懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題
謝謝

洋房

我飲鈣c寶, 因為唔受得鮮奶, 一飲奶個肚就嘰哩咕嚕. 我表妹有咗都係飲鈣c寶, 個bb都好肥肥白白

大宅

豆漿係涼ga...應該唔飲得住ga,你問清楚先呀!

原文章由 eidye 於 08-9-21 13:17 發表
如題
謝謝

民房

豆美啦,係x佳有售,其實呢隻牌子係我朋友既,但因為佢係外國有機大豆同無防腐劑,重要係佢係上水自己廠造,所以我都推介下咁啦。我平時都係飲佢或維他山水囉,因為無咁甜,健康d.
我懷孕前都習慣間唔中飲豆漿,所以有左都無避忌到,兼且我每次飲時都會叮暖佢先飲既。你或可以試試.

禁止訪問

睛靈勳章

別墅

Then if I'm allergic to milk, my doctor told me to drink soy milk wor !! i'm only 7 weeks and i've been drinking 3-4 glasses everyday tim !! what can i do now ar !!!

原文章由 nancy_city 於 08-9-21 21:50 發表
豆漿係涼ga...應該唔飲得住ga,你問清楚先呀!

大宅

豆類係涼,不過西醫應該無話涼唔涼呢家野,所以實話無問題。
我估都係睇番個人體質啦,見好多媽咪都話飲豆漿,都無問題~

原文章由 b9lingling 於 08-9-23 00:44 發表
Then if I'm allergic to milk, my doctor told me to drink soy milk wor !! i'm only 7 weeks and i've been drinking 3-4 glasses everyday tim !! what can i do now ar !!!

大宅

原文章由 大食媽咪 於 08-9-23 07:26 發表
豆類係涼,不過西醫應該無話涼唔涼呢家野,所以實話無問題。
我估都係睇番個人體質啦,見好多媽咪都話飲豆漿,都無問題~

咁就睇你點睇,我自己覺得中國傳統都有佢既因由。我自己就無飲,因為老人家話寒涼對bb唔係太好,香蕉都係,so我果時都無食,蝦,蟹都唔夠膽食(但西人都照食),不過我有食熱氣嘢同飲涷嘢,個b出世時d skin同氣管都唔係幾好...但西人無d個問題。

so我都係覺得你自己信唔信...

複式洋房

我都係唔飲得奶.. 所以一早開始飲豆漿,但因為豆漿本身唔多calcium一定要買加calcium. 仲有豆漿其實好多糖,即使低糖都好多糖.. 所以一日都唔可以飲太多..唔係會太肥.
仲有,係中醫叫我飲豆漿,我仲同佢講呀媽話太涼不可以飲,他的回應是我說飲得就飲得,飲得多BB會好白滑... :)

其實豆漿以外tropicana 橙汁都可以有隻是加Calcium的..但一樣有好多糖,一日不可飲太多...

民房

其實都睇媽咪體質既...我不嬲都飲開豆漿或維他奶做早餐,所以有左後都無特別對豆漿戒口既.因為我既身體都習慣左嘛,只係唔好凍飲啫....

豆漿怕太甜既可以揀無糖既...怕口淡就快快咁飲左物算囉,有時唔好怕唔好味,又唔係要由朝飲到晚既...當俾營養個bb同自己囉!

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

我飲鈣思寶...........

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原文章由 eidye 於 08-9-21 13:17 發表
如題
謝謝

其實唔飲牛奶咪仲好, 我弟婦在加拿大生bb, 當地醫院仲叫佢千萬不要飲牛奶, 因為會對bb 唔好呀。
而我一開始有左都無飲過牛奶, 只飲豆漿, 放在超市雪櫃內的豆漿我會輪流飲。無特定的, 低糖高鈣的都ok。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3970558&extra=page%3D1         Please vote for my flower ! Many Thanks!      

大宅

吓?!飲牛奶居然對bb唔好? why??

原文章由 sasakaka 於 08-9-23 16:03 發表

其實唔飲牛奶咪仲好, 我弟婦在加拿大生bb, 當地醫院仲叫佢千萬不要飲牛奶, 因為會對bb 唔好呀。
而我一開始有左都無飲過牛奶, 只飲豆漿, 放在超市雪櫃內的豆漿我會輪流飲。無特定的, 低糖高鈣的都ok。 ...

大宅

我會自己整黑豆漿. 冇糖.
大眼bb哈士奇

別墅

Thanks everyone's advice. I now drink the soy milk with calcium too but i drink it cold. If i warm it up, will the calcium be lost during the heating process???

大宅

原文章由 b9lingling 於 08-9-23 16:57 發表
Thanks everyone's advice. I now drink the soy milk with calcium too but i drink it cold. If i warm it up, will the calcium be lost during the heating process???

整番熱好似冇問題wor. 唔同牛奶.
大眼bb哈士奇

男爵府

原文章由 angel_322 於 08-9-21 14:56 發表
我飲鈣c寶, 因為唔受得鮮奶, 一飲奶個肚就嘰哩咕嚕. 我表妹有咗都係飲鈣c寶, 個bb都好肥肥白白

我同你一樣..我都受唔到奶味,我都係飲鈣思寶,一日飲一大盒,你係飲原味果隻定係其他口味果d

公爵府

原文章由 faye723 於 08-9-23 17:08 發表

我同你一樣..我都受唔到奶味,我都係飲鈣思寶,一日飲一大盒,你係飲原味果隻定係其他口味果d

鈣思寶係咩?

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

原文章由 cherryccm 於 08-9-23 16:47 發表
吓?!飲牛奶居然對bb唔好? why??

I ask her already. They said that Cow's milk has some kind's of cow's protein that human body can't digest and it will course the baby has some illness about sensitive reaction. Such as sensitive skin...
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3970558&extra=page%3D1         Please vote for my flower ! Many Thanks!      

首頁

尾頁

跳至