論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我而家好1516
首先講講家裡工人background:
菲姐,今年年尾48歲,到6月頭就完第二張約。嚟我家之前報稱做過兩個僱主,第一個12年,第二個年半被斷約(當時有同呢個僱主通電話,佢本身係警察,由於提早退休所以決定唔用工人),我係佢第三個僱主

我家background:
大B3.5歲,細B就快1歲,雙職父母。我媽咪喺我番工日子多數都會下午過來幾個鐘幫手睇吓小朋友,同埋幫細B沖涼。同6299住得好近,佢地幫手接完大B放學會上我屋企坐一陣(say 15-30mins)
爭扎位:
同大部份工人一樣,我家姐姐初時表現好好(無論清潔同湊小朋友),亦叫做主動。但除住細B出世後,佢清潔愈來愈HEA,對大B亦無以前咁有心機(當然小朋友去到3歲幾呢個age有時的確係令人勞氣D)。雖然有缺點,但佢勝在手腳乾淨同夠醒目。

本來都打算同佢續約,但兩三個月前開始大B間中會同我講姐姐打佢,但有時我知係小朋友亂噏(因為有時佢講嘅"案發時間"我/我媽咪係喺屋企,工人根本無可能有機會打佢),不過都令我起左究竟好唔好續約呢個念頭。

我媽咪對得姐姐多就如其他老人家一樣話工人唔好,係咁叫我搏一舖換人;但我99就叫我忍吓用多張約等多兩年,小朋友大D先換。我真係唔知搏唔搏好...因為聽埋聽埋D故事多數都係工人續左第三張約就現形變臉。

想問吓有同一個工人用3張約或以上嘅JM,你地嘅個人經驗/睇法如何?

別墅

回覆:darichie 的帖子

我當初都諗左好耐,續唔續個工人,始終再續就要比長期服務金, 姐姐係在我仔出世時黎的,做左4年, 比上不足比下有餘,但手腳乾淨,4年黎放假都準時回家,仔仔4歲時我放棄工作全職湊仔,但我最終都有續佢, 因為我唔想博,請過第2個除左我要重新教過之外,我要博佢乖唔乖, 再者, 現在請工人agent fee都好貴, 如果請個衰既我又要貼機票佢走, 條數咪差唔多, 第3個約佢既表現都係一樣, 無特別差,但始終都做耐幾年, 都會知道大家脾性, 但始終每個工人都唔同, 你可以作參考。

wcpcelia    發表於 16-2-17 14:55

子爵府

回覆:hunghungbb 的帖子

Very useful, thank you very much

大宅

我都係續了第3份約。
一直佢都會比心機湊我大囡,但一個月總會黑下面幾次,但勝在手腳乾淨,又吾想請第二個所以繼續用佢。簽完第3個約,我細囡出世,可能工作量關係,經常黑面,又向我大囡發脾氣。而且啲家務吾會預佢做,因無時間,當我回家時叫佢做家務,塊面超黑,態度超衰。自問對佢好好,咁多年一句都無話過佢,所有事會同佢商量。但佢態度真係越來越差,好似好吾自在份長期服務金。而家考慮緊請吾請個新工人。但我又吾忍心,佢等咗咁耐先有服務金,而家炒佢又不近人情。所以你要完約就趁呢段時間諗清潔,免得好似我咁進退兩難。

水晶宮

回覆:同一個工人用3張約或以上嘅JM請進

無問題。我娘家第一個姐姐我4-5歲黎。
用左20年。

而家果個都第7年。

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

已續第3個約,同之前都差不多,可接受,不過你都知一個人變起嚟可以好得人驚,因我兩個小孩都大(11 & 9歲),所以姐姐主要負責接送去學校加補習課外活動,如學校有假期就煮早午晚3餐,在家就主要清潔加晚餐,其他都無特別,可能我姐姐在港有讀書,她考菲律賓教師牌(已考了兩年但肥佬咗),所以比較穩定﹗

別墅

我工人姐姐做咗5張約, 10年.... 10隻手指有長短... 人邊有PERFECT呀... 我個女以前成日投訴工人, 家下佢返咗鄉下嫁人, 我個女先知工人有幾好...

