跳至

首頁

尾頁

別墅

我阿仔而家20個月大, 之前16個月大時都肯自己拎住隻spoon食飯, 不過就未識"不"飯. 食咗一個星期左右就開始唔肯自己食, 叫佢自己食就走人, 我捉佢隻手拎隻spoon, 佢就收埋隻手喺個身後面, 真係無佢乎. 所以到而家都仲係我餵佢食. 我都唔知點教佢好, 又唔想迫佢. 唉.......

男爵府

我同你一樣啦, 不過尋日比佢試吓"不", 咪又係"不"左幾野就唔"不"......

別墅

原文章由 JHsbb 於 08-9-22 11:41 發表
我同你一樣啦, 不過尋日比佢試吓"不", 咪又係"不"左幾野就唔"不"......

睇咗你個blog發覺都唔知係咪叫謙謙ge都係唔鍾意d飯"痴"住隻手, 我個仔又係咁, 佢連貼紙都唔鍾意玩架. 隻手一有嘢"痴"住就一定要整走佢先至罷休, 所以到而家都唔多肯掂d飯, 都唔知點攪.

別墅

我同老公都會夜過bb食飯,佢睇得多,就躍躍欲試自己用羮食飯,或者你哋都試吓呀!

大宅

冬日勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章

I LET HOI CHING USE SPOON HERSELF, ALTHOUGHT SHE EATS EVERYWHERE, AND SHE WILL SOMETIMES USE THE SPOON OR USE HAND.

原文章由 lovetiana 於 08-9-24 12:05 PM 發表
我同老公都會夜過bb食飯,佢睇得多,就躍躍欲試自己用羮食飯,或者你哋都試吓呀!

別墅

初初梗係食到周圍都係,簡直慘不忍睹,食食吓就ok啦,依家tiana識得自己飲湯添!
原文章由 chanyvonne 於 08-9-26 11:55 發表
I LET HOI CHING USE SPOON HERSELF, ALTHOUGHT SHE EATS EVERYWHERE, AND SHE WILL SOMETIMES USE THE SPOON OR USE HAND.

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 lovetiana 於 08-9-26 12:45 發表
初初梗係食到周圍都係,簡直慘不忍睹,食食吓就ok啦,依家tiana識得自己飲湯添!

Agnes又係食到周圍都係,最後索性用手 雖然如此,佢無放棄,好like自已用spoon try

別墅

我阿仔每次都係第一時間將隻spoon丟落地, 然後就將個碗反轉, 根本一粒飯都食唔到, 然後d飯"痴"住隻手就開始發難渣, 所以我都唔知點好.

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

可以一開始比d 餅仔佢"筆"...or 生果..
控制得好d 先真係實戰啦~~

大宅

彤彤早排都要人餵, 唔肯自己不, 但今個星期自己不晒成bowl飯, 仲唔使姐姐幫手添

大宅

好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 lovetiana 於 08-9-26 12:45 發表

我個女以前都係...而家都識飲湯,而且唔使用spoon...

別墅

嘩,10個叻!!!!!

原文章由 Mandy0203 於 08-10-15 17:59 發表

我個女以前都係...而家都識飲湯,而且唔使用spoon...
pmsOxz7nDJA

大宅

真係一滴不漏,好犀利,我隻妹仲係用飲管飲湯咋!
原文章由 Mandy0203 於 08-10-15 17:59 發表

pmsOxz7nDJA

禁止訪問

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

我比飯阿女佢用黎喂我 ...
叫極佢都唔係自己食 ....

別墅

思思好孝順喎!!!!

原文章由 zoesychan 於 08-10-22 08:39 發表
我比飯阿女佢用黎喂我 ...
叫極佢都唔係自己食 ....

複式洋房

阿仔只會用兩隻手去揸or用匙去"啄"d飯,玩完就反轉or丟個碗.
最近連飲d水都用來玩 - 吸完就吐出來.
比你會否punish佢呢?鬧又怕會阻住佢explore,唔鬧又驚第時控制唔到佢...

別墅

原文章由 carben 於 08-10-24 14:35 發表
阿仔只會用兩隻手去揸or用匙去"啄"d飯,玩完就反轉or丟個碗.
最近連飲d水都用來玩 - 吸完就吐出來.
比你會否punish佢呢?鬧又怕會阻住佢explore,唔鬧又驚第時控制唔到佢... ...

我個仔丟個碗or spoon時, 我會話佢知"碗跌咗, 糟糟, 無得食", 然後就攞走d嘢. 我就無鬧佢.

大宅

醒目開學勳章

開頭比佢自己用 spoon 自己學食生果. 食左一排之後, 就餵一半飯, 佢自己食一半.

到左今日, 佢識自己用spoon 自己食曬碗飯了. 我等左呢日好耐.

但呀大少預到d 佢唔 like 既飯送, 佢夠膽死掉左支spoon, 同推走碗飯.

別墅

原文章由 monkey05 於 08-10-26 14:03 發表
開頭比佢自己用 spoon 自己學食生果. 食左一排之後, 就餵一半飯, 佢自己食一半.

到左今日, 佢識自己用spoon 自己食曬碗飯了. 我等左呢日好耐.

但呀大少預到d 佢唔 like 既飯送, 佢夠膽死掉左支spoon, 同推走碗 ...

你就好啦, 咁快就等到呢一日. 我都仲未見到曙光呀.

首頁

尾頁

跳至