論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

這個工人做了年多少少,阿女都3歲,湊女ok,不過,家務認真一般。脾氣一般般,我地同佢無咩特別傾談,但相處尚可。唯一有d唔滿意佢對自己身體關顧程度較低,特別係放假,雖然我知佢唔係去d遠地方,都係屋企附近,我經常都見到佢的。但係,佢有兩三次都係放完假就病,好似今日咁。。唉。。。你地工人通常幾耐睇一次醫生?

大宅

回覆:工人經常放完假就病。。

唉…新年破財,工人睇醫生又貴,保險得200元,唉…

子爵府

提醒姐姐出街要穿足夠衣服保暖,唔好食太多熱氣的東西,不過有些姐姐體質弱都無辦法,我姐姐有病要迫佢先會睇醫生。

別墅

我工人都會,佢又著得少衫,要靚唔要命。

男爵府

其實病我估工人自己都唔想嘅
我自己有一排都成日病
差不多每個月都傷風一兩次
唯有提工人著多件衫囉
病就一定要戴口罩

象牙宮

meowyung 發表於 16-2-11 09:11
這個工人做了年多少少,阿女都3歲,湊女ok,不過,家務認真一般。脾氣一般般,我地同佢無咩特別傾談,但相 ...

我合作的工人, 故意, 不合作, 不服從... 毛病多.
雖一就少病... 少看醫生。裝病就有... 止痛就能醫。
可能她知雇主是長期病患。 對病知比工人多。 難于令雇主信服吧。

工人是很聰明看時勢做人...
我要向佢學習。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

因為一出街就換短裙短褲加露肩露胸sexy衫,返黎比你見到就好正經打扮啦

大宅

我個工人又係噚晚返黎就病,呢幾日放假出街夠膽著雞亦就, 平時沖完涼出黎成日著件Tee就算,要日日嗌佢著返件衫,天氣咁凍都唔肯扲被,最多只扲冷氣被,有張綿台比佢又唔扲。而家發燒又唔肯睇醫生,真係要下下請假迫佢睇, 打工仔,d假咁小,仲要浪費向佢地身上.....平日做家務又大褸又冷帽,話好凍,沖完涼同出街就短打,點會唔病

大宅

MommyPanel勳章

PonyMom 發表於 16-2-11 10:44
因為一出街就換短裙短褲加露肩露胸sexy衫,返黎比你見到就好正經打扮啦
我上一個工人都係咁, 出門口同入門口都正正常常. 但每次一放完假就病! 我睇佢洗咩衫就知佢出街著咩衫. 天寒地凍係洗短褲露胸sexy衫!

大宅

我覺得每個人都會有病既時候,攞黎病呢d唔抵可憐。

民房

早排天氣凍,户外開party 又唔着夠衫,睇左兩次醫生都未好

大宅

系呀,我個姐姐又系有衫都吾肯着,縮下縮下,閙才披件衫,日日一早叫洗頭冲涼,特別放假日,一定沖涼冼頭,個頭一定濕立立著到貼身出街,返來例鼻淋淋,閙又黑面,好激氣

公爵府

回覆:meowyung 的帖子

自從姐姐放平日後,少了很多傷風感冒了

大宅

引用:自從姐姐放平日後,少了很多傷風感冒了

原帖由 Gmama 於 16-02-11 發表
自從姐姐放平日後,少了很多傷風感冒了
好辦法

大宅

唉…,這兩天已經在家休息,咩都無做,明天都唔知點。。星期日又放假啦!唉,最擔心傳染比阿女。

大宅

我姐都係咁,好多時放完假都病。。。

大宅

唉…阿女就無特別,但老公就病了。結果,這個星期不好過

首頁

尾頁

跳至