大家系同一間屋, 有時要就下架啦, 不過亞仔話姐姐打佢你就要留意下啦, 教一個新工人系好麻煩既事...比我就寧願用多啲時間心機去陪下亞仔.....

子爵府

回覆 kincho_11 的帖子

其實如果我工人KEEP到目前嘅performance, 我會同佢續多張約。不過我就係怕續左佢之後同我玩野搏炒...

我同我先生商量過後,決定先去AGENCY搵吓有無合適嘅本地完約工人,如無就睇吓而家個工人想唔想續約囉

子爵府

回覆 puppydingo 的帖子

好犀利!
請問你地係喺大行定細行請工人?

子爵府

回覆 adrio 的帖子

我媽咪口講叫我完約後請個新人,話最多幫我日日嚟湊長D時間

但我知佢係無可能做到的......因為佢根本唔鐘意湊bb,仲要成日開口埋口話我兩個小朋友"係人地個孫"(因為係外孫),話係見我又番工又餵人奶咁辛苦,可憐我先幫我睇得一時得一時...

可以話係完全無COMMITMENT可言,我唔能夠怪佢,但另一方面我喺plan manpower時就唔可以加佢落去當做一個HEADCOUNT咁計囉

子爵府

回覆 aptcan 的帖子

其實我姐姐so far比我感覺都定嘅,一來年紀大,二來佢喺HK打左差唔多20年工,仔女都大,可謂上晒岸咁架嘞。

我同我先生會試吓搵唔搵到合心水嘅本地完,如搵唔啱再問吓我工人想唔想續約囉..

或者到時係佢唔想同我續約...haha

水晶宮

引用:回覆 puppydingo 的帖子好犀利!請問你地係

原帖由 darichie 於 16-02-17 發表
回覆 puppydingo 的帖子

好犀利!
20 年前就唔知。而家娘家果個6年前沙田德x 大行。

我自己果個而家就細行請。

大宅

回覆 darichie 的帖子

係呀,自己有兩手準備好啲,吾好似我而家要硬食

子爵府

哥師奶2010 發表於 16-2-17 13:04
我工人姐姐做咗5張約, 10年.... 10隻手指有長短... 人邊有PERFECT呀... 我個女以前成日投訴工人, 家下佢返 ...
我知人係無perfect, 所以我覺得工人只要無致命缺點(e.g.借錢、偷野、bad attitude)就算數架嘞

所以一直以來我覺得我工人都算OK,直至近來阿仔間中話姐姐打佢........由於阿仔無表面傷痕而每次事發地點佢都話係bathroom, 所以只會屋企有人(e.g. 我或我媽咪)嘅時候先比工人同阿仔沖涼。但有時明明姐姐無機會同阿仔單獨相處,阿仔都會話姐姐打佢...所以我先至唔知點分真假

大宅

引用:無問題。我娘家第一個姐姐我4-5歲黎。用左2

原帖由 puppydingo 於 16-02-17 發表
無問題。我娘家第一個姐姐我4-5歲黎。
用左20年。
姐姐幾多歳?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 puppydingo 於 16-02-17 發表

原帖由 QQBBLO 於 16-02-26 發表
姐姐幾多歳?
黎20走42

黎20有左。返去生完再請。

42走時…走又因為係有左

水晶宮

引用:Quote:原帖由 puppydingo 於 16-02-17 發表

原帖由 QQBBLO 於 16-02-26 發表
姐姐幾多歳?
黎20走42

黎20有左。返去生完再請。

42走時…走又因為係有左

子爵府

我都係用緊第 4個约呀,踏入第 8年啦,我地姐姐只係湊我仔一個現在 9yrs, 我同老公都返工,姐姐不過不失,咁多年黎湊我個仔都無問題,起碼無掛著同 fd 傾計而漏接我仔放學。人有長處及短處唔係太過份我好少話佢,佢係到做左咁耐已經好清楚我地脾性同要求,我自己好怕再請一個更差既補錢比佢走和 agent 錢等於長服差唔多。。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我工人簽咗第4份約,8月到期,各方面都算ok,但唔想再續,原因其一就是我再請佢,我個仔就唔識做家務的了,當然自己都會辛苦啲。

首頁

尾頁

跳至