跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

我已經開始攞資料...10月份開始好多幼兒園開始接受報名...好忙呀...

大宅

I study the information before

Mostly, I will send Canny to Good Health

Interview will be held in NOV & JAN

CANNY's Blog 請按『個人網頁』

大宅

我已經send左信去九龍塘迦南.. 佢地已經打電話黎話收到我嘅申請, 遲下會call for interview..

家陣等緊下一間開始接受申請

原文章由 carol666 於 08-9-22 21:07 發表
I study the information before

Mostly, I will send Canny to Good Health

Interview will be held in NOV & JAN

大宅

亨媽親自去咗九龍塘3間學校交表 , 仲要係喺4:30放學時間去 , 見到d小朋友放學 & 老師們嘅態度 .
亨媽覺得迦南d老師 & 校長最 nice , 全部穿著整齊運動服企晒出門口歡送小朋友 , 又同d家長有傾有講 , 不過n1只有上午班 .
耀中d老師都好 nice , 但只有一兩個企出嚟送小朋友 , 門口個女security都好 nice 咁同d家長傾計 .
啟思比亨媽嘅感覺麻麻 , 房入面果個唔知係文員 or 老師嘅人d態度比較惡 , 門口只有一位較cool 著黑色套裝嘅老師送小朋友 .
亨媽仲打咗電話比好幾間學校添 , 專登問咗好多問題 , 有d老師答得好詳細 & 好有耐性 , 相反有d就.....
亨媽覺得揀學校好靠感覺 , 因為亨仔已經開始百厭 , 亨媽嘅先決條件係要老師有耐性 , 唔想亨仔咁細個就比老師投訴坐唔定 & 搗蛋 , 更唔想亨仔對返學有恐懼感.....
又可能亨媽諗得太多.....
早幾日亨媽仲去咗嘉德麗嘅開放日 , 一入到去亨媽覺得d音響開得太大 , 企咗一陣睇d小朋友表演後覺得隻耳仔唔舒服所以走人 (好似唔太喺小朋友方面著想) , 整體d老師們都好 nice , 但有部份年紀比較大 , 校舍 & 設備都比較舊 & 細 .

[ 本文章最後由 亨仔媽咪 於 08-9-22 22:18 編輯 ]

http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

好媽媽勳章

我認識既媽媽朋友好多都揀"迦南"...但我住新界, 要BB(返學時得2歲), 長途跋涉咁去返學...我怕佢會覺得返學係件辛苦既事...我計劃BB返N1就報屋企附近既, K1至考慮其他地區...

別墅

我報左屋企附近一間. 但其實我都好煩,唔知同唔同佢出九龍塘報.因本人住將軍澳,返工在九龍塘.但公司同學校距離都幾遠. 九龍塘耀宗 & 多多學費都好貴. 啟思都可以, 但迦南距離地鐵站都幾遠下.所以都冇幫呀b 報迦南.

大宅

我暫時都係新界住
所以都報左屋企附近既n1
至於九龍區一間都冇報到
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

我都覺得唔應該要bb長途跋涉去返學. 我會為bb報同區的n1. 問咗一d資料, 但未開始報.

大宅

好媽媽勳章

我原本都打算幫BB報九龍塘其中一間幼稚園既N1...但我有日無意中係"教育王國"個邊睇到呢個TOPIC : 選擇幼稚園請先考慮....
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

睇完之後我改變初衷...

你地有時間可以去睇下, 個位媽媽係過來人, 佢既意見可以作為參考...

大宅

亨媽啱啱睇完 tungtsz 介紹果個 topic 喇 .
其實都好同意果位媽咪嘅見解 .

其實亨媽自己讀書唔多 (中五畢業), 家裡面只有亨媽 & 姐姐兩姊妹 , 自小到大讀書都喺屋企附近 , 由幼稚園喺街頭讀到中學喺街尾 , 當然好方便 , 但間學校就一定無好嘅學習環境 , 幾乎可以話無乜同學可以升讀大學......

亨媽嘅姐夫係大學畢業生 , 有份好工 , 而且身邊嘅圍繞嘅朋友都係大學畢業生 , 個個都高薪厚職 , 因為姐夫自幼稚園開始已經係讀所謂嘅名校 , 一直讀上去碩士學位...... , 其實姐夫自己屋企係無$$嘅 , 都係住屋村 , 都長途跋涉出九龍讀所謂 ' 名校 ' , 當然係佢父母嘅安排 .

e排姐夫好緊張咁叫亨媽幫亨仔報e間報果間 , 又話邊間幼稚園同邊間名校有掛鉤 , 教亨媽點樣可以入到拔萃小學之類..... , 仲緊張過亨媽 .

