家有話有可能

會變癌,心情有左深重起來.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 HappyEE 於 09-9-8 14:23 發表

請問點睇肝酵素? 幾多為之高? 幾多為之低?

驗血~
通常講嘅肝酵素叫ALT
驗血報告會俾埋個正常值, 間間化驗所都會有d出入, 一般40以上就叫高
而一般急性肝炎或者cancer病人, 肝酵素會以倍數上升
一般都會過千
而如果係普通帶菌者, 好多都會係正常或者少少偏高
而如果飲酒, 唔夠瞓, ALT都會上升, 所以會叫肝病病人要休息同埋戒酒囉!

至於低, 一般都唔會話有"過低"問題, 因為呢個酵素入血係因為肝細胞死亡, 咁正常細胞都會死, 死少d可能係因為用得少, 或者好健康, 所以就算低過正常值都無問題!

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

原帖由 kennis_t 於 08-9-23 10:51 發表
我老公都係乙型肝炎帶菌者, 佢d肝酵素時高時低, 我都好擔心
佢已經成日驗血check住, 醫生都解釋唔到佢點解會咁

請問點睇肝酵素? 幾多為之高? 幾多為之低?

珍珠宮

原帖由 celery 於 08-9-22 11:39 AM 發表
Chinatea,
咁你先生情況穩定未?
我祝你先生快快康復,身體健康.

Me too...祝妳先生"身體健康" !!!
現在我們一家三口每日都過著幸福快樂的生活。~好感恩現在所擁有的一切人與事,我們必定會好好珍惜這個幸福的家!《幸福會遲到但不會缺席!》       ...

洋房

原帖由 小曳人 於 09-9-8 14:08 發表

你嘅意思係e+急性肝炎中? 定係check到帶菌呀?
其實乙肝同煙酒一d關係都無, 同年紀都無乜關係, 有人話中國人裡面有一半人一生中中過乙肝 (未必會病發)
所以, 唔駛咁緊張, 大把人陪你! ...

我係更 worst, 係 check 到有肝 CA

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

原帖由 chiho0724 於 09-9-8 14:02 發表

Greentea 你好,我都係有乙肝,上星期係瑪麗確診,我得32歲咋 :( (平時仲係無煙無酒)

想問下,你先生上次做手術時要用幾$呢? 之後係咪都係返返去瑪麗個私人診所覆診架?

謝謝你啊 ...

你嘅意思係e+急性肝炎中? 定係check到帶菌呀?
其實乙肝同煙酒一d關係都無, 同年紀都無乜關係, 有人話中國人裡面有一半人一生中中過乙肝 (未必會病發)
所以, 唔駛咁緊張, 大把人陪你!

洋房

原帖由 chinatea 於 08-9-22 09:58 發表
呢個問題已經係我同我先生身上發生左,長盡小小講比大家知啦,我先生係2年前想買保險咁間公司話佢都49歲啦先驗身啦,就咁發現有乙肝仲係帶菌添,保險就買唔到啦,我都要去驗血,因為醫生解釋,乙肝帶菌者可以由性接觸去傳染 ...

Greentea 你好,我都係有乙肝,上星期係瑪麗確診,我得32歲咋 :( (平時仲係無煙無酒)

想問下,你先生上次做手術時要用幾$呢? 之後係咪都係返返去瑪麗個私人診所覆診架?

謝謝你啊

伯爵府

佢唔煙唔酒架, 叫佢同我食日本野都很難架, 佢呢輪仲無胃口, 成日都"嘔"番d胃氣出黎, 叫有佢去睇醫生, 醫生又話無野...
原文章由 chinatea 於 08-9-23 11:25 發表

咁你先生有冇介口呀,煙酒介左未呀?生野,貝類都唔好食,真係以後鮑魚,魚翅都冇得食架.

