論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人姐姐在6299家做了4年 結婚後在我們家做了2、3年 最近我有咗bb (其實一直留住佢 原因係為將來捿BB)現正開始發覺佢多咗黑面 又話唔做返菲律賓!

其實一直以來只有我們夫妻二人 她是非常得閒的 我們對她也很寬容!本來想bb出世後加少少錢比佢 係咪而家同佢講咗先 等佢知道我地有表示?

不過我唔開心佢黑面 有點要協感覺!

另外 之前6299係比佢有午飯 晚飯時間 佢有時同同鄉響留下公園食 有時去附近印菲辦管食 一食成1 到1.5個鐘。佢同我地做 我照比佢出街食。但bb 出世後 佢一定唔可以咁.....我準備同佢坐低講哂D要求....但係我唔想比佢覺得無咗佢唔得

大宅

回覆:有咗BB 工人開始黑面

如果有時間請另一個啦!

大宅

回覆:akgap 的帖子

我諗你係時候請個另一個

公爵府

引用:如果有時間請另一個啦!

原帖由 meowyung 於 16-02-12 發表
如果有時間請另一個啦!
同意,呢d歎慣的公主小姐,睇黎要請個妹妹跟佢等佢每日出街食飯吹水!我怕佢到時候夠膽留低bb在家,出去luncheon喎!
快d換人吧,對住黑面人,影響大肚媽咪的心情,不能留此外傭!
新工人到之前,最好裝定了錄影Cam,也要裝定主人房門鎖

伯爵府

揾過另一個,
唔好阻人返菲律賓,
再同佢講現在開始要佢習慣留家食飯,
因為他日bb出世佢唔可以再咁走出去。

子爵府

回覆 akgap 的帖子

我都覺得換過會比較好,bb出左世先換好麻煩,而家已經黑黑地面出左世更加黑,始終工作量唔小,到時唔係佢頂住條氣就係你頂住條氣喇.mum

複式洋房

多謝大家意見 仲係 15 16

因為1年半前佢又因為黑面我老公頂佢唔順 於是我地去agency interview 嘩 個D工人姐姐都係大話連編 比D例子大家分享:

1)A話僱主唔比佢出街 放假都唔比 咁我話今日你點出嚟見工?A話oh 今日係last day 所以例外!

2)B話僱主唔比野佢食 成日捱餓 但係佢好大隻下!佢話佢負責買餸的 我話咁你可以買的時候留D比自己 佢話唔得 買到翻去就要放響有鎖的雪櫃!

後來我地決定唔換,因為in嗰D太9唔搭8 但我同現任工人姐姐坐低傾 佢喊哂咁話會改!

我冧依家佢又見到我大肚 又故態復萌 玩黑面! 覺得同佢傾完都係好1年半載!

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:多謝大家意見 仲係 15 16因為1年半前佢又因

原帖由 akgap 於 16-02-13 發表
多謝大家意見 仲係 15 16

因為1年半前佢又因為黑面我老公頂佢唔順 於是我地去agency interview 嘩 個D工人 ...
你搵本地就會揀工或大話連篇, 試下請海外, 可能會好些, 但預左要教。

男爵府

另請一個吧!已經有既定工作模式,好難改變

複式洋房

不如你先問下佢黑面原因,無謂估估下!
再同佢正面講清楚而家有左BB,你對佢之後有咩期望要求。
若佢覺得接受不了,趁早請個新的。
無謂臨生前或坐完月準備返工時,佢突然話唔撈仲麻煩!

複式洋房

引用:不如你先問下佢黑面原因,無謂估估下!再同

原帖由 Kenixhung 於 16-02-13 發表
不如你先問下佢黑面原因,無謂估估下!
再同佢正面講清楚而家有左BB,你對佢之後有咩期望要求。
若佢覺得接 ...
你講得啱 我都唔太清楚佢點解黑面 確實佢黑面影響我心情 新年流流都想融融洽洽

下星期同佢坐低傾

男爵府

引用:工人姐姐在6299家做了4年+結婚後在我們家做

原帖由 akgap 於 16-02-12 發表
工人姐姐在6299家做了4年 結婚後在我們家做了2、3年 最近我有咗bb (其實一直留住佢 原因係為將來捿BB)現正 ...
吾可以太就佢,比我會請個個。千其吾好加$留佢。我覺得無必要

別墅

美好大世界2017勳章

其實照妳咁講。都唔使點傾。舒服自由慣既。又點會為妳加錢而完全改變播。黑面咪係佢只看重自己既利益和感受的反應。照顧初生b。要付出好多架。

hsbc005    發表於 16-2-14 11:58

翡翠宮

牛年勳章

換人啦,你個姐姐已係old seafood,佢一心打hea工,係你地一廂情願想留佢揍bb,唔係個個工人都鍾意bb
趁未生搵工人,有人即換

複式洋房

引用:換人啦,你個姐姐已係old+seafood,佢一心

原帖由 C.Humphrey 於 16-02-14 發表
換人啦,你個姐姐已係old seafood,佢一心打hea工,係你地一廂情願想留佢揍bb,唔係個個工人都鍾意bb
趁未 ...
唉! 我都覺得係一廂情願。6299覺得佢信得過 一直強要keep住。 你講得啱 hea慣好難改。

多謝大家意見 會同老公相量

首頁

尾頁

跳至