自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:有冇jm 做語言治療師,好做嗎?

講真,佢都大學畢業,而你連基本概念都無,不如叫佢自己搵資料仲直接啦

natjosejim    發表於 16-2-13 15:14

子爵府

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 16-02-13 發表

原帖由 JJBBCC 於 16-02-13 發表
yes, 在香港讀,Dse成績都要好高,
親戚個仔在澳洲讀完,想返來搵吓工,
阿仔今年都Dse,就是頭痛選科,佢正常發揮物理治療,職業治療都大機會入到(佢鐘意入醫療),但這些收分都好高,如果外國讀完番香港又唔使考執業試,阿仔讀得咁辛苦,好似前景都麻麻,

珍珠宮

好媽媽勳章

dobbybabie 發表於 16-2-13 12:22
如果外國讀完番香港又唔使考執業試

好似有D國家, 未必收留學生讀醫,
另亦請留意回港是否要再考試才能在港執業.

男爵府

引用:Quote:原帖由 JJBBCC 於 16-02-13 發表yes,

原帖由 dobbybabie 於 16-02-13 發表
阿仔今年都Dse,就是頭痛選科,佢正常發揮物理治療,職業治療都大機會入到(佢鐘意入醫療),但這些收分都好 ...
好叻仔

子爵府

引用:Quote:dobbybabie 發表於 16-2-13 12:22 如

原帖由 YanYan0116 於 16-02-13 發表
好似有D國家, 未必收留學生讀醫,
另亦請留意回港是否要再考試才能在港執業.
多謝提醒,我沒$俾阿仔放洋留學,如果這些Dse收分咁高既科目,原來外國讀完番香港唔使考執業試可執業,即是好容易俾人搶飯碗,咁叫阿仔頭懸梁,錐刺股,焚䯧繼旯,讀醫好過(發下夢啫)

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:有冇jm 做語言治療師,好做嗎

我唔係語言治療師,不過我女係用家。咁係私家做,我都覺做語言治療 都好唔錯,都成六年前都要1000 個鐘,有後悔點解自己唔讀。咁去幼稚園果 d 就走泥走去,不過佢地咁後生,應該 ok 呀。我女依家小學,多左小組治療,見再好多衰野。因為治療係外判,有 d 學生好衰,專恰佢地,上堂又冇紀律,治療師好淒涼,冇老師會理,又唔可以話 d 學生,冇人尊重。例如 最近囡囡同一個六年級生上堂,叫佢講吓幅圖畫,佢就回返 ~ 乜我依家講野好差咩,我點解要泥上堂呀 幫佢學小組面試 d 野,叫佢諗正反每樣兩個 point ,佢就不停話返個治療師,死嘈話唔要正反諗,話個治療師唔啱 諸如此類我見過唔少呀

總有離別的時候

珍珠宮

好媽媽勳章

dobbybabie 發表於 16-2-13 12:36
多謝提醒,我沒$俾阿仔放洋留學,如果這些Dse收分咁高既科目,原來外國讀完番香港唔使考執業試可執 ...

我只係知係UK讀醫, 回港要再考試.

係香港可以慳返好多.

伯爵府

dobbybabie 發表於 16-2-13 11:34
我都想八下,在外國讀完使唔使考香港執業試,在香港讀,Dse成績都要好高,

...
請問藥劑同語言治療邊個門檻高些,我仔中三準備選科,佢目標係依兩樣. 我只知藥劑門檻好高

珍珠宮

回覆:有冇jm 做語言治療師,好做嗎

識唔識講廣東話? 而家要請言語治療都請晒,醫院請晒人,要搵就要搵機構果d。

子爵府

引用:Quote:dobbybabie 發表於 16-2-13 12:36 多

原帖由 YanYan0116 於 16-02-13 發表
我只係知係UK讀醫, 回港要再考試.

係香港可以慳返好多.
有家長女早兩年考得唔好,送咗去UK讀物理治療,我問佢番香港使唔使考執業試,佢話唔使。醫生我知要考,有朋友仔唔夠分入,(會考時代),去英國重讀—年,入咗蘇格蘭皇家醫學院讀—年,再番香港入咗HKU醫科,就是知回流香港醫生執業試好難考,先番香港讀。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 JJBBCC 於 16-02-13 發表yes,

原帖由 dobbybabie 於 16-02-13 發表
阿仔今年都Dse,就是頭痛選科,佢正常發揮物理治療,職業治療都大機會入到(佢鐘意入醫療),但這些收分都好 ...
職業/物理治療係香港既前景都好好,一開醫院就開大把位。就算香港發展唔到,都可以返大陸。

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 I9528 於 16-02-13 發表睇下

原帖由 ninjarabbit 於 16-02-13 發表
我就係見st好多位成日請人,但又有唔少外國畢業既話好難搵工。
有d 機構唔會請外國畢業,因為言療,最最最基本係教發音(其中一個工作),如果本身自己發廣州話發音都唔正,點請? 實比家長投訴

子爵府

引用:Quote:dobbybabie 發表於 16-2-13 11:34 我

原帖由 ivyko 於 16-02-13 發表
請問藥劑同語言治療邊個門檻高些,我仔中三準備選科,佢目標係依兩樣. 我只知藥劑門檻好高 ...
藥劑同醫科一樣,言語(HKu)就低—兩分,都要求好高

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 I9528 於 16-02-13 發表睇下

原帖由 JJBBCC 於 16-02-13 發表
thanks. 好有用的資料!
最盡去到一級 (當然,有d 機構會有其他行政位,我唔知詳情)

伯爵府

dobbybabie 發表於 16-2-13 12:55
藥劑同醫科一樣,言語(HKu)就低—兩分,都要求好高
好高呀! 真係耍好努力

男爵府

引用:識唔識講廣東話

原帖由 choco_soup 於 16-02-13 發表
識唔識講廣東話? 而家要請言語治療都請晒,醫院請晒人,要搵就要搵機構果d。

...
識講廣東話,

男爵府

引用:Quote:原帖由 dobbybabie 於 16-02-13 發表

原帖由 choco_soup 於 16-02-13 發表
職業/物理治療係香港既前景都好好,一開醫院就開大把位。就算香港發展唔到,都可以返大陸。

...
佢是冇香港身份証,政府醫院請嗎?

子爵府

引用:Quote:原帖由 ninjarabbit 於 16-02-13 發

原帖由 I9528 於 16-02-13 發表
有d 機構唔會請外國畢業,因為言療,最最最基本係教發音(其中一個工作),如果本身自己發廣州話發音都唔正 ...
可以為幫用英語作為母語的小朋友做言語治療啊

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

引用:Quote:原帖由 ninjarabbit 於 16-02-13 發

原帖由 I9528 於 16-02-13 發表
有d 機構唔會請外國畢業,因為言療,最最最基本係教發音(其中一個工作),如果本身自己發廣州話發音都唔正 ...
咁又好正確,香港大既都可以有好多懶音。外國讀以英語為主,音調習慣都未必用到係廣東話。

“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:朋友做社福界高層。佢話st讀嘅係硬件,識唔

原帖由 Charlotte_mom 於 16-02-13 發表
朋友做社福界高層。佢話st讀嘅係硬件,識唔識臨場執生係軟件。st係教細路/病人,亦同時教家人。俾得幾百蚊 ...
Exactly

首頁

尾頁

跳至