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 kennis_t 於 08-9-23 10:51 發表
我老公都係乙型肝炎帶菌者, 佢d肝酵素時高時低, 我都好擔心

咁你先生有冇介口呀,煙酒介左未呀?生野,貝類都唔好食,真係以後鮑魚,魚翅都冇得食架.
<br><br>

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 歌莉亞 於 08-9-23 10:26 發表

所以時時都要保持心境開朗,唔好比自己咁大壓力,上年我因為工作覺得好大壓力,成日失眠,打算辭職(唔係打算,而係真係辭左),但我老世好人,勸我唔好,後來發覺真係唔捨得,唔係因為錢,因為唔做經濟都無大問題,自從想通了以後,個心情輕 ...

肝係排毒重要器官要好似對bb咁小心保護架,11點前就要休息,唔好食太肥膩,唔好食咁多煎炸野,酒對肝殺傷力最勁,要個個係咁就真係難,返夜班,做司機,做輪班呢d工作又點可以保肝呀,有時見d拳手一返工就豪飲,職業問題佢地又可以驚個肝出事咩?仲有好多人鍾意係人面前認飲得,成日表演比人睇佢千杯不醉.....年紀大左唔到你認叻架.

而家我先生出事啦,呢兩年半退休咁先識睇返轉頭,50歲先識身體咁重要,以我地來講都唔知點好,幾時挨到7,80歲.想再博已經冇咁力氣,6.70歲仲有10幾廿年生活費都好大開支,真係幾有難度架.
<br><br>

伯爵府

伯爵府

原文章由 chinatea 於 08-9-23 02:36 發表

個個後生時有邊個會明白健康重要架,我都做過後生,真係鐵人咁,出去公司就唔記得食,唔記得訓,差d唔記得返屋企架,我都叫做好d,個人比較開朗好多時d野做唔來,或者比第間公司搶在,我唔會擺係心道架,我先生就唔同啦,一講 ...

所以時時都要保持心境開朗,唔好比自己咁大壓力,上年我因為工作覺得好大壓力,成日失眠,打算辭職(唔係打算,而係真係辭左),但我老世好人,勸我唔好,後來發覺真係唔捨得,唔係因為錢,因為唔做經濟都無大問題,自從想通了以後,個心情輕鬆了很多,反而份工做得更好,又無咁大壓力,因我而家覺得隨時都可以唔做呢份工的話,我而家返工反而是真的為興趣,而唔係因為有很大負擔而做,更珍惜返工的日子,常提醒自己要保持心情愉快,多做一些自己喜歡的事情,種多一些花草,一有時間行下街。

大宅

請問我老公是有呢個問題,
但我沒..而我之前檢過有抗體..
但唔知系本身的抗體,定系打針果D.
我記得我好細個打過針
哽我生BB有沒事架?唔該...

侯爵府

原文章由 haileymama 於 08-9-23 08:35 發表

我老公食緊怡干樂Zeffix,不過呢隻藥係要有醫生紙先買到架,你可以叫佢問下醫生既意見先。
煙都盡量少食好d,我老公都未完全戒到煙,不過一日都係10枝8枝姐。但係酒就最傷肝,千萬唔好飲,同埋唔好俾自己太先休息。
多d煲雞骨 ...

煙我已經叫佢少食, 我諗一日都係同你老公咁上下, 又可能多 D, 酒佢唔飲, 但佢會好晏先瞓, 通常係放工返嚟瞓咗, 到 10-11PM 醒返又會 LAST 到 1-2 點先瞓返 ...
我都會得閒煲 D 雞骨草佢飲下, 但佢呢期發炎中, E 生叫佢唔好飲住喎

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

原文章由 cubixluk 於 08-9-23 05:05 發表

請問你老公食緊咩藥, 我細佬啱啱都發咗病出嚟, 但又唔駛食藥, 我好驚佢有肝硬化等等既問題... 佢又未介到煙 ...

我老公食緊怡干樂Zeffix,不過呢隻藥係要有醫生紙先買到架,你可以叫佢問下醫生既意見先。
煙都盡量少食好d,我老公都未完全戒到煙,不過一日都係10枝8枝姐。但係酒就最傷肝,千萬唔好飲,同埋唔好俾自己太先休息。
多d煲雞骨草雞下,當涼茶咁飲,對個肝都係好架...

首頁

尾頁

跳至