跳至

首頁

尾頁

別墅

昨日我去左c+度覆診, bb剛剛10wk, 好開心呀! bb有3.36cm! 見到bb好開心呀! 因為之前照o既時候係5wk, 所以未見有心跳.... 等我擔心左好耐. 今次見到bb個心跳, 又見佢同我地揮手,又見佢伸懶腰, 好可愛啊!
睇到我眼濕濕... 真係好感動啊!

別墅

似乎真係好興奮呢. 恭喜晒你~
我仲未安排去c+睇呀.我都係10wk, 黎緊星期二去睇第一次, 我估醫生都係會照到大約既情況, 你睇完之後有冇可以囉番張相留念呀? 好期待bb 的生長情況呢....

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

別墅

有呀! 醫生有print返張相比我! 呢d梗係要print返比我留念啦!

大宅

回覆 #3 wywlee 的文章

見到bb時真的好感動我直程叫咗出嚟
我買咗本相簿放bb u/s d 相,仲成日睇哈哈

大宅

我都係呀, 我張d u/s相放咗入相簿, 得閒睇下, 好開心!

大宅

我都有照超聲波,但係點解我唔見BB同我揮手,伸懶腰既, 下次去產前檢查,一定要落足眼力先得!好期待啊!

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

我9w6d去照過
bb都有揮手呀
原本諗住第2胎會冇咩感覺
但見到小生命都係有d感動
下次照就係oscar
可能睇到係仔定女tim呀

禁止訪問

侯爵府

原文章由 anniech2000 於 08-9-21 23:40 發表
照oscar即係11-13week lor, 乜咁快睇到仔定女架? 我以為要四五個月先睇到既??

如果bb合作啱位就大約都可以照到~
不過肚大d就清楚d準確d

別墅

原文章由 yyyokehk 於 08-9-21 19:09 發表
我都有照超聲波,但係點解我唔見BB同我揮手,伸懶腰既, 下次去產前檢查,一定要落足眼力先得!好期待啊!

咁你個醫生有冇解釋你聽個影像邊度係咩器官呀?

仲有呀, 可能因為我脂肪多... 所以今次都係照陰超先見到.

複式洋房

因為我去年試過小產,今次好小心,一開始檢查到現在都係要求照肚超…雖然我都知應該冇問題,但都係小心d好。

可能因為肚超冇咁清楚,所以我9wk5d時只係見到bb個頭﹑手﹑腳同埋一舊營養仔,仲有心跳…冇見到bb揮手或郁呢…

我想問照oscar係咪一定係陰超架?

侯爵府

原文章由 purplebb1016 於 08-9-22 10:56 發表
因為我去年試過小產,今次好小心,一開始檢查到現在都係要求照肚超…雖然我都知應該冇問題,但都係小心d好。

可能因為肚超冇咁清楚,所以我9wk5d時只係見到bb個頭﹑手﹑腳同埋一舊營養仔,仲有心跳…冇見到bb揮手或郁呢…

我想問 ...

oscar唔會照陰超架啦
bb果時都大個好多架啦
我大仔果時做oscar仲食手指呀

大宅

係好過癮ga...我10wks 照時, 佢係到un 左leg, 都識成身move..

上星期照oscar, 佢啜手指, 抓頭, 又坐下, 有時又彈下彈下...

下次又可能多d動作ga LA

原文章由 雪~bb 於 08-9-22 15:22 發表

oscar唔會照陰超架啦
bb果時都大個好多架啦
我大仔果時做oscar仲食手指呀
http://i194.photobucket.com/albums/z300/nicoletteliu/22006080112w5d-03.jpg

別墅

HAHAHA~原來會咁多動靜架?我之前照左三次啦......但係我到而家都係11weeks咋...因為第一次係驗到有時照就未有心跳..得一粒黑色野...之後一星期後就有心跳啦...
到左8週再照就醫生話有個頭仔...其實我都睇唔到..想像唔到....係大左一d黑影同見到心跳....遲少少下星期五再照oscar啦..到時就12週啦..唔知見唔見到您地所講既揮手呀等等呢..其實我好恨生仔...但到而家皮膚都未見好差..係生左背部一大堆濕疹同個乳頭甩皮啦,唔知係仔定女呀....d皮膚又唔係生暗瘡..反而係生濕疹...唉!好緊張呀..我呢排SKIN勁乾呀....可能係秋天啦..我已經一直都有搽cream..旦都係好乾....您地照左仔女後其實d皮膚有咩唔同呢?我家姐哥哥同妹妹全部都係生仔...我好想同佢地一齊都係生仔.....一黎可以著佢地d二手靚衫啦..二黎又傳統思想..生第二個時無咁緊張咯...
個個話就話冇所謂...但有邊個老公唔想生仔...

別墅

原文章由 可愛小寶貝 於 08-9-23 14:12 發表
HAHAHA~原來會咁多動靜架?我之前照左三次啦......但係我到而家都係11weeks咋...因為第一次係驗到有時照就未有心跳..得一粒黑色野...之後一星期後就有心跳啦...
到左8週再照就醫生話有個頭仔...其實我都睇唔到..想像 ...

可能我係照陰超, 所以清楚d卦...
我男朋友反而想生女喎... 我就仔女都冇所謂. 哈哈!

洋房

我9wk時只係見到bb有心跳, 冇見到個頭﹑手﹑腳 AND 冇見到bb揮手或郁呢…

別墅

有D男人真係會想生女架....D人話生個女綁住老公...嗲D...
但始終都想有個慈姑呀..RIGHT?所以我都好恨呀...但我都知唔可以勉強的...

複式洋房

我覺得仔女都冇咩所謂,一樣都咁錫 :)

女仔嗲d,又可以幫佢扮靚。不過大個左又驚佢識到唔好既男仔…哈哈哈!

男仔既話,老公就可以帶佢去打籃球﹑踢波…

我家姐生左仔,所以我個bb出世就有個大表哥同佢玩喇!諗起都好開心呢!

子爵府

我本來聽日要第1產檢點知又打風。。
唔知改期改幾耐啦。。

別墅

我今日都去左睇醫生照超聲波喇. 仲係我的第一次同bb 接觸的日子, 好興奮, 本約左4:10pm 睇, 點知個醫生話臨時係醫院有急症, 番唔到黎, 激到我死, 好彩仲有其他醫生stand-by, 所以先如常睇咋.

今日聽到BB 心跳聲, 佢個心都跳得幾快..hehe..而家11 wk 得3.51cm 醫生話細粒左少少, 我估我都要食多d 蛋白質同奶奶俾bb lu. 今日照到手腳齊全, 一切正常, 仲照到貌似"何b 仔" 的東西呢..hoho..唔知係唔係仔呢? 不過都要睇定d 可能2 個月後的今天會確實到佢既性別

另外雖然威記滿晒額照oscar, 但係我私家都係同樣價錢可以安排到我10/14 (13wk) 照lu. 醫生話到時要"谷尿" 先驗得準, 同埋會抽血去化驗, 請問生第二名的mami, 可以分享外照oscar test 時有咩要做? thx~

[ 本文章最後由 boatang 於 08-9-23 18:36 編輯 ]

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

首頁

尾頁

跳至