嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔每次食親藥都反攻,用針筒餵佢食藥時就好似同佢打交咁,想問下可唔可以將d退燒水溝落d奶度比佢食呢? THANK!

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

可以, 不過佢地好醒, 一吮就知, 之後成支奶唔食

我侄仔2歲大, 早排發高燒, 我哥及嫂又係用這方式, 侄仔之後2-3天, 連奶都唔飲, 因為佢怕加料奶奶 (所以, 你 BB 都有機會搞到怕怕食奶好)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你可以 TRY 下用軟功啦!! 食完比 "羊奶片" 做獎勵, 我仔都用這方式開始, 而家見到藥水, 成日話好香好味好甜

我侄仔最後比我迫佢食左一次藥 (我係全程強迫佢飲), 飲左呢支藥水後, 我同佢講, 你乖乖食埋其他藥水去, 唔係又要迫你, 你會好辛苦同嘔, 之後乖乖食晒, 這次開始唔洗再迫食藥

大宅

szeszes,

請問我仔仔剛剛先一歲大,可唔可以食羊奶片呀? 同埋佢到依家仍然係一隻牙都無架! 不過佢唔知明唔明食完d藥就可以食d佢鐘意食既野呢? 我之前都未試過用軟功,次次都係用針筒逼佢食,搞到d藥水飛到週圍都係,所以每次餵親佢食藥我都好苦惱。

水晶宮

未有牙, 就唔食得成粒住...... 你可以 CUT 1/4粒佢食

um.... 1歲可以開始慢慢來的, 我仔都係1歲3個月左右就唔洗迫, 係好喜歡食甜甜 (藥)

我仔果時仲難迫佢食, 佢真係食左, 都會不停 cry, cry 到嘔返晒出來才收聲 (因為佢自細都好固執及自我, 唔食就唔食)

大宅

原文章由 szeszes 於 08-9-20 15:22 發表
未有牙, 就唔食得成粒住...... 你可以 CUT 1/4粒佢食

um.... 1歲可以開始慢慢來的, 我仔都係1歲3個月左右就唔洗迫, 係好喜歡食甜甜 (藥)

我仔果時仲難迫佢食, 佢真係食左, 都會不停 cry, cry 到嘔返晒出來才收聲 ( ...

咁我試下你既方法先,其實我個仔依家仲未發燒,佢禽日打完MMR我驚佢依幾日會發燒所以問定方法先,免得到時又打晒交咁,唔該晒你呀!

首頁

尾頁

跳至