親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你地去旅行D奶樽點消毒? 我買左CHU CHU 消毒片但點樣可以同一時間消毒6 to 8個奶樽呢 ?

男爵府

視乎你去旅行幾多日, 我上次去4日, 都係帶埋烚奶器, 反正都要有器皿裝奶樽, 不如將 d奶樽放入烚奶器仲方便, 確保奶樽唔會唔乾淨.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

大宅

你BB幾大呀?

如果都已经食得粥仔糊仔嘅話,咁佢啲腸胃系统都算稳定,咁可以唔使咁緊張要消毒,但當然要洗乾净啦!

我带呀仔(都9個月)去一個礼拜旅行,因已经有好多嘢拎,唔想再带奶煲,咁我就带咗個microwave食物盒(可放高温的盒),可以放得落成個奶樽浸,通常酒店都有煲熱水嘅水壶,我洗乾净啲奶樽同奶嘴後會放入個盒到浸,而我唔想用消毒片,因始终都係啲chemical嘢,我用熱水”鹿“下佢都OK喔!不過真係要用一個洗一個,浸完之後我就放入酒店嘅雪櫃仔到存放備用囉!

原文章由 Alexquin 於 08-9-22 14:52 發表
請問你地去旅行D奶樽點消毒? 我買左CHU CHU 消毒片但點樣可以同一時間消毒6 to 8個奶樽呢 ?

洋房

我就是用消毒片的,係mothercare到買的,都okay啦,那隻好easy只是用水龍頭d水(cold)加消毒片,沈一個鐘頭左右,佢有d plastic bags 提供的,之後我再用滾水洗乾淨2or3次,都okay吧.

原文章由 Alexquin 於 08-9-22 14:52 發表

別墅

謝謝各位Mami 的心得

別墅

我BB 16個月大啦! 但剛剛因肚痾睇左兩次醫生 而且又係第一次出門...所以就比較緊張.

原文章由 filleul 於 08-9-22 16:34 發表
你BB幾大呀?

如果都已经食得粥仔糊仔嘅話,咁佢啲腸胃系统都算稳定,咁可以唔使咁緊張要消毒,但當然要洗乾净啦!

我带呀仔(都9個月)去一個礼拜旅行,因已经有好多嘢拎,唔想再带奶煲,咁我就带咗個microwave食物盒(可放高温的盒),可以 ...

大宅

Oh I see!

咁記得幫BB去医生度拎带定啲看門口药啦!尤其係屙嘔肚痛药,以防萬一!!!

Have a nice trip!

原文章由 Alexquin 於 08-9-23 09:12 發表
我BB 16個月大啦! 但剛剛因肚痾睇左兩次醫生 而且又係第一次出門...所以就比較緊張.

男爵府

Avent disposable milk bottle+bag ....好方便...但要睇你BB係唔係用緊Avent 奶樽, 因我個仔用其他牌子唔肯飲..至於奶咀就直接用hotel嗰D電熱水壺煲吓佢or用消毒片消毒
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

大宅

Hi Lucky Girl,

我想知道AVENT 既disposable milk bottle+bag 係邊度有得賣呀, thanks.

原文章由 LuckyGirl 於 08-9-23 23:26 發表
Avent disposable milk bottle+bag ....好方便...但要睇你BB係唔係用緊Avent 奶樽, 因我個仔用其他牌子唔肯飲..至於奶咀就直接用hotel嗰D電熱水壺煲吓佢or用消毒片消毒 ...

男爵府

jusco有得賣
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

大宅

有野樣想請教, 我想問, 你係用埋avent 既旅行奶樽+bag 定係只用bag呀 ??
如果用番普通奶樽加bag work唔work呢 ??
我買左bag (8安士) (但係另一個牌子既, d sales 話avent都用到喎)
我用0個隻普通奶樽係avent 9安士既, 而avent 既bag 好似係 11 安士 (我唔肯定) ....
0個包 bag 未我折開用呀, 唸住如果有媽咪試過唔work, 攞去換番avent 既旅行奶樽+bag .

thanks

原文章由 LuckyGirl 於 08-9-25 14:51 發表
jusco有得賣

男爵府

Avent Bag (i think its also 8oz, not 11oz) cannot use on 普通avent奶樽, must use avent旅行奶樽, i suggest u 換番avent既旅行奶樽+bag

大宅

係呀, 原來係咁呀...

你係咪用過, avent 旅行奶樽+bag 呀, 我想問咁bb 飲既時候, 會唔會啜晒d 風落肚呢 ??

有無mami用過普通奶樽 + bag 呢 ?

原文章由 LuckyGirl 於 08-9-29 14:21 發表
Avent Bag (i think its also 8oz, not 11oz) cannot use on 普通avent奶樽, must use avent旅行奶樽, i suggest u 換番avent既旅行奶樽+bag

男爵府

my son use avent 旅行奶樽+bag (奶咀可以用番普通AVENT奶樽用嘅奶咀,不用特別買), 另外應該唔會飲風, 因BB啜嘅時候個奶袋會縮埋,好似抽真空咁)..

大宅

我打過去 avent agent 度問有關旅行奶樽既問題.
我買左0個隻奶bag 牌子係 playtex. playtex 係八安士既奶bag. (for 肥身奶樽)
avent agent 話如果放係普通既avent 奶樽. 唔開超過七安奶完全無問題. 係用到既. 八安奶 就"忟水" d 喎. agent 話唔雅觀.

我都唔太明佢意思.
我今晚返屋企試下得唔得先. 如果 work 既話, 各位, 媽咪又可以多一個choice .

原文章由 LuckyGirl 於 08-9-29 23:09 發表
my son use avent 旅行奶樽+bag (奶咀可以用番普通AVENT奶樽用嘅奶咀,不用特別買), 另外應該唔會飲風, 因BB啜嘅時候個奶袋會縮埋,好似抽真空咁)..

男爵府

i bought playtex 奶bag before(can't remember for 肥身 or 窄身奶樽,乜原來playtex有分ga??), then i try to use on avent milk bottle, but its not work..

大宅

Lucky Girl,

最終, 我買左個avent 旅行奶樽(送6個bag) 再 加 50個 bag, 好貴呀 ...... 我浪費左playtex 既奶bag lu.

我試過用playtex bag 放入avent 普通樽度. 點知, 漏奶, 唔得. ..... 我再打番去avent agent 度問啦, 因為佢地之前話ok 喎.
今次0個個人話唔得, 一定要用旅行奶樽先ok. 唉, 我浪費左playtex bag lu.

原文章由 LuckyGirl 於 08-9-30 16:45 發表
i bought playtex 奶bag before(can't remember for 肥身 or 窄身奶樽,乜原來playtex有分ga??), then i try to use on avent milk bottle, but its not work..

洋房

I want to buy travel milk bottle, can you please advise below 2 brands which one is better?

avent
playtex

Thank you very much.

大宅

HI jeffymami,

你個小朋友用開咩奶樽呀, 我仔仔係用開avent,
所以我買左個avent 既旅行奶樽.
而playtex 都有出旅行奶樽.
聽講, avent 既旅行奶樽可以換其他牌子既奶咀 (我唔太肯定),
最好買之前問清楚個sales 啦.

不過, 有時d sales 都唔太清楚既.
我之前係永安,同sogo 問過d sales , 佢地都唔太清楚點用既.
而我買左個avent 旅行奶樽 係bebe dream 度買.
d sales 都ok 0家.

原文章由 jeffymami 於 08-10-3 15:43 發表
I want to buy travel milk bottle, can you please advise below 2 brands which one is better?

avent
playtex

Thank you very much.

首頁

尾頁

跳至