姐夫仲話男仔一定要讀多d書 , 如果無大學畢業好難搵到好工 , 如果e+唔部署好第時害c亨仔.....

又話一係疊埋心水比亨仔去外國讀 , 咁亨媽當然唔捨得啦 .

所以亨媽e+都好苦惱 , 究竟要點決擇呢 ?
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

別墅

睇左啦!! 都講得好岩!

大宅

好媽媽勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-9-23 15:55 發表
亨媽啱啱睇完 tungtsz 介紹果個 topic 喇 .
其實都好同意果位媽咪嘅見解 .

其實亨媽自己讀書唔多 (中五畢業), 家裡面只有亨媽 & 姐姐兩姊妹 , 自小到大讀書都喺屋企附近 , 由幼稚園喺街頭讀到中學喺街尾 , 當然好方 ...

我既學歷都只係F.5+商科...BB爸爸就自細已經移民外國...BB其實可以返外國讀書...但要我係HK連根拔起, 離開屋企人去移民, 我唔會揀呢條路...:;pppp:

當然九龍塘既幼稚園收得咁貴既學費, 一定有佢既優點...我小時候都係讀九龍塘既幼稚園及小學至小二, 所以我細細個已經一口流利英文...但之後因為細佬妹出世, 屋企家庭負擔重左, 我三年級開始讀返普通小學...但自始成績一落千丈...(之前年年考3甲內)上堂無心機...比學校投訴我唔合群...當時我既父母唔明白我既問題, 唔識點去幫我...自始我好憎返學...傻下傻下咁勉強讀完F.5, 再讀多張商科既CERT就算...工作都只係做個文員仔...

我唔想BB行我既舊路...所以我計劃想BB先接觸返學既模式...再睇下佢既性格...然後再慢慢揀間啱佢讀既學校...

我有部份朋友既仔女, 全部都係讀九龍塘幼稚園...1個好好彩派左去名牌小學...1個派左去普通小學...1個可以負擔既, 送個仔去讀國際學校...但係講到性格同禮貌...最好既係讀普通小學個嗰小朋友...其他個幾個小魔怪...品行真係...零蛋!

所以選擇學校係緊要...但係做父母真係要身教+因才施教, 我覺得家庭教育+學校教育要同步進行至可以令個小朋友成才...只係有物質同寵壞就真係害死佢地...:;pppp:

大宅

大家有時間去睇下 :
http://happypama.mingpao.com/cfm ... 80915/spea/voa1.txt
有空請來逛逛喔 !

大宅

好媽媽勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-9-23 22:40 發表
大家有時間去睇下 :
http://happypama.mingpao.com/cfm/relation3.cfm?File=20080915/spea/voa1.txt

亨媽, 謝謝提供資料...

我覺得而家幫BB揀幼稚園已經好頭痛... 睇到揀小學個D新聞, 我感覺係好誇張...mouth:

大宅

頭先亨媽睇完明報段新聞後再讀比亨爸聽 (亨爸話無心機睇) , 亨爸都話好誇張 , 要讀面試班 ?!
但亨媽真係唔敢輕視呀 ! 唔想亨仔行返自己條路 .

小朋友嘅前途真係掌握喺父母手中 ?!

原文章由 tungtsz 於 08-9-23 23:16 發表

亨媽, 謝謝提供資料...

我覺得而家幫BB揀幼稚園已經好頭痛... 睇到揀小學個D新聞, 我感覺係好誇張...mouth:
有空請來逛逛喔 !

大宅

好媽媽勳章

原文章由 亨仔媽咪 於 08-9-23 23:52 發表
頭先亨媽睇完明報段新聞後再讀比亨爸聽 (亨爸話無心機睇) , 亨爸都話好誇張 , 要讀面試班 ?!
但亨媽真係唔敢輕視呀 ! 唔想亨仔行返自己條路 .

...

亨媽:

絕對係...

講少少題外話...我細佬年紀細我比較多, 佢小學成績讀書唔差...年年A班...但中學開始成績唔得...個時開家庭會議, 決定無論屋企人點辛苦都要送佢去外國, 佢當時得12歲...好彩外國有好親戚肯做佢監護人...亦教得佢好好...而家佢學成(會計師), 入籍後回流HK, 有好工作, 有好太太(ABC), 有好階層既朋友(專業人士)...佢而家都好感激屋企人當時幫佢做(出國留學)既決定...

當然BB既前途係大前題...所以我希望盡我能力比最適合佢既教育...唔敢講係最好, 因為好難界定...入唔到名校係未做唔到專業人士....?? mouth:

我真係15...16, 因為要開始報名...究竟要BB2歲接受教育...定係比BB享受多一年無憂無慮既生活呢...我好驚我決定錯誤而影響佢既將來...

大宅

我讀嘅幼稚園, 係屋村閣樓果種, 人數小小, 我記得都係吹下爉燭, 唱下歌仔咁.. 我讀嘅小學, 亦係街尾果啲, 普普通通啦, 以前邊有人話要做portfolio, 又要學lee學lo..
讀完小六, 好好彩, 我入到一間幾好嘅英中

係返中學第一日, 因為係英中嘅原故, 上堂係講英文, 除左中文, 中史 同 體育堂, 其餘時間一律英文.. 我唔記得我用左幾耐黎適應, 我只係知道, 我開頭返中學, 係好唔開心.. 差唔多每日都係罰企.. 事關, 老師問嘅問題, 用英文問, 我完全唔知講咩.. 當然唔識答啦.. 就比人罰喇..有好幾個同學, 佢地係英文小學上黎, 老師問完我, 再問佢地, 佢地對答如流.. 我個心好唔開心, 點解人地可以識答, 點解我完全唔識.. 果陣嘅感受, 我呢一世都記得..

小六做功課, 唔洗一個鐘, 我搞點晒.. 我仲記得, 中一我淨係查字典, 天黑晒我都仲係o係度查緊.. 有時連功課都做唔起, 果時, 我好唔鐘意返學, 我覺得好辛苦.. 後來, 當然適應左啦, 追上了, cert同a-level成績都ok, 順利上埋大學.. 做左11年嘢, 由入去嘅散仔做到經理.. 然後結婚生仔.. 生活叫做比上不足, 比下有餘.

如果我有龐大嘅支金比佢讀 international school, 由幼稚園到中學, 之後諗住比佢出國讀書, 咁我覺得, 佢係可以係活動教學, 無咩功課壓力呀, 以遊玩型式從中學習.. 我都覺得咁係一流..

但, 我會比較realistic一啲, 誠實啲講, 我未去到咁有錢, 所以, 我希望我嘅小朋友可以係香港嘅學校度讀.. 係香港讀書, 家陣似有莫大競爭, 如果比我選, 我希望由阿女從小開始, 慢慢幫佢build up佢嘅底子, 習慣面對壓力..

我會嘗試比我嘅小朋友 選擇一些口碑比較好嘅幼稚園/幼兒園, (我唔想bb返全日, 所以我只考慮半日幼兒/稚園), 當然我亦考慮幼兒地方夠唔夠大; 環境是否乾淨; 有無露天playgroup等小朋友在戶外玩耍, 總好過一天到晚焗係冷氣房入面等交义感染; 路程不能太遠, 而我會選擇自己揸車送佢返學, 我唔想佢坐校車, 咁樣仲可以每日都有機會見到佢嘅老師, 知道佢在校內嘅情況; 老師和唔和藹啦; 課程係咪可以函接到比較好嘅小學; 隔離左右同學仔嘅質數 等等

我覺得, 我可以做到嘅, 就係舖一條叫"我覺得好嘅路"比佢行,
咁當然啦, 都要睇阿女嘅資質, 因材施教啦.

[ 本文章最後由 CarmenK 於 08-9-24 10:22 編輯 ]

大宅

我自己都只是一個中學畢業生(會考成績勁差)
亦都考左一張所謂既文憑
亦知道讀好書對將來有幫助
但有時眼見公司每年入職d所謂大學生既質素真是有d擔心

所以覺得而家讀書既目的已變左質
唔似學知識&道理
似是似學做一個大學生
但學到幾多呢????

自己都不斷反覆諗阿囡點去行讀書條路
唉...仲煩過自己d前途
歡迎參觀我的個人網頁

大宅

口碑好嘅幼稚園, 不等於課程深和功課多.

佢地出名係有佢地既過人之處,
e.g. teaching aproach, 辦幼稚園經驗呀, 教小朋友嘅經驗呀, 教學方法係咪有系統呀.. 師資呀.. 好多野的配合, 咁當然啦, 仲有讀完出黎嘅成績啦, 教得啲小朋友乖唔乖啦, 之類..

[ 本文章最後由 CarmenK 於 08-9-24 11:47 編輯 ]

大宅

我之前講過, 係舖一條"我覺得好嘅路"比bb行, 而呢條路, 第2個媽媽可能覺得唔好咖..
況且, 都要因材施教, 要睇bb行唔行到咖.. 如果bb行得好辛苦, 我地就要作出相應嘅調教...

總之 我覺得, 選擇一條你會同bb一齊行嘅路 (要行好多年咖), 要你同bb兩個都行得開心, 行得滿意, 就ok啦.

首頁

尾頁

